Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Budak bugün İnme Hastalığı ile ilgili Radyo K.İ. Muhabiri Simge Karataş’a açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Budak konuşmasına inme hastalığının tanımını yaparak başladı. Budak, “İnme hastalığı beyin damar hastalığıdır. Beynin damarlarında oluşan tıkanma veya kanamaya bağlı olarak ortaya çıkan kliniğe inme veya felç de denir. Vücuttaki güç kaybı, konuşma ve görme alanındaki bozulma gibi çeşitli nörolojik bulgularını inme olarak tanımlıyoruz” dedi.
Faik Budak konuşmasının devamında inme hastalığının ölüm sebepleri arasında yer aldığını ifade ederken, ‘’Felç sonrası ölüm olmasa bile insan yatağa bağlı olabiliyor. Yetenekleri kaybedebiliyor. Vücudun çok önemli fonksiyonların da kaybedilir. Ayrıca inme sosyal ve ekonomik anlamda maliyeti yüksek bir hastalıktır’’ dedi.
Prof. Dr. Budak hastalığının belirtileriyle ilgili olarak, “İnme bir anda meydana gelebilir. Vücudun sağ veya sol tarafında kuvvetsizlik olur, buna inme veya felç geçirdi diyoruz. Hastanın konuşması bozulabilir, görme kayıpları yaşayabilir ya da konuşma çıkışlarının tutuk olabilir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Faik Budak hastalığın kimlerde görülebileceğini anlatarak, “Bu hastalık yaşlandıkça ortaya çıkıyor. En önemlilerinden bir tanesi yüksek tansiyon. Yüksek tansiyonu olan kişilerde 4 kat, şeker hastalarında ise 6 kat daha sık görülüyor. Tütün ürünleri kullananlar da önemli derecede risk taşıyor. Bir de kalbinde ritim bozukluğu olanlarda inme geçirebiliyor.
Prof. Dr. Budak hastalık ile ilgili farkındalığı arttırmak için “Risk faktörlerinin bilinerek önlemler alınmalı ve insanlar bilinçlendirilmeli. Kimle inme geçirebilir? İnme geçirebilecek kişilerin kalp hastalıklarını tedavi etmeliyiz öncelikle. Bu başarılırsa inme hastalığından ölenlerin oranı oldukça düşürülür.Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Budak hastalığının tedavi yöntemleriyle ilgili de konuştu. Faik Budak, “İnme belirtisi görülen hasta ilk 4 saat içerisinde acile gelirse doktorlar önce bunun bir kanama mı yoksa tıkanma mı olduğuna bakıyorlar. Daha çok görülen neden damar tıkanmasıdır. Bu damarın açılması için tedavi yapılabilir. Diğer bulgularda ise çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi ile hasta yeniden yaşam fonksiyonlarına dönüyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Haber: Simge KARATAŞ (Radyo K.İ.)