Özdilek

Güncel

Hangi Dizi Niçin İzleniyor?

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

Ezel: Toplumda ya da bireyin kendisinde eksik hissedilen bazı kavramlar, iyi televizyon yapımlarına dönüştürüldüğünde ortaya Ezel gibi işler çıkıyor. Ezel’de en baskın konu adalet. Birey, yani izleyici, hayatın her alanında adaletsizlik görüyor... Dizide adaletin farklı kanallardan -ama nihayetinde bir şekilde- tecelli ettiğini görmek ona geçici bir rahatlama hissi veriyor. Bunun yanı sıra kahramanlık konusu devreye giriyor. İzleyici kendini o kahramanla özdeşleştirdiği zaman, yapım başarıya ulaşıyor. Kahramanlık meselesi Kurtlar Vadisi için de geçerli.

Aşk-ı Memnu: Her kesimden, her yaştan, her türlü sosyoekonomik katmandan izleyiciyi çekecek, herkesin bir duygusunu tetikleyecek bir matematik var Aşk-ı Memnu’da. Çekici bir yaşam, aldatma, aşk, tutku, kötülük, iyilik, ahlak sorgulaması, güzellik, moda... Öte yandan bazı sosyolojik saptamalar da yapabiliyoruz dizi izleyicilerinden yola çıkarak. Kısa bir süre önce bir araştırma yaptık, “Behlül kiminle evlenebilir?” diye sorduk. AB grubu daha ziyade Bihter derken C1, C2, D grubu Nihal yanıtını verdi. Bu sonuç bize toplumun farklı katmanlarının yaşayış ve yetiştiriliş biçiminden kaynaklanan değerlerinin farklılığını gösterdi. Genel olarak tüm olayları kimi onaylayarak, kimi kınayarak, çok farklı mülahazalarla izliyorlar.

Hanımın Çiftliği: Bu, sinema tadında bir dönem dizisi. Artık Türkiye’de çekim kalitesi, birçok Avrupa ülkesinden iyi, üstelik yapımların içerikleri kaliteli ve kuvvetli, bu da cazibe unsuru. Bugün 3 kişilik bir ailenin sinema keyfi yapabilmesi için cebinde 50-60 lira olması gerekir. Bu birçok kişi için büyük bir lüks. Dolayısıyla sinema kalitesindeki yapımlar, ailelerin bu eksiğini kapatıyor. Dizi, “bir kadının neler yapabileceği”nin hikayesi, bu anlamda da çekici bir yönü bulunuyor.

Yaprak Dökümü: Yaprak Dökümü, toplumun “korku” kanalına giriyor. Yaptığımız araştırmalarda, izleyicilere en büyük korkularının ne olduğunu sorduğumuzda ekonomik kaygı ve geleneklerden kopmanın ön plana çıktığını görüyoruz. Dizinin adı bile açıklıyor neden izlendiğini... Yaprak Dökümü, toplumsal tarihin de bir parçası olan değişimin hikayesi aslında. Değişim söz konusu olduğunda toplum buna iki şekilde cevap verir; adapte olarak veya direnç göstererek. ışte bunun hikayesini izliyoruz?

 

                                                             Haberimiz; Hürriyet Gazetesi Kelebek Ekinden alınmıştır.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat