TMMOB İl Koordinasyon Kurulu( İKK) ve Mimarlar Odası, Kentsel Dönüşüm konusunu masaya yatırıyor
Kafalarda soru işareti yaratan, insanların merak ettiği çeşitli sorular düzenlenen bu toplantılarda gündeme getirerek, kamuoyu aydınlatılacak.
Her pazartesi akşamı gerçekleştirilecek programın açılışı önceki akşam Mimarlar Odası’nın binasında yapıldı. “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” konusunda sunumların yapıldığı toplantıda Kocaeli için taşınan endişeler dile getirildi. İlk toplantının konuğu İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı oldu.
Çeşitli kesimlerin temsilcilerinin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İKK Sekreteri Nedim Kara, kentsel dönüşümün Kocaeli’de yapılması gerektiğini ancak, plansız olmasının kendilerini tedirgin ettiğini belirtti. Kara, “Mevcut yasalar olumsuzlukları, kargaşaları ve mağduriyetleri beraberinde getirecek. Amacımız kentimizi ve vatandaşları bilgilendirmek. İleride konuyla ilgili büyük bir panel yapmak istiyoruz” dedi
TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Yalçın Ergen, kentsel dönüşümle ilgili yasaların çıkmasıyla konut üretiminin hızlandığını, ancak bunların yalnızca TOKİ ve belediye şirketleri aracılığıyla yapıldığına dikkat çekti.
Ergen, “Konu hakkında tek kurumun söz sahibi olması hem demokratik değil, hem de boşluklar ortaya çıkıyor. Yabancılara yapılan satışların artık sınırı yok. Afet riski alanlarının oluşması ve yasadaki boşluklar Anayasa ve insan haklarına aykırı. Demokratik hukuk devleti ilkeleri de ihlal ediliyor. Sorumluluğun tek elden yapılması nedeniyle artık Kocaeli’nin her santimetresini riskli alan ilan edebilirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan başka kimsenin söz hakkı yok” dedi
Yasayı vatandaşlar açısından değerlendirerek bazı uyarılarda da bulunan Yalçın Ergen, “Herhangi bir yapı sağlam dahi olsa, proje çıkarı için yıkılabilir. Gölcük’te riskli alan gösterilip yıkılan binaların yerine yine binalar yapıldı. O zaman onların da yıkılması gerek. Ama daire başına rant var. Büyük alanlar ve boşluklar oluşturuyorlar. Müteahhitler daire başına rant sağlıyor. Afet riskli alan ilan edilen yerler boşaltılıyor, yerlerine büyük ve lüks evler inşa ediliyor. Binlerce konut mağduru ortaya çıkıyor. Üstelik vatandaş mahkemeye başvursa bile yürütmeyi durdurma kararı alamıyor. Kocaeli’nin rezerv alanı olarak fuarı gösterdiler. Dolgu zemini alanı üzerine yapı yapılamaz” diye konuştu.
Kocaeli için endişelerini dile getiren, müteahhitlerin riskli alan gösterilen yerlerden arsa aldığını duyduklarını söyleyen Yalçın Ergen, “İstanbul’da olduğu gibi Kocaeli’de de kentsel dönüşüm alanı ilan edilen yerleri müteahhitlerin aldığını duyuyoruz. Kocaeli’de daha deprem mastır planı ve risk haritası bile yok. Neresi risk alanı meçhul. Sadece birkaç yer kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Kentseldönüşümün içinde rantın olması, amaca aykırı. Ama birileri sürekli aynı söylemleri söyleyip Kocaeli’nin çehresinin değişeceğini söylüyor” şeklinde konuştu.
Toplantıya konuk olan Mücella Yapıcı ise, kentsel dönüşüm çalışmalarının zengin ülkelerin krizden çıkmak için yaptığı çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, şu görüşlere yer verdi:
“-Kentsel azmanlık yapıldıkça zengin-fakir arasında uçurum büyüyor. Artık kır diye bir şey bırakmadılar. Siyasiler tarım politikaları üzerine konuşmalı. İstanbul’da ne yaşandıysa Kocaeli’de de onun yaşanması muhtemel. Maalesef her yeni ekonomi politikası yeni kentsel projeleri doğuruyor”