Muğla Milas ilçesinin Kıyıkışlacık mahallesinin antik kenti olan, İasos’da festivaller dönemini başlattı.
İasos’da festivaller dönemi başlıyor
Antik İasos’da çevre karşıtı hareketiyle başlayan bir grup gönüllünün daha sonra mahalle meclisi yapılanmasıyla birlikte kitleleri yanında bulan İasos mahalle meclisi, ilklere imza atmaya başladılar.
İlk eylemleri “İasos cennet kalsın” sloganı ile farkındalık oluşturmak amaçlı mahaleli ve çevre hareketini destekleyen sanatçılar ile İasos’un duvarlarına yapmış olduğu resimlerle adeta antik kentin estetiğini bozmadan sokaklara çiçek açtırdılar.
İlklere imza atan İasos mahalle meclisinin koçu ve lideri olan Hülya Scobie performansı ile mahallelinin gönlüne taht kurdu.
Festivallerin ilkini başlatan mahalle meclisi, Milas belediyesi ve çevre desteğinle yoluna emin adımlarla ilerliyor.
Hedefe kilitlenmesiyle birlikte üreticiden tam desteğini alan mahalle meclisi ilk festivali olan İasos Tarım ve Kültür Festivalini tamamlandı.
İasos’un ilk festivalinin startı sonrası öz güven ve başarının tadını çıkaran mahalle meclis üyeleri yeni ufuklara yelken açma için enerji depoluyorlar.
Festivalin ilk adımı tarımsal alanda üretim yapan üreticilerin Milas Belediyesi destekleri ile kurulan stantlarda satış ve tanıtım imkanları oluşturdular.
Geçtiğimiz Pazar günü oluşturulan festivalin kortej yürüyüşünde pankartı taşıyan mahalle meclis üyeleri yöresel müzisyenlerin eşliğinde İzmir‘in Dağlarında çiçekler açtı, marşıyla kentin sokaklarını selamladılar.
Festivalden İzlenimler
İasos Mahalle Meclisi tarafından düzenlenen, Milas Belediyesinin de desteklediği bir günlük İasos Tarım ve Kültür Festivali tamamlandı. Bu yıl ilki düzenlenen ve gelecek yıllarda gelenekselleşmesi planlanan İasos Tarım ve Kültür Festivali 7 Kasım Pazar günü Kıyıkışlacık’ta gerçekleştirildi. Birbirinden farklı alanlarda birçok üretici ürünlerini sergilerken, onlarca yurttaş stantları ziyaret ederek alışveriş yaptı. Festival yürüyüşü, Kıyıkışlacık Eski Balıkçı Pazarı önünde başladı ve festivalin yapılacağı meydanda sona erdi.
İasos Dünya markası
Festivalin açılış konuşması festivali düzenleyen İasos Mahalle Meclisi üyesi Hülya Scobie tarafından yapıldı. Scobie, "3000 yıllık geçmişi olan, tarih ve doğanın muhteşem şekilde birleştiği, Güllük Körfezi’nin nadide incisi, cennet Kıyıkışlacık, (İasos) halkı adına sizleri en derin duygularımla selamlıyorum," diyerek şunları söyledi: "Belediyemizin katkılarıyla İasos Mahalle Meclisimiz tarafından düzenlenen İasos Tarım ve Kültür Festivalimize hoşgeldiniz. Her zaman bir hayalimiz vardı, Kıyıkışlacığa ait bir festivalimiz yoktu. Bu ilki gerçekleştirmenin heyecanını, gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İasos’u dünya markası yapma yolunda tüm kurumlarla vizyon ortaklığı çerçevesinde çalışmaktır hedefimiz."
Scobie konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugünün gerçekleşmesinde bizden desteğini esirgemeyen başta Belediye başkanımız Muhammet Tokat’a, Belediye Başkan Yardımcıları Halil Mutlu ve Mehmet Ateş’e, Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürü Süleyman Karatoprak’a, Yusuf Ziya Kesken’e, Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bekir Güney’e, Zabıta Müdürü Salim Tanış’a, Mahallemiz Muhtarı Halis Şahin’e, festivalimize katılan değerli konuşmacılarımıza, tüm çalışma arkadaşlarıma ve imece usulü çalışarak mahallemiz esnafına ve halkına teşekkürü etti.
Dayanışma, kardeşlik dostluk örneği
Scobie, konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: "Festivalimizde, stand açan, elleri öpülesi emektar kadınlarımız, kendi ürettikleri doğal şifa kaynağı ürünleri, el emeği göz nuru işlerini sizler için hazırlandılar. Sizlere eşsiz tadlar sunmak isteyen kadınlarımız günlerdir çok çalıştılar, çok yoruldular. Festivalimize katılan, emek veren herkese teşekkür ederim."
