Ekonomi

İşçileri kısa mesajla kovdu

İzmit’te faaliyet gösteren Hassas Boru bir süre önce eski Kullar Belediye Başkanı Kemal Aydın’ın oğlu İbrahim Aydın tarafından satın alınmıştı. Aydın, dün kısa mesaj göndererek 75 işçiyi kovdu. Gerekçe işçilere göre sendika,

6 Nisan 2015 Saat: 17:11
İşçileri kısa mesajla kovdu
İşçileri kısa mesajla kovdu

İzmit’te faaliyet gösteren Hassas Boru bir süre önce eski Kullar Belediye Başkanı Kemal Aydın’ın oğlu İbrahim Aydın tarafından satın alınmıştı. Aydın, dün kısa mesaj göndererek 75 işçiyi kovdu. Gerekçe işçilere göre sendika, patrona göre üretimin sonlandırılması. İsviçreli Jansen firması tarafından kurucusu Nazmi Tirben’den satın alınan Hassas Boru fabrikasında Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Çelik-İş Sendikası örgütlenme faaliyetlerine başlamış, sendika 18 Mart’ta 75 işçinin 51’ini üye yaparak bakanlığa yetki başvurusunda bulunmuştu. Jansen firması sendikanın yetki başvurusu yapmasından hemen önce sendikal faaliyetler nedeniyle fabrikayı satma kararı almıştı. Eski Kullar Belediye Başkanı Kemal Aydın’ın oğlu İbrahim Aydın kısa süre önce Hassas Boru’yu satın aldı.

 

Fabrikada çalışan işçilerin sendikalı olmasından rahatsızlık duyan Aydın iddialara göre sendikal faaliyetleri sona erdirmek için çeşitli girişimlerde bulundu ancak başarılı olamadı. Bunun üzerine Aydın, fabrikanın faaliyetlerini bir süre sonlandırma kararı aldı. Fabrikada çalışan 75 işçiye tek tek mesaj gönderen Aydın, fabrikada üretimin durduğunu bu sebeple işçilerin iş akitlerine son verildiğini duyurdu. Kısa mesajda işçilerin alacaklarının hesaplarına yatırıldığı belirtildi. İşten çıkartılan isimler arasında fabrikanın genel müdürü Murat Can’ın da olduğu öğrenildi. Akşam işten atıldıklarını öğrenen işçiler sabah erken saatlerde fabrika önüne giderek işverenle görüşmek istedi. Bunun üzerine fabrika yetkilileri 5 işçi temsilcisini işverenle buluşturdu. İşçiler adına fabrikaya giren Serkan Gelleci, Faruk Dinç, Servet Furuncu, Murat Cesur, Eyüp Şen, yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından işten atılanları bilgilendirdi. Temsilci işçilerin ifadelerine göre işveren 4 yılda fabrikanın 400 milyon lira zarar ettiğini ve üretim yapmayacağını dile getirdi. Başka alanlarda faaliyetlerini sürdüreceklerini açıklayan işveren açıklamaları ise işçiler tarafından ciddiye alınmadı.

 

İşçiler zarar eden bir fabrikanın neden satın alındığı dile getirerek, “Fabrika yıllardır kendi alanında faaliyet gösteriyor. Pazar alanı oldukça geniş. Sürekli mesai ile çalışıyoruz. Zarar ettiği doğru değil. Bir kere bile maaşlarımız geciktirilmedi. Fabrikayı söz de yatırım amaçlı almışlar. Bu doğru değil” ifadelerini kullandı. Öğlen saatlerinde Hak-İş İl Temsilcisi İdris Ersoy fabrika önüne gelerek işçilere destek verdi. Ersoy, “Sermayenin yatırım yapma özgürlüğü varsa işçilerin de sendikalı olma özgürlüğü vardır. Bu yapılan sendikalılaşmaya müdahaledir” dedi.

Çelik-İş Bölge Temsilcisi Erdal Yaldız ise şöyle konuştu: “18 Mart’ta biz fabrikada yetki aldık ve işveren yetki itiraz sürecinin son gününde itiraz etti. O sırada yangından mal kaçırırcasına fabrika el değiştirdi. Şu ana kadar işçilere ve bize anlaşılır bir gerekçe söylenmedi. Üretim ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık bugüne kadar. Bu da işverenin örgütlü bir yapıyı fabrikada istemediği gerekçesi ile arkadaşlarımızı işten çıkarttığını gösteriyor.”

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat