Kurulduğu günden bu yana, 2013 yılında ilk kez İZAYDAŞ’ın toplam cirosu 100 milyon TL sınırını aştı
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, her yıl elde ettikleri rekor rakamları, 2013 yılında daha da geliştirdiklerini söyledi. Tamamlanan yatırımlar ve devam eden projelerle İZAYDAŞ’ın enerjisini daha da arttırmayı hedeflediklerini belirten Muhammet Saraç, “İZAYDAŞ’ı geleceğe en doğru şekilde taşımak için gereken her adımı atmaya devam edeceğiz” dedi.
REKOR RAKAMLAR
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, 2013 yılının kesinleşen rakamları ile bir yılı değerlendirdi, yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Daha önce 2011 ve 2012’yi “rekorlar yılı” olarak tanımladıklarını hatırlatan Genel Müdür Muhammet Saraç, “2013 birçok kalemde bu yılları da geçtiğimiz bir yıl oldu. Daha önce ulaştığımız bazı rakamların da üzerine çıktık” dedi. Geçen yılın rekor değerler elde edilen başlıklarını “yakmaya gelen atık miktarı”, “yakılan atık miktarı” ve “toplam ciro” olarak açıklayan Saraç, “Son yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İZAYDAŞ Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu liderliğinde, şirket yönetiminin stratejisi ve çalışanların yoğun gayretleri ile yürütülen çalışmalar rekor sonuçlar vermeye devam etmektedir. Bu çalışmaların sonucu olarak 2013 yılında şirketimize 30 bin 882 ton tehlikeli atık gelmiş, 32 bin 533 ton yakılmış” açıklamasını yaptı. İZAYDAŞ’ın kurulduğu günden bugüne ilk kez 112.8milyon TL ciroya ulaşan bir şirket haline geldiğini hatırlatan Muhammet Saraç, vergi öncesi karlarını da 30.8milyon TL olarak açıkladı.
YATIRIM VE PROJELER
Genel Müdür Saraç, İZAYDAŞ’ın 2013 yılı içinde önemli projeleri de hayata geçirdiğini vurguladı. Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin bu projelerin başında yer aldığını dile getiren Saraç, “Evsel atıklardan zamanla oluşan çöp sularını, daha önce 42 Evler Atıksu Arıtma Tesisi’ne veriyorduk. Artık bu işlemi kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Test çalışmalarında da mükemmel sonuç aldık. Artık tesisimiz tamamen hizmete girmiş durumda” dedi. Muhammet Saraç sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapımı son aşamaya gelen ikinci önemli ve en büyük proje Hidroelektrik santrali. Yakında tam anlamıyla faaliyete geçmiş olacak. Bu projemizde Yuvacık Barajı ile Arıtma Tesisi arasındaki kot farkını enerjiye dönüştürecek olan kanal tipi HES projesinde çalışmalar artık tamamlanmak üzere. HES projesi ile yılda 14 milyon kWh elektrik üreteceğiz. Ve işin en güzel tarafı, bu çalışma yüzde 100 yerli bir üretimle gerçekleştiriliyor olması. Öte yandan yakma tesisimizde Türbin Jeneratör Kontrol Sistemimizi yeniledik, Ara Depolama Tesisi inşaatımız başladı, hızlı bir şekilde ilerliyor, iş makinelerimizi, büyük küçük birçok ekipmanımızı yeniledik ve software altyapısının yenilenmesi projemizin de ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladık. 2023 yılına uzanan stratejik plan çalışması yapmaya başladık. Güzel bir plan oluşturup yönetimimize onaylatacağız. Böylece şirketin gittiği yön belli olacak.
KALİTE BELGELERİMİZ ARTIYOR
Kalite sistemleri, yönetim anlayışımızın olmazsa olmazlarından biri…İZAYDAŞ, ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgelerine daha önce sahip olmuştu. Son olarak ISO 10002 Müşteri Şikâyet Yönetim Sistemi belgesini aldık. İZAYDAŞ’ın çevre laboratuarı da yaptığımız yatırımlarla oldukça iyi bir yere geldi. Akredite olan laboratuarımız TÜRKAK tarafından yapılan denetimlerden başarıyla çıktı ve ISO 17025 kalite belgesini aldı. Sırada standardına ulaştığımız ISO 17043 kalite belgesi var. Bu yılın ilk çeyreğinde de bu belge için önemli bir mesafe almayı hedefliyoruz. Bu arada ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri için de çalışmalarımızı başlattık. Gelecekte de SA 8000 gibi belgeler için çalışacağız.”
RAKAMLARLA İZAYDAŞ
Diğer yandan İZAYDAŞ’ın kuruluşundan 2013 yılı sonuna kadar yaklaşık 700 bin ton tehlikeli atık kabul edildi, 180 milyon kWh elektrik enerjisi üretildi, 73 milyon kWh elektrik ulusal şebekeye verildi. Kocaeli her gün 1600 ton evsel, 200 ton endüstriyel atık üretiyor. Bu atıklar İZAYDAŞ’ın İzmit Solaklar ve Dilovası’ndaki sahalarında bertaraf ediliyor. 2013 yılında; toplam 966 bin ton evsel ve endüstriyel atık depolanarak bertaraf edildi. Çöp gazından enerji üretim tesisinde 19 milyon kWh elektrik enerjisi üretildi, 18 milyon kWh elektrik ulusal şebekeye satıldı. İl genelindeki 579 sağlık noktasından yaklaşık 1755 ton tıbbi atık bertaraf edildi. İzmit Körfezi’ne gelen yaklaşık 3500 gemiye fiilen atık alım hizmeti verildi ve bu gemilerden 11 milyon metreküp atık toplandı. Bu hizmetten de 3.7 milyon TL gelir edildi.
Kocaeli genelindeki 8 milyon 600 bin ton hafriyat atığı kontrol altına alındı.