“Tanıtımı için etkinlikler önemli”
Festivalde konuşma yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İasos’un tanıtımı noktasında bu ve benzeri etkinliklerin oldukça anlamlı olduğunu ifade etti. Başkan Tokat, “İasos’un ciddi anlamda desteğe ve tanıtıma ihtiyacı var. Bu ve buna benzer etkinlikler gibi umuyorum ki önümüzdeki süreçte daha güzel çalışmalar yapacağız. Kıyıkışlacık’ın yatırıma ihtiyacı var. Bu amaçla Milas Belediyesi olarak biz özellikle burada çok önemli çalışmalar yaptık. Kıyıkışlacık yapılan bu yatırımın geç olmasının nedeni, Kıyıkışlacık’ın SİT Bölgesi olması ve bu yüzden Anıtlar Kurulu’ndan izin alamadığımız için gerçekleşemedi. Daha sonra alınan bir ara karar ile burada bizim bu çalışmaları yapmamıza izin verildi. Kıyıkışlacık Merkez ve Zeytinlikuyu olmak üzere yaklaşık 50 bin metrekare parke ve asfalt kaplama çalışmasını gerçekleştirdik,” diye konuştu.
"Liman yapımına karşı çıkmalı"
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı konuşmasında, bölgenin tarım, turizm ve balıkçılık potansiyeline değinerek, “tüm bu değerlere zarar verecek olan yükleme ve boşaltma limanları, yat çekek yerleri bu körfeze yapılmamalı, buna karşı çıkılmalı,” dedi.
Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin de, “bölgemiz bir turizm cenneti ve İasos antik kentinin bulunduğu yerdir. Birinci derece arkeolojik sit bölgesidir. Zeytin ve balıkçılık temel geçim kaynağımızdır. Bu güzellikleri bozacak, körfezde canlı yaşamını sona erdirecek olan yükleme boşaltma limanlarını körfezimizde istemiyoruz,” diye konuştu.
Güllük körfezi çevre sorunları
Araştırmacı-Yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi, tarihsel süreç içinde Güllük körfezinde, körfezin sularını korumaya yönelik verilen mücadeleleri anlattı. Güllük körfezine dalyanla bağlantılı sulak alanın yüzlerce kuş türünü barındırdığını, Güllük körfezinin Akdeniz fokların üreme yeri olduğuna dikkat çeken Tüfekçi şunları söyledi: “Önce Milas-Bodrum havalimanıyla sulak alan zarar gördü. Dalyanın ağzına liman yapılarak, balıkların dalyan ile deniz arasındaki hareketleri engellendi. Şimdi de büyük boyutlu yükleme boşaltma limanıyla yat çekek yeri yapılması projeleriyle körfezin idam fermanı hazırlanmaktadır. Yeni limanlarla, körfezde yük gemileri trafiğinin artmasıyla körfez suları kirlenecek, deniz dibinde oksijen üreten deniz çayırları zarar görecektir. Körfezde canlı
Memecik zeytinyağı önemi vurgulandı
Son sunumlarda, memecik Zeytinyağının kalite yolculuğu ve zeytinyağının insan sağlığı açısından önemi üzerinde duruldu. Zeytindostu Derneği zeytinyağı tadım panel lideri Atilla Totoş, Muğla memecik zeytinyağının kalite yolculuğunu anlattı. Totoş, memecik zeytinyağının kalite yolculuğu nasıl başladı, nereye ulaştı, hedefi, gerçekleşenlerin neler olduğunu açıkladı ve memecik zeytinyağının yeni hedeflerine işaret etti.
Zeytinyağı Tadım Uzmanı Mustafa Aksakal da dünyada gelişen trend olan sağlık için zeytinyağının önemi üzerinde durdu ve memecik zeytinyağının insan metabolizması üzerindeki olumlu etkilerini ve yararlarını dile getirdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Feyyaz Keskin, mükemmel bir memecik zeytinyağının lezzetinin nasıl olabileceğini anlattı ve izleyicilerin bu tadı anlayabilmeleri için onları Zeytindostu deneğinin standına davet etti. İasos Tarım ve Kültür Festivali daha sonra; şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin şiirlerini okuması, şiir ve resim yarışmasında derece alanlara ödüllerinin verilmesi, müzik programı ve çocuklar için düzenlenen yarışmalarla sona erdi.
Festival değerlendirmesi yapan İasos Mahalle Meclisi üyesi Hülya Scobie şunları söyledi: "Şenliğimiz çok iyi geçti. Seneye iki gün yapmak istiyoruz. Şenlik, Kıykışlacık için bir farkındalık yarattı ve Güllük körfezindeki sanayileşme çabalarına dikkat çekti. Ayrıca zeytin ve zeytinyağı ile ilgili çok yararlı bilgiler sunuldu. Şenliğimiz amacına ulaşmıştır. Şenliğimize destek veren herkese, belediye çalışanlarına ve tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Gelecek yıl daha kapsamlı bir şenlik yapmayı planlıyoruz."