Özdilek

Güncel

İstiklal Marşı, M. Akif Ersoy ve Mustafa Kemal....

İstiklal Marşı’mızın bağımsızlığımızın, dimdik ayakta var oluşumuzun son derece önemli bir sembolüdür.

19 Ağustos 2016 Saat: 15:11
İstiklal Marşı, M. Akif Ersoy ve Mustafa Kemal....
İstiklal Marşı, M. Akif Ersoy ve Mustafa Kemal....

 

Bu sembol, yurdumuzun düşmam işgaline uğradığı felaket günlerini yaşadığı dönemde olmuştur. Binbir olay karşısında bunalmış ruhların büyük bir acı içinde  halas anlarını beklediği bir anda  yazılan bu marş aynı zamanda, o günlerden bizlere yansıyan, yokluk içinde var olma mücadelesinin aktarıldığı ve o günlerin çok değerli önermli  bir anısıdır.

Artık saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuşan heyecanı her zaman canlı tutacak bir marşa büyük ihtiyaç olmuştur..Nitekim milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, 48 saat içerisinde milli duygulasrımızı yücelten İstiklal Marşı’mızı tamalayarak bu yüce millete armağan etmiştir.

Evet o günkü olaylar gibi yurdumuzda da böl-parçala sistemi açıkça, hem içeriden hem de dışarıdan uygulanmaya konulmak istenmekte..İstiklal Marşı’mızla millet olarak dimdik ayakta durduğumuz müddetçe, hiçbir güç ülkemizi bölüp parçalayamaktır..

Bunun için tüm okullarımızda milli marşımız İstiklal Marşı’mızı göğsümü gere gere, her yerde dile getirmeliyiz... Bu günlerde en çok ihtiyaç olduğumuz şu günlerde tüm okullarımızda özellikle Edebiyat öğretmenlerimizin tüm öğrencilerimize İstiklal Marşı’mızın tamamını öğretmelerini istirham ediyorum..

Milletçe aynı kararlılıkla İstiklal Marşı’mızda en güzel ifadesini bulan ortak değerler ve amaçlar etrafında birleşerek, daha iyi, daha müreffeh bir gelecek için azimle ve inançla  çalışmaya devam edeceğiz.

Bugün Türk milleti olarak  hepimize düşen en büyük görev, geçmişte gösterilen çabaların anlam ve öneminin bilincine vararak, atalarımızın emaneti olan yurt topraklarına sahip çıkmak ve Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatmaktır..

Mehmet Akif Ersoy, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!‘ diye haykırıyor... Evet milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy bakınız nasıl sesleniyor:

KORKMA!!!

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimin ancak.

            Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!

            Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, ne bu celal?

            Sanan olmaz dökülen kanlarımız sonra helal…

            Hakkıdır, hakka’a tapan, milletimin istiklal!

                                                                    Mehmet Akif Ersoy

 ***

Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Türk gençliğine güvenerek ve onlardan bu güzel ülke için nasıl sahip çıkmaları hususunda, ‘Gençliğe Hitabesi’ni kaleme alarak armağan etmiştir.. Günümüz Türk  gençliğinin, son günlerde yaşadığımız bu üzücü olaylar karşısında dimdik durarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önemle üzerinde durduğu bu ‘Gençliğe Hitabesi’nin hakkını verme zamanı geldi artık.

“Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün İstiklal ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkan ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk İstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!”

Mustafa Kemal Atatürk

        20 Ekim 1927

Bu vesileyle başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını ve Milli Şair’imiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun!!!

Veysel KAVRAYAN

Eğitimci-Yazar-Gazeteci

veyselkavrayan@gmail.com

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat