Tarihçi İlber Ortaylı, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda trafik nedeniyle yetişemediği söyleşine, ses kaydıyla katıldı
Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda gerçekleştireceği söyleşisine trafik nedeniyle vaktinde yetişemedi. Duayen tarihçi, kendisini dinlemeye gelen okurlarına yoldan gönderdiği ses kaydıyla ulaşarak, gecikme nedeniyle özür diledi.
Salon tıklım tıklım doldu
Kocaeli Kitap Fuarlarının tartışmasız en sevilen ve ilgi gören yazarları arasında yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na bu defa ses kaydıyla katıldı. Prof. Dr. Ortaylı’nın söyleşini gerçekleştireceği Yahya Kaptan Salonu, başta gençler olmak üzere vatandaşlar tarafından adeta tıklım tıklım dolduruldu. Çok sayıda vatandaş yere oturarak, Prof. Dr. Ortaylı’nın gelmesini bekledi. Ancak kısa süre sonra, salona Prof. Dr. Ortaylı’nın trafik nedeniyle geç kalacağı haberi geldi.
Ses kaydı gönderdi, okurlarından özür diledi
Sevilen tarihçi ise tüm nezaketiyle salona bir ses kaydı göndererek okurlarından gecikmesinin nedenini anlatarak özür diledi. Prof. Dr. Ortaylı okurlarına, “Çok muhterem Kocaelili dostlarım, sabah bir devlet görevi nedeniyle Danıştay Başkanlarını Topkapı Sarayı Müzesi’nde ağırladık ve maalesef ardından köprüye varmam cumartesi trafiğinde 2 saati buldu. İmza için yoldayım. Ama ilan edilen şekilde, söyleşi konum olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e değinmek isterim” dedi.
Yoldan okurlarına mustafa kemal’i anlattı
‘Atatürk’ ismi ve kişiliği öne çıkıyor. Bu durum sadece bizimle de sınırlı değil” dedi. Prof. Dr. İlber Ortaylı bu aşamada, kendisini ziyarete gelen Karadağ Cumhurbaşkanı ile yaşadığı bir anısını anlattı. Konuk Cumhurbaşkanının Topkapı Müzesi’ndeki odasında Atatürk’ün fotoğrafını gördüğünü anlatan Prof. Dr. Ortaylı, “Kendisine Çetine’de ateşe militer olarak görev yapmıştır’ dedim. Çok heyecanlandı ve ‘Bunu ben bilmiyordum Türk sefaretini restore ediyoruz. Önüne bir büstünü koyalım’ dedi. O nedenle sefaret önünde tören yaptılar” dedi. Prof. Dr. İlber Ortaylı genellikle hiç umulmadık bir biçimde dünyada yabancı ve çok değerli Türkologların da Atatürk üzerinde tez yaptıklarını ve bu durumun bitmeyen bir konu olduğunu kaydetti.
ANti kemalist kampanya çok gülünç
Eğitimde eşitlik düzeyini kaybettik
Söyleşide, Türkiye’nin 1930’lu yıllardaki eğitim modeli ile günümüzdeki durumu da gündeme geldi. Konuyla ilgili eleştirilerini sıralayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 1930’lu yıllardan bugüne gelişememiş tek olgunun eğitim olduğunu söyledi. 1930 Türkiye’sinde eğitimin eşitlikçi olduğunu, bir köy çocuğunun köyünden kalkarak devletin en üst makamlarına kadar gelebildiğini verdiği örneklerle anlatan Prof. Dr. Ortaylı, “Biz eğitimde eşitlik düzeyini kaybettik. Paralı eğitime karşı değilim ama eğitim sırf para için yapılmaz. Paralı eğitim çocuğa bilgi, kalite ve şahsiyet veriyor demek değil. Maalesef kültürün diğer dalları hümanist kültürde, doğu batı klasiklerine, doğu ve batı dillerine eğilmek o zamanki fakir Türkiye’nin takip ettiği gibi bugünkü Türkiye, aynı istek ve başarı ile takip edemiyor. Bunun ıslah edilmesi gerekir” dedi.
Kitaplarını imzaladı
Gecikmesi nedeniyle söyleşisine yetişemeyen Prof. Dr. Ortaylı, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okurları için kitaplarını imzaladı. Prof. Dr. Ortaylı burada da okurlarından gecikmesi nedeniyle özür diledi.