Kıdem tazminatının kaldırılması gündeme gelmesiyle birlikte işçiler sokakta çıktı! DİSK’e bağlı sendikalar, dün İzmit sokaklarına çıktı. Yürüyüş Yolu’nda yürüyen, hükümet aleyhine slogan attılar.
“Tazminatımıza dokundurmayacağız” dedi.
DİSK’e bağlı Lastik İş, Belediye İş, Birleşik Metal İş gibi sendikaların üyesi olan işçiler, önceki gün Merkez Bankası binası önünde toplanarak, Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüdü. Kıdem tazminatlarının fona devredilmesi hazırlıklarına tepki gösteren işçiler, “Tazminat hakkımız gasp edilemez”, “Hakkımızı yedirmeyiz” şeklinde sloganlar atarak, eylem yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, Lastik İş Genel Başkanı Abdullah Karacan, DİSK Bölge Temsilcisi ve Genel İş Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük ile yüzlerce işçi sokakta yürüdü.
Sabri Yalım Parkı’nda işçilere hitap eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Aylardan beri sokaklarda, meydanlardayız. Bu direniş bizler kazanan kadar devam edecek. Kıdem tazminatları birilerinin iştahını kabartıyor. Başka fona devredilmeye çalışıyor. Daha önce DİSK olarak çalışma kurulunda söyledik. Yine söylüyoruz. İşçinin emeği olan tazminatlara el koydurmayız. Taşeron sistemi köle sistemini getirdiler. Taşeron sistemi yasaklanan kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kıdem tazminatlarını başka fona devredeceksiniz de ne olacak? İşçi hayalini kurduğu yüz bin lira tazminatını 15 yıl sonra alacak. Alacak ama 40 lira olarak alacak. 30 yıl çalış, sonuca bak. Bunu hangi vicdan kabul eder?” dedi.
İzmit’ten övgü dolu sözlerle bahseden Beko, sert eleştirilerini şöyle sürdürdü: “İzmit demokrasi açışından insan haklardan, sendikal haklarından gelişmiş ve çok şey ifade eden bir şehirdir. Tasarruf ve teşvik fonundan 6 milyarımızı yemek istediler. Yedirmeyiz diye sokaklara döküldük ama kasada 5 kuruş yok dediler. Ev vereceğiz diye işçileri kandırdılar. Zenginleri ev sahibi yaptılar. İşçi yine ev sahibi olamadı. Kıdem tazminatları için Ankara’da olacağız. Kıdem tazminatlarını leş kargalarına yedirmeyiz. Bu işçinin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz”. İşçiler, hükümete tepki gösteren sloganlar attıktan sonra dağıldı.