Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi Bakanı olarak faizlerin artışını hiçbir zaman olumlu bulmadığını söyledi.
Türkiye'nin sanayi
Bugüne kadar gerçekleştirilen istişare mekanizmalarını artırmak istediğini belirten
MÜSİAD'ın bugüne kadarki bütün
"Son
-"
Türkiye'nin artık bir
Oluşturulmak istenen atmosferin geçici olduğuna dikkati çeken
- "Türkiye'de güçlü bir girişimci bilgi sistemimiz var"
Işık, daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürün ihracatına yönelmenin gayreti içerisinde olduklarının altını çizdi. Cari açığın azaltılması için ithalatı yapılan ürünlerin yerli üretimi noktasında daha fazla ne yapılacağı üzerinde yoğunlaştıklarını bildiren Işık, "Kalem kalem malları çıkarıyoruz, bu ürünlerin yerli üretimi noktasında 'daha fazla neler yapabilirizi" araştırıyoruz. Bakanlığımız uzun yıllardır sürdürülen bir çalışmayı tamamladı. Türkiye'de güçlü bir girişimci bilgi sistemimiz var. Bu sayede 2006'dan bugüne kadar firma bazında, sanal kodlarla oluşturulmuş her türlü veriye sahibiz. Önümüzdeki süreçte politikalarımızı belirlerken bu verilerden faydalanacağız" diye konuştu.
Türkiye'de sanayi üretiminde karlılık oranlarının azaldığını belirten Işık, bunun temelinde Türkiye'nin düşük ve düşük-orta teknoloji düzeyinde üretim yapısına sahip olmasının yattığını, bu noktada ciddi rekabet olduğunu ve bunun da karlılıkları azalttığını söyledi.
Işık, orta-yüksek, yüksek düzeyli ürün yapısına geçilmesi gerektiğini de vurgulayarak, bununla ilgili daha fazla neler yapılabilir noktasında çalıştıklarını dile getirdi.
- "Uçak zaman zaman türbülansa girebilir ama bunlar her zaman geçici olmuştur"
Toplantıda soruları da yanıtlayan Işık, hükümetin Merkez Bankası yasasının değiştirilmesiyle ilgili bir gündemi olduğu konusunda bilgi sahibi olmadığını kaydetti.
Dış piyasalarda yaşanan gelişmelere 17 Aralık operasyonunun eklenmesiyle, Merkez Bankasının faiz silahını çektiğini hatırlatan Işık, şöyle devam etti:
"Sanayi Bakanı olarak faizlerin artışını hiçbir zaman olumlu bulmam. Faizin bir puan artışı, üretim üzerinde risk oluşturur. Ama dövizdeki oynaklığı üreticinin, ihracatçının ön görememesinden kaynaklanan risklerin de farkındayım. Merkez Bankası burada iki kötüden daha az kötü olanı tercih etme yoluna gitti. Faizlerin artmasının üretim üzerinde oluşturacağı baskıyı da biliyoruz fakat tüm bunların geçici olduğunun bilinmesini isterim. Türkiye bu konularda sağlam bir ekonomik yapıya sahiptir. Uçak, zaman zaman türbülansa girebilir ama bunlar her zaman geçici olmuştur. Bu türbülansın yıkıcı olmasını arzu eden bir mihrak var. Bunun farkındayız, bunu yok saymıyoruz ama biz ülkemize, sanayicimize, insanımıza güveniyoruz."
Başbakan Erdoğan'ın bir dönem kriz teğet geçecek dediğinde yaşananları hatırlatan Işık, bu süreçte de Başbakan'ın haklı çıkacağını ifade etti.
Bakan Işık, sanayici ve üreticilerin moralinin bozulmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Bu da geçer Ya hu" diyeceklerini söyledi.
Hurda teşviki konusunda otomobille ilgili sorumluluğun kendi Bakanlığında olduğunu belirten Işık, "Hazineye ek yük getirmeden, sektörün ve Bakanlığın kendi imkanlarıyla mekanizmayı çalıştırmak istiyoruz. Maliyeden yeni kaynak isteyerek hurda teşviki oluşturma anlayışında değiliz. Eğer böyle bir ihtiyaç duyulursa bunu istişare ederiz" dedi.
Işık, Hazine kaynağı kullanmadan sektörde otomobil firmalarıyla Bakanlığın daha yakın çalışmasını istediklerini belirterek, bu noktada bir mekanizma oluşturmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.