İl Genel Meclisi Mart ayı 3`üncü oturumu Valilik 100. Yıl Toplantı Salonu`nda Fahim Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi. 2012 yılına ait faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda sunum yapan İl Özel İdare Genel Sekreteri Burhan Eres, İl Özel İdaresi bütçesinin nakdi oran olarak 2005`ten sonra en yüksek performansı gösterdiğini söyledi ve özel idare tarafından 2012 yılında gerçekleştirilen çalışmaları aktardı. Eğitim yatırımları hakkında da bilgi veren Eres, 2012`de 166 okulda 7 milyon 760 bin liralık onarım işlemi yapıldığını ifade etti.
57 MİLYON LİRA DEVRETTİ
2012 yılı bütçesinin 58 milyon 794 bin lira olduğunu, merkezi bütçeden gelen parayla toplamda 204 milyon 896 liraya ulaştığını belirten Eres, kaynakların çoğunun yatırım ve hizmet alımına aktarıldığını söyledi. Eres, “2012`de yatırım harcamaları ödeneğinden 2012 yılında toplam 140 milyon 669 bin 157 lira 89 krş harcama yapılmış, 7 milyon 185 bin 519 lira 95 krş ödenek imha edilmiş ve kalan 57 milyon 41 bin 700 lira ödenek devam edecek olan projeler için 2013 yılına devir etmiştir” dedi. Özel idare, TOKİ ve hayırseverler tarafından 19 okulda 481 derslik, 5 spor salonu, 2 atölye yapıldığını belirten Eres, 2013 yılında ise 2 bin 235 derslik yapmayı planladıklarını ifade etti.
TAHSİL EDİLEMEDİ
Sunumun ardından söz alan CHP`li meclis üyesi Mehmet Kaçar, ilçe belediyeleri tarafından toplanan emlak vergilerinin yüzde 10`unun tabiat varlıkları için İl Özel İdaresi`nin hesabına aktarılması gerektiğini ancak bu paralarının aktarılmadığını söyledi. 2 yılda 12 ilçe belediyesinden toplamda 51 milyon liranın tahsil edilmesi gerektiğini açıklayan Kaçar, bunun ancak 18 milyon 384 bin 689 lirasının tahsil edildiğini ve 32 milyon 958 bin 859 lirasının tahsil edilemediğini kaydetti.
BİZ YAPTIK DİYORLAR
Belediyelerin İl Özel İdaresi`ne aktarmaları gereken bu paralarla tarihi mekanları belediyeler adına restore ettiklerini aktaran Kaçar şöyle konuştu: “Bu paranın içinde hava atıp biz yaptık dedikleri projeler var. 18 milyon lira içinde Gölcük`teki kervansaray, yazlık ılıca restoran işi bulunuyor. Yaklaşık 7 milyon lira para bizim bütçemizden yapılmıştır. Bu paranın tek lirası Gölcük Belediyesi`nin değil. Fevziye ve Yenicuma Parkı yenileme işi, Atatürk heykeli ve Saat Kulesi çevresinin peyzaj projesi 300 bin lira.
PROJELERİ BULUNUYOR
Bu para özel İdare`nin ancak bunun havasını İzmit Belediyesi atıyor. Vatandaştan aldıkları emlak vergisinin yüzde 10`unu tabiat varlıklarını korumak için açılan hesaba yatırmayıp belediye adına harcama yaparak hava atan belediyeler arasında İzmit Belediyesi`nin 26, Gölcük Belediyesi`nin 4, Derince Belediyesi`nin bir ve Büyükşehir Belediyesi`nin de 5 projesi bulunuyor.”
SÜBYAN OKULU TARTIŞMASI
Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP`li üye Nurhan Atalay, sübyan mektebi olarak nitelendirdiği Kuran kursu benzeri okulların olduğunu ve bunların her türlü denetimden uzak olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Vali Ercan Topaca ile İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli`yi göreve davet eden Atalay, “Bu okullar yasal değil, kaçak. Merdiven altlarında eğitim yapıyor. Bu okullarda çocukların beyinleri yıkanıyor. Bunlar legal olsunlar, vergi versinler, müfredatları hazırlansın, denetim altına alınsınlar” dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Fahim Kılıç, Atalay`ın sözünü keserek meclisi sonlandırdı. Bunun üzerine mecliste kısa süreli bir tartışma çıktı.