Bir firma Samanlı dağlarının Karamürsel kesiminde bir RES (Rüzgar Enerji Santralı) kurmak istiyor.
Proje Tanıtım Dosyasında yazıldığına göre inşaata, servis yollarının yapımıyla başlanacaktır. Türbin ve pervanelerin nakliyesi için –kendi ifadeleri ile- yaklaşık 8.930,77 m yol kullanılacaktır. (Uzunluk 77 santimetreye kadar verildiğine göre bunun neden yaklaşık rakam olduğunu anlamak elbette (!) mümkün olmadı). Bunun dışında üretilen elektrik enerjisinin yapılacak 2 km’lik yol bağlantısı ile ulusal şebekeye aktarılması söz konusudur. Bu arada kullanılacak yolların en az 6 m genişlikte olması da ön görülmektedir.
Yapımcı firma yol yapımı ile ilgili isteklerini sıralamış. Ama bu yolları kimin, nasıl ve hangi kıstaslara göre yapacağı konusunda hiçbir görüş ve üstlenmesi yok?
Emredersiniz efendim!… Başka emriniz!
Meslek yaşantısında Yol Planlama elemanı olarak da çalışmış Orman Y. Müh. olarak şimdi ben aşağıdaki hususları çok merak ediyorum:
Acaba!
- Yapılacak yolların etüdü teknik esaslara göre yapılıp güzergahları belirlendi mi? Bu yapılırken ormanın alan olarak tahribatını en aza indirmek, az bulunan ağaç türleri ile endemik bitkilerin, kalitesi yüksek orman parçalarının ve son derece ender bir jeolojik yapı “varsa” bunun bulunduğu alanın korunumu açısından alternatif güzergahlar tespit edildi mi? Sonuçta en uygun güzergahta, ne kadar orman alanının ortadan kalkacağı ortaya konuldu mu?
- Bu yol etütleri yapıldı ise kim yaptı? Orman mühendisleri mi yoksa firmanın elemanları mı? Firma elemanları yaptı ise yukarıda belirtilen hususları dikkate almak nasıl mümkün oldu?
- Yol genişletme çalışmalarında ne nitelikte ve ne kadar orman alanı ve ormanlaşmaya uygun alanın ortadan kalkacağı belirlendi mi?
- Yol yapım ve genişletme çalışmaları sırasında çıkacak malzemenin (taş, kaya, toprak, kök vs) orman alanlarına zarar vermemesi için alınacak tedbirler ortaya konuldu mu?
- Hem yeni yol yapımı hem de genişletme çalışmalarında toprak kaymaları, taş- kaya akıntılarının olabileceği yerlerde, orman ağaç ve diğer bitkilerine zarar verilmemesi için alınacak tedbirlerin yerleri ve nitelikleri ortaya konuldu mu?
- Yol yapım ve genişletme çalışmalarında toprak erozyonunu ve bitki kayıplarını önlemek amacıyla yağış sularının uygun yönlere akımı için kanal ve menfez çalışmalarının yerleri ve özellikleri belirlendi mi?
- Açılacak yeni yolların bulunduğu yer ve konumuna bağlı olarak toprak erozyonuna neden olup olunmayacağı ortaya konuldu mu?
- Ortadan kalkacak orman alanları ile kendiliğinden ormana dönüşmesi çok kolay alanların kaybını yapımcı firmanın nasıl karşılayacağı hukuksal açıdan karara bağlandı mı?
Şimdi de Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü ve Gölcük Orman İşletme Müdürlüğüne soruyorum:
Bu soruların karşılığı yok ise; hangi kıstaslara göre bu RES yapımına “evet” dediniz?
Merak bu !..
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları