Özdilek

Güncel

Halkın yargıya güveni kalmadı

Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Tamer Solakoğlu, Adliye Sarayı önünde yaptığı basın açıklamasında yargının durumu ele aldı. Solakoğlu, yaşananlar nedeniyle halkın yargıya olan güveninin azaldığını söyledi.

1 Eylül 2014 Saat: 17:55
Halkın yargıya güveni kalmadı
Halkın yargıya güveni kalmadı

Yeni adli yılın başlaması dolayısıyla sabah saatlerinde bir tören düzenleyen Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Tamer Solakoğlu, Adalet Sarayı önünde baro avukatlarının katıldığı bir basın açıklaması düzenledi.

 

BARIŞTAN SÖZ EDİLEMEZ

1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olması sebebiyle bugünün önemine değinerek konuşmasına başlayan Solakoğlu, Ortadoğu’da yaşanan kaos ve ölümlere dikkat çekerek, “Bugün barıştan söz etmemiz mümkün değildir” ifadesini kullandı. Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda’ Sulh ilkesinin herkes tarafından benimsenmesi gerektiğini savundu.

 

YARGI BAĞIMSIZ OLMALI

Konuşmasına, yargı ve adalet sisteminin yaşadığı sorunları dile getirerek devam eden Solakoğlu, birey hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla siyasi iktidarın sınırlandırılması için gerekli olan yasama yürütme ve yargı erklerinin birbirilerinden bağımsız olduğu KuvveTLer Ayrılığı Sisteminde yargının her şeyden bağımsız olması gerektiğini belirtti.

 

AYRICALIK DEĞİL GEREKLİLİK

Hakimlerin dışarıdan gelebilecek etkilere karşı korunmadığı sürece adaleti hukuka uygun şekilde dağıtamayacağını söyleyen Solakoğlu, “Bağımsızlık hakimler için tanınmış bir ayrıcalık değil, onların tarafsızlığını sağlamanın aracıdır” ifadelerini kullandı.


YARGIYA BASKILAR ARTTI

12 Eylül 2010 tarihinde bağımsız ve tarafsız yargı yaratma adına anayasada yapılan değişikliğin yargının tarafsız ve bağımsız hale gelmesi ve HSYK üzerinde yürütme erkinin gücünün ve etkisinin azaltılması bir yana tam aksi bir sonuç doğurarak siyasi iktidarın yargıya baskılarını artırdığını belirten Solakoğlu, şöyle devam etti: “17 Aralık ve 25 Aralık tarihlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmaların ardından tepki olarak HSYK Kanunu’nda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeler de yürütmenin yargı üzerindeki baskısını artıran, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını ortadan kaldıran niteliktedir” dedi.

 

BASKILARDAN VAZGEÇİN

HSYK Kanunu’nda son yapılan değişikliklerle Adalet Bakanlığı’nın yargı üzerindeki etkilerinin artırılarak yargının bağımsızlığına gölge düşürüldüğü açıklamasını yapan Solakoğlu, önümüzdeki dönemde yapılacak olan HSYK seçimleri sebebiyle siyasi iktidar tarafından hakim ve savcılara yapılan baskıların kamuoyu gündeminde yer aldığına değindi. “Doğru olmadığını düşünmek istiyoruz” diyen Solakoğlu, bu eylemlerden vazgeçilmesi ve HSYK seçimlerinin demokratik teamüller içerisinde yapılmasını beklediklerini belirtti.

 

AVUKATLIK SINAVI YAPILSIN

 “Tuz kokmuştur” cümlesinin yaşanan bu süreçte yargı ve adalet sistemini özetlediğini belirten Solakoğlu, “Bugün Türkiye’de hiçbir birey, grup, görüş yargıya güvenmemektedir” şeklinde konuştu. Avukatlık mesleğinin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini savunan Solakoğlu, “Akademik kriterleri yetersiz olan hukuk fakülteleri derhal kapatılmalıdır. Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılarak ‘Avukatlık Sınavı’ getirilmelidir” önerilerinde bulundu.

 

YORUMLAR HAKSIZ

Son olarak, baroların kamuoyunun gündemine düşen ve tartışılan konulardaki açıklamalarının “Siyaset yapıyorlar” şeklinde değerlendirildiğinden söz eden Solakoğlu, bu yorumların haksız olduğunu belirterek, “Hukukun üstünlüğünü, bağımsız ve tarafsız yargıyı, insan hak ve özgürlüklerini savunmak siyaset yapmaksa, barolar doğru yapmaktadırlar ve siyaset yapmaya da devam edeceklerdir” dedi. Ardından 2014-2015 adli yılının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlandığı, savunmanın sorunlarının çözüldüğü, hukuk devleti ilkelerinin tesis edildiği bir yıl olmasını ve tüm hukukçulara iyilikler getirmesinin dileyerek sözlerini noktaladı. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat