Amerika'da George Washington Üniversitesi'nden iki akademisyen 2010 yılında "İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?" başlıklı bir araştırma yayımladılar.
Araştırma giderek genişleyerek Müslüman olmayan ülkeleri de kapsayacak şekilde İslam 'a en uygun yaşanabilir ülkelerin değerlendirildiği "İslamilik Endeksi Listesi" şeklinde araştırmaya dönüştü. Endişeye sevk eden hayretle karşılanan bir araştırma sonucu karşımıza çıkmaktadır. İslam en uygun yaşayan ülkeler listesinde ilk 40'ta Müslüman ülke yok!Bu duruma göre batılı ülkeler ilk sıralarda, Müslüman ülkelerinse son sıralarda yer alması dikkat çekmektedir.Türkiye bir önceki yılın değerlendirmesine göre 14 sıra gerileyerek 95. sırada yer almış.Amerika'da İran asıllı akademisyen Hüseyin Askari'nin kurduğu İslamilik Vakfı tarafından 2015 yılından beri yürüttüğü araştırmasında cami saldırısı ile gündeme gelen Yeni Zelanda üçüncü kez en yüksek puanı alarak sıralamada yerini kimseye bırakmıyor.153 ülkenin yer aldığı listenin ilk sırasında 2019 da 51 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sırasında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Arder'in başörtüsü takarak dayanışma göstermesi büyük takdir toplamıştı.Değerlendirmede en sonda Yemen bulunuyor.İslami kriterlere uygun devlet yapısına sahip olan "Müslüman ülke ise 45'inci sırada Birleşik Arap Emirlikleri olarak belirtilmektedir.2018 İslamilik Endeksi'nin basın duyurusunda Türk kökenli Mısırlı âlim Muhammed Abduh'un 100 yıl önce söylediği bir söze atıf yapılıyor.Batı'ya gittim. İslam'ı gördüm ama Müslüman yoktu.Doğu'ya döndüm, Müslümanları gördüm ama İslam yoktu.Düşünülmesi, yorumlanması ve değerlendirilmesi gereken önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.
Hakiki Dost Pakistan
Şartlar ne olursa olsun hakiki dostluklar ilelebet devam ediyor. Çünkü hakiki dostluklarda çıkar önde yer almaz. Günümüzde birçok dostlukların nerdeyse tamamında çıkar öncelikli olduğu için çıkar bitince dostlukta bitiveriyor. Hakiki dostluklara Azerbaycan ve Pakistan değişmez iki örnektir. Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale savaşında Pakistan o zamanki kıt imkânlarına rağmen gönüllü savaşçıları ile ve maddi desteği ile yanımızda olmuştur. Pakistan'ın haklı davası Keşmir problemlerinin çözümünde hep her zaman her koşulda destek olmaktayız. Makalemi yazarken Sayın Cumhurbaşkanı'mız Erdoğan Pakistan Meclisinde bir konuşma yapıyordu. Nerede ise her cümlesi milletvekillerince oturdukları sıraların kapaklarına vurarak memnuniyet ve takdir duygularını belirtiyorlardı. Kalabalık ve işadamı ağırlıklı bir heyetle ziyaretini sürdüren Erdoğan heyetler arası görüşmeler ile birçok ortak iş yapılacağının sinyalini de verdi. Ticaret hacminin artırılması ile ilgili kararlar alınması beklenmektedir. Dostlukların kıymeti bilinirse kalıcı ve verimli olur. Son söz Pakistan daimi, değerli ve kardeşimiz olan bir ülkedir.