İzmit Atık ve Artıklarını Yakma ve Değerlendirme (İZAYDAŞ) evsel atıklardan elektrik enerjisi üretecek projeyi hayata geçiriyor. Proje ile atıklardan çıkan zararlı gazların atmosfere yayılıp çevre ve insan sağlığına olumsuz etki vermesini önlenirken.
İzmit Atık ve Artıklarını Yakma ve Değerlendirme (İZAYDAŞ) evsel atıklardan elektrik enerjisi üretecek projeyi hayata geçiriyor. Proje ile atıklardan çıkan zararlı gazların atmosfere yayılıp çevre ve insan sağlığına olumsuz etki vermesini önlenirken 500 konutun bir senelik elektriği karşılanmış olacak.
İZAYDAŞ sürdürülebilir çevre ve sağlıklı toplum için etkin uygulamalar üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda Kocaeli'nin sağlıklı geleceğine önemli bir adım attıracak evsel atıklardan elektrik enerjisi üretim projesi gerçekleştiriliyor. İZAYDAŞ'a ait düzenli depolama alanlarına getirilen evsel atıklardan oluşan metan gazının yakılması ile oluşturulacak çalışma için gerekli alt yapı çalışmaları ise titizlikle devam ediyor.
Proje evsel atıkların sıkışmasından sonra oluşan metan gazının çöp alanın içine belli aralıklarla yerleştirilen borularla ana arterde toplanarak yakılması ile çalışıyor. 2012 yılının ilk çeyreğinde devreye geçirilmesi planlanan çalışmada, kurulan motorlama sistemi ile yanan metan gazı elektriğe dönüştürülüyor. Bu şekilde sera gazı salınımları azaltılıp çevre ve insan sağlığını tehdit eden gazların atmosfere gitmeden toplanarak bertarafı sağlanılıyor.
Dünya atmosferinde yüzde 0,00022 oranında renksiz, kokusuz, zehirleyici olmayan yanıcı bir gaz olan metan gazından 16 sene boyunca 133 milyon Kwh elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Yanma ve patlama tehlikesi içeren metan gazından elde edilen bu enerji miktarı ise 500 konutun yıllık elektrik enerjisini karşılar nitelikte. Bu miktarla Kocaeli'deki birçok mahallenin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak.
Yakıt masrafının olmaması ve yüksek kapasite verimliliği açısından diğer teknolojilere kıyaslandığında daha ekonomik olan proje, atