İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarihinde ilk kez bir kadın başkan aday oluyor
İMO’da ilk kadın aday
İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarihinde ilk kez bir kadın başkan aday oluyor
İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi 12’nci Olağan Genel Kurulu’nun ilk günü az sayıda üyenin katılımıyla gerçekleşti
İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarihinde ilk kez bir kadın başkan adayın olduğu kongre yarın üyelerin oy kullanımıyla tamamlanacak. Kadın aday Saliha Belkıs Akbal’ın yanı sıra mevcut başkan Kahraman Bulut ve Halil Ardıç’ın aday olduğu genel kurula üyelerin ilgi göstermemesi gözlerden kaçmadı.
“Şubelerimiz yetmiyor”
Kongrede kürsüye gelen mevcut başkan Kahraman Bulut, 26 şubeleri olduğunu ancak yetmediğini ifade etti Bulut, “İMO Kocaeli Şubesi olarak temsilcilikten Şubeye dönüştüğü Gebze şubesinden bu yana büyük bir aile olduk. Demokrasinin gereği odacılığı benimsemiş meslektaşlarımız gerekli yükü omuzlarına alıp aday olmuş be bu haklı gururu bize yaşatmıştır. Saliha Belkıs Akbal’a, Halil Ardıç’a be yönetimlerine başarılar diliyorum. Mensubu bulunmaktan memnun olduğum bu ailem hakkında Şube Başkanlığını bir yıldır yönetmekteyim. Meslek alanımız zemin etütünden şantiyelere kadar farklı mesleklerden baskı altında kalmaktadır. Meslek yasamız bizi korumaya yetmiyor ve düşük kalıyor. 81 ilimizde 26 şubemiz var ama yetmiyor. Ülke genelinde şubesine 400 km uzakta olan üyelerimiz var. Şube seçimleri sadece şube merkezlerinde yapılanılıyor. Temsilciliklerimiz ancak şube merkezine gelerek oy kullanabiliyor. Bu da demokrasiye zarar veriyor. 2020 yılında 4 il merkezinde temsilciliğimiz yoktur. İl odacılığı sistemiyle Kocaeli Şubesi’ndeki değerler Kocaeli Şubesi’nin olacaktır” dedi.
“İnşaat mühendisleri bilimin önderidir”
İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanlığı’na aday olan Saliha Belkıs Akbal, “İnşaat mühendisleri bilimin önderidir. Meslek odaları da oldukça önemli. Toplumsal, siyasal ve ülkenin kalkınmasında önemli hizmetler göstermekte. İMO’nun mesleki sorunlarına ve kentleşme sorunlara çözümler göstermesi en doğal hakkı ve görevidir. Çözüm önerileri sunmak ve bu görüşler için çalışmak zorundadır. Odamıza düşen hedef ve görevimiz inşaat mühendisliğinin saygı duyulan bir meslek haline getirmektir. Meslek örgütü yönetiminde çalışma modelleri çok önemlidir. Model ne kadar iyi olursa olsun bu modelde çalışacak ekip çok önemlidir. Biz çok büyük bir odalar birliğiyiz. TMMOB olarak odalar birlikte çalışmalıdır. Türkiye’de inşaat mühendisliğine verilen önem ne yazık ki doğal afetlerde gündeme gelmektedir. Deprem bölgesinde bulunan ülkemizde ne yazık ki hala önemli değer verilmemektedir. Afet riski gün geçtikçe artmaktadır. Japonya gibi deprem riskinin az olan ülkelerde üstün ve kaliteli inşaat mühendisleri yetiştirilmesidir. Deprem risklerini en aza indirecek faktörlere değer verilmelidir. Depremde ölmek kader değildir. İçler acısı ki deprem yaşanmadan kendi kendine dökülen duvarlar, yıkılan binalar var. Bu konularda oda olarak üzerimizde büyük bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Riskli yapıların güvenli hale getirilmesi ivedilikle çalışmalar başlatılmalıdır. Güvensiz yapıların güvenli hale getirilmesi ya güçlendirilmeli ya da yenisi yapılmalıdır. Depreme karşı yarar olarak kamuoyu olarak çalışmalar yapacağız. Projeler üreteceğiz” diye konuştu
“Önce biz saygı duyacağız”
Akbal konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bu hizmetleri verecek meslektaşlarımıza uzmanlar eşliğinde eğitim vereceğiz. Mühendislik hizmetleri maalesef formaliteye dönüştü. İşsizlik arttı. Diplomasız mühendislerle ne yazık ki daha çok karşılaşacağız. Yüksek puanlarla öğrenci alan bu bölüme artık talep oldukça azalmıştır. Üniversitelerin eğitim kalitesinin arttırılması için projeler yapacağız. İle girişte tecrübe aranması, işverenlerin düşük ücret talepleri, uzun çalışma saatleri ve kadın meslektaşlarımızın karşılaştığı cinsiyet ayrımcılığı en sık rastlanan sorunlardır. Bir çok eksik iş kalitesini düşürmektedir. İMO’ya katılan üyelere eğitimler verilerek sertifikalar kazandırılıp bu mesleğin kalitesini yükseltmek için çalışacağız. Meslekte ilerlemenin yolu örgütlenmeden geçmektedir. Mühendisler ancak bu şekilde yetiştirilirse çağdaş standartlara ulaşacaktır. Bu ancak odalardan geçmektedir. Üyeler, bağını odalardan koparmamalıdırlar. Örgütlü olmamak sömürülmeye sebep olmaktadır. Önce kendimize ve mesleğimize bizler saygı duymalı ve bizler değer vermeliyiz. Projeleri bir kağıt parçası olarak gören zihniyeti bir tarafa bırakıp mesleğimiz için mücadele edeceğiz. Kent içerisinde ve dışında projelere katılmak için talip olacak mühendisler yetiştireceğiz. Emeğimizin karşılığını almak için mücadele edeceğiz. Kent içindeki projelerin şehir dışındaki mühendisleri verilmesine karşı çıkacak ve projeleri biz alacağız”
“Odamızı çalışır hale getireceğiz”
İMO 12’nci Olağan Genel Kurul’un diğer başkan adayı Halil Ardıç ise, “Meslek odamızın kurullarını gereklilik ve ihtiyaca göre revize ederek, gerçek, çalışır duruma getireceğiz. Üyelerimizin karşılaştığı temel seviyedeki teknik sorunlara anlık veya kısa sürede dönüş yapılacak biçimde ve yol gösterici olarak danışma hizmeti vereceğiz. Birden fazla noktayı kapsayacak biçimde teknik gezilerde sadece konul olunan yerdeki yetkililerden değil, bizlere eşlik eden hocalardan da bilgi paylaşımı sağlayacağız. Kocaeli İMO Şube Başkanlığı’na talibim” dedi.