“Hipoglisemi Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Nasıl Müdahale Edilmelidir? Ne Kadar Tehlikelidir? Kimlerde Görülür?”
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ercan Kaplan baş dönmesi, göz kararması, açlık veya bulantı hissi, halsizlik, ellerde titreme, soğuk terleme, şuur bulanıklığı ile ortaya çıkan Hipoglisemi hakkında bilinmesi gerekenleri aktardı.
HİPOGLİSEMİ NEDİR ?
Kan şeker düzeyinin 70 mg/dl' nin altına düşmesi ile ortaya çıkan tabloya hipoglisemi denilir. Normalde şeker hastası veya şekere meyilli olmayan kişilerde vücut kan şekerini dengeler ve hiçbir zaman 70mg/dl' nin altına düşmesine müsaade etmez. Fakat şeker hastalarında kan şekerini dengede tutması gereken bu sistem doğru çalışmadığından bazen kan şekeri düzeyi düşebilir.
HİPOGLİSEMİ NEDEN OLUR?
Hipoglisemi pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak;
HİPOGLİSEMİ NASIL ANLAŞILIR?
Kan şekerinizin düştüğünü anlamanız çok zor değildir. Aşağıdaki belirtilerin birkaç tanesi bir arada ise şekerinizin düştüğünü anlayabilirsiniz;
HİPOGLİSEMİYE NASIL MÜDAHELE EDİLMELİDİR?
Şekerinizin düştüğünü hissettiğiniz anda hemen 3 adet kesme şeker veya 1 bardak meyve suyu için ve 10 dakika hiçbir iş yapmadan bekleyin, eğer geçmez ise 2 kesme şeker daha yiyin .
Üzerine de 1 tabak yemek yerseniz kendinizi daha iyi hissedersiniz.
HİPOGLİSEMİ NE KADAR TEHLİKELİDİR?
Hipoglisemi esnasında beyne şeker ulaşamadığı ve beyin hücreleri de sadece kandaki şekerle beslendikleri için beyin hücreleri aç kalırlar. Beyin ve sinir hücreleri açlığa uzun süre dayanamadıkları için kısa sürede ölmeye başlarlar. Bu durum uzun vadede erken bunama v.b. Kısa vadede ise felçlere v.b. Ağır tablolara sebep olabilir.
HİPOGLİSEMİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?