Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nce düzenlenen “Milli Birlik ve Beraberlik” temalı sempozyum 23 Mart 2017 tarihinde Ankara’da MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirildi.
Program, Atatürk ve silah arkadaşlarına bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı
İLESAM hakkında bilgiler veren Genel Başkan Mehmet Nuri Parmaksız, sempozyumun düzenlenmesi konusunda katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Parmaksız “Milli birlik ve beraberlik için buradayız. Biz biriz, beraberiz. Bunu kimse bozamaz. Millî Birlik ve Beraberlik Sempozyumu şu an Türkiye’mizin ihtiyacı olan bir sempozyumdur. Sempozyumumuzun ses getireceğini düşünüyor, millet olarak birlik ve beraberliğimizi hiç bir şeyin bozamayacağına inanıyorum.” dedi.
Mehmet Nuri Parmaksız sözlerini Mithat Cemal Kuntay’ın “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır / Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” dizelerini paylaşarak noktaladı.
Milli birlik ve şuura dair bir olayla yüz yüze kalındığının altını çizen Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş milletin kendi egemenliği için mücadelesine vurgu yaptı ve “ya böyle olmasaydı?” alt metninden yola çıkarak açıklamalarda bulundu. Ateş, şehitlerimize rahmet, gazilerimize de sağlık dileklerini iletti.
Böylesine anlamlı bir konuda bir sempozyum düzenlediği için İLESAM’a teşekkür eden TC. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman “Başta İLESAM olmak üzere Türkiye’de milli birlik ve beraberliği destekleyen tüm birliklerimizle işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz. Bu sempozyumun bundan sonraki senelerde de yapılmasını diliyoruz." şeklinde konuştu
Aydınlık evler İlköğretim Okulu anasınıfı öğrencisi Neva Öztürk’ün ezbere yorumladığı İstiklal Marşı izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Neva Öztürk ‘İstiklal Marşı Okuma Yarışması’ birincisi.
Programın sunuculuğunu İLESAM yönetim kurulu üyelerinden Hakan Yılmaz üstlendi.
Birinci oturumun başkanlığı Prof. Dr. Refik Turan, ikinci oturumun başkanlığı Dinçer Ateş, üçüncü oturumun başkanlığı Prof. Dr. Nurullah Çetin, dördüncü oturumun başkanlığı ise Prof. Dr. Ülkü Eliuz tarafından yapıldı.
Milletimizin en büyük kuvvet kaynağı ve varlığının güvencesi olan, Türk milletinin bütün olması, içinde hiçbir bölücü, ayırıcı unsura yer vermemesi anlamını taşıyan milli birlik ve beraberliği anlatan sempozyum dört oturumdan oluştu. Bu sempozyumda yurt içi ve dışından yirmi akademisyen bildiri sundu.
BİLDİRİ SUNAN AKADEMİSYENLER
* Gazi Üniversitesi’nden. Prof. Dr. İlhami Durmuş “Eski Türk Devletlerinin Ana Unsurları, Yönetimi ve Yöneticileri”,
* Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurullah Çetin “Ziya Gökalp’te Millî Birlik Düşüncesi”,
* İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih M. Şeker “Millet Olmanın Merkez Noktası: Hanefi–Mâtürîdî Gelenek”,
* Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Buran “Millî Birlik Açısından Devlet Dili”,
* Azerbaycan İlimler Akademisi’nden Prof. Dr. Jale Aliyeva “Azerbaycan ve Türkiye - Millî Birliğin ve Beraberliğin Sembolü”,
* Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ülkü Eliuz “Topraktaki Yaratma Gücünün Kutsal Dizgedeki Doğumu: Millî Ev / Vatan”,
* Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Doğan “Birlik ve Beraberliğin Sosyolojik Sembolleri”,
* Azerbaycan İlimler Akademisi Edebiyat Enstitüsü’den Dr. Javanshır Yousifli “Cengiz Aytmatov’un Gün Var Asra Bedel Romanında Ayrılık ve Kavuşma Hissi”
* Erciyes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mümtaz Sarıçiçek “Arif Nihat Asya’nın Şiirlerinde Millî Birliğin Sembolü: Bayrak”,
* Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkin Emet “Türk Birliği ve Doğu Türkistan Gerçeği”,
* Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kartal “Millî Birliğimizin Üç Kaynağı: İmâm-ı A'zam-İmâm Mâturîdî-Hoca Ahmed Yesevî”,
* Ömer Halis Demir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ziya Avşar “Yunus Emre’nin Risâletü’n-Nushiyye’sinde Kaosun Toplumsal ve Ruhsal Düzene Dönüşmesi”,
* Azerbaycan’dan Doç. Dr. Azer Turan “Türklerde Millî Birlik İdeali Dünden Bugüne”,
* Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayfer Yılmaz “Türkülerde Vatan Sevgisi”,
* Azerbaycan’dan Doç. Dr. Seyyad Aran “Türkiyə-Azərbaycan Qardaşlıq və Həmrəyliyi”,
* Kırıkkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aysun Sungurhan “Yûnus Emre’de Birlik Şuuru”,
* Kazakistan’dan Dr. Dinmukhamed Kelesbayev “Ata Tarih Emaneti – Türk Dünyasının Birliği”
* Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mevlüt Uyanık “Millî Birlik ve Toplumsal Barışın Tesisinde Din ve Felsefenin Rolü”,
* Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu “Müfide Ferit'in Pervaneler Romanının Bugüne Seslenişi”,
* Ukranya-Kiev’den Dr. Hıkmat Javadov “Dövlətin Siyasi Sabitliyinin Korunmasında Türk Diasporunun Rolu ve Sistemli İşi”,
Milli birlik ve beraberliğin toplumu bir arada tutan öz olduğu, millet olma şuuru, bu temaların dünü, bugünü ve gelecek açısından önemine vurgu yapılan bildiriler İLESAM tarafından kitaplaştırılacak.
İLESAM’ın ve katkı sağlayan kurumların desteği ile gerçekleştirilen “Milli Birlik ve Beraberlik Sempozyumu” ülkemize ve ilim-edebiyat dünyasına hayırlı, uğurlu olsun.