Kültür/Sanat

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE VE YARGI BAĞIMSIZLIĞINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

Kocaeli Barosu basın açıklaması;

20 Haziran 2011 tarihli Kocaeli Gazetesi’ nde, İzmit Belediye Başkanlığı’ nın, 13.06.2011 tarihli yazısı ile Kocaeli Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’ na başvurarak, bilirkişilik kurumuna ilişkin eleştiri ve yakınmalarını ilettiği ve yetki çevreniz içerisindeki ilgili mahkemelere, belirtilen hususlarda atanan bilirkişilere konunun bildirilmesi ” isteminde bulunduğu haberi yer almıştır.

Anayasamızın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti’ nin bir hukuk devleti olduğu belirlenmiştir. Hukuk devleti, kuvvetler ayrılığını benimsemiş ve erkler arasında makul ve ölçülü dengeyi kurabilmiş olan devlettir. Hukuk devletinin en önemli niteliği devletin tüm sisteminin hukukun üstünlüğü ilkesine göre yapılandırılması ve her türlü uyuşmazlığın bağımsız yargı organları tarafından çözülmesidir. Talimat ve dışarıdan müdahaleye açık olan yargı organının bağımsız olduğundan söz edilemeyeceği gibi, böyle bir işleyişe sebep olan devletin de hukuk devleti olduğundan söz edilemez.

İzmit Belediye Başkanlığı’ nın Kocaeli Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’ na yönelik yazısı, yargıya müdahale niteliğindedir. Yargı bağımsızlığına saygı duymak, yargı bağımsızlığına gölge düşürecek tutum ve davranışlardan özenle kaçınmak, öncelikle kamu görevi yapan kişi ve kurumların görevidir.

Anayasamızın 138. maddesindeki; Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.  Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dâva hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.”düzenlemesi ile açık ve net olarak yargı bağımsızlığı güvence altına alınmıştır.

Yargı organlarının işleyişinden kişi veya kurumlar yakınabilir, eleştirebilir ya da şikayetçi olabilirler. Ancak bu durumların hiçbiri, kişi ya da kurumlara yargı organlarına talimat, tavsiye ve telkinde bulunma hakkını vermez. Bu durumda yapılması gereken, davacı veya davalı taraf olarak sorunu, usul kuralları çerçevesinde, davayı gören mahkemeye iletmek olmalıdır. Aksi yöndeki davranışlar, yargıya açık bir müdahale niteliğinde olur ve hukuk devletinde bu müdahaleler kabul edilemez.

Bağımsız yargıyı temsil eden ve yargı erkini kullanan yargı organları ve kişilerin de, yargıya yapılan bu türlü müdahaleyi derhal reddederek, yazıyı ilgili kuruma iade etmeleri gerekirdi. Zira yargı organlarının, yargı bağımsızlığına sahip çıkma konusunda herkesten daha özenli ve hassas olmaları hukuk devletinin en büyük güvencesidir.

Kocaeli Barosu olarak, her zaman hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına sahip çıkacağımızı ve yargıya müdahale, her nereden gelirse gelsin karşı duracağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

KOCAELİ BAROSU BAŞKANI

Av. M. TAMER SOLAKOĞLU

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat