DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler örgütlü oldukları fabrikalarda greve başladı. gebze'de mitingle bir araya gelen işçi örgütleri, grev ve dayanışmanın gür sesini duyurdular.
METAL İŞÇİLERİ TARİH YAZIYOR
İlk olarak , Cengiz Makina işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İnadına sendika inadına DİSK” sloganlarıyla fabrika önünde toplanarak Gebze Kent Meydanına doğru yürüyüşe başladı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın da katılarak destek verdi. Cengiz Makina önünde konuşan Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Bugün metal işçileri tarih yazıyor. Bu düzeni ortadan kaldıracağız. Bu ülkeyi sırtlayan metal işçilerinin ezilmesine izin vermeyeceğiz. Metal fabrikalarını MESS'ten koparta koparta dev olarak gösterilen patron sendikasını cüceye çevireceğiz” dedi.
GEBZE MEYDANININ DOLDURDULAR
Yine Yine Kroman Çelik ve Sarkuysan fabrikalarından işçiler ile destek veren çok sayıda fabrikadan işçiler D-100’den Gebze çarşıdan yürüyerek meydana geldiler. İşçilere siyasi partiler ile diğer sendikalar ve kitle örgütlerinden de destek verdiler. Birleşik Metal İş Sendikası Genel başkanı Adnan Serdaroğlu, Kent meydanında toplanan işçilere yinelik bir konuşma yaptı. Daha sonra işçiler halaylar çekerek grevi kutladılar.
İKİNCİ DALGA 19 ŞUBAT’TA
Dün sabah sabah itibariyle başta Kocaeli Türkiye ’nin 10 ayrı noktasındaki binlerce metal işçisi, 22 fabrikaya “Bu işyerinde grev vardır” pankartını astı ve işi durdurdu. “MESS dayatmalarına karşı insanca çalışmak, insanca yaşamak ve çocuklarının geleceği için” sloganıyla greve çıkan Birleşik Metal İş Sendikası, örgütlü olduğu 42 işyerinin 20’sinde bugüngreve başlarken, kalan işyerlerinde de grev 19 Şubat’ta başlayacak.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal- İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çıkan anlaşmazlık nedeniyle bu sabah greve başlarken, Kocaeli Sanayi Odası ise işveren sendikası MESS’in talebi üzerine, hükümetten grevi ertelemesini istedi.
22 FABRİKA BAŞLADI 42 İŞYERİNDE DEVAM EDECEK
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal iş kolunda örgütlü sendikalar arasında eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde, Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Öz Çelik İş sendikaları işverenle anlaşmıştı. MESS’in önerilerini kabul edilemez bulan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş sendikası ise örgütlü olduğu işyerlerinde yaptığı grev oylamalarının ardından grev kararını ilan etmişti. Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul, Gebze’deki 20 işyerine ait 22 fabrikada bugün başlayan grevin, 19 Şubat’ta toplam 42 işyerine yayılması bekleniyor. Böylelikle metal işkolundaki 15 bin işçi greve çıkmış olacak. Bu sayı, Türkiye’de uzun süredir ulusal düzeyde yaygın ve etkili grev gerçekleştirememiş olan işçi sınıfı için büyük önem taşıyor.
BAŞKAN SERDAROĞLU: CENDEREYİ KIRACAĞIZ
Gerek Gebze’deki Cengiz Makina fabrikası önünde gerekse Gebze Kent Meydanında konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yapığı konuşmada şunları söyledi: “ sanayi ve ekonomiyi sırtlayan metal sektörünün işçileri yoksulluk içinde. Ücretler düşük ve dengesiz. Ortalama 1250 lira maaş alan metal işçisine 120 lira zam teklif ettiler. Bunun kabul edilemez olduğunu, bir sözleşme teklifi değil dayatma olduğunu söyledik. Metal işçilerini bir dönem daha yoksulluğa mahkum edecek bu sözleşmeyi imzalayamazdık. Ama işkolunda örgütlü diğer iki sendika, Türk Metal ve Öz Çelik İş, sözleşmeyi imzaladı. İşveren sendikası MESS 12 Eylül’den beri bunu yapıyor: Bir sözleşme dayatıyor ve sarı sendikalar da bunu imzalıyor. Bu artık bir cendereye dönüşte ama bu cendereyi kıracağız.”
Sektördeki 110 bin işçiden sadece 15 bininin Birleşik Metal İş’te örgütlü olduğunu söyleyen Serdaroğlu, ‘sarı sendika’ dediği işkolundaki diğer sendikaların işverenle birlikte hareket ettiğini vurguladı.
ÇOK SAYIDA YENİ İŞÇİ VAR
Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun dikkat çektiği çok önemli bir detay daha var. Sektördeki işçilerin yüzde 70’inin ‘düşük ücret kategorisi’nde olduğunu söylüyor ve bu durumun yeni işçi alımının yoğunluğuna işaret ettiğini belirtti.
Başkan Serdaroğlu, “Sektörde çok sayıda yeni işçi var. İşveren, işsizlik kıskacındaki insanları, asgari ücret düzeyindeki ücretlere razı ediyor. Ama bu durum, bir yandan ekonomiyi sırtlayan metal sanayinin ve o sanayiyi sırtlayan işçi sınıfının kalıcı bir yoksulluğa zorlanması anlamına da geliyor. Bugün bu toplu sözleşmeyi kabul etseydik, çok sayıda yeni başlayan işçinin uzun yıllar sürecek düşük ücret kıskacına girmesine razı olmuş olacaktık.” diye konuştu.
‘İŞVEREN POLİTİK GREV OLARAK DAMGALAMAK İSTEDİ’
İşveren sendikası MESS’in grev kararını ‘politik bir karar’ olarak damgalamak ve işçileri bu yolla grevden uzaklaştırmak istediğini ama bunu da grev oylamalarıyla aştıklarını ifade eden Serdaroğlu, ““Grev oylaması kararı alınan fabrikalarda yapılan oylamaların hepsinden açık farkla ‘greve evet’ kararı çıktı. Üstelik bu fabrikalarda sadece mavi yakalı işçiler değil, mühendisler, idari personel gibi beyaz yakalılar da açık farkla ‘evet’ dedi.”şeklinde konuştu.
110 bin işçinin çalıştığı metal işkolunda Birleşik Metal İş’in örgütlü olduğu 42 işyerinde 15 bin işçi çalışıyor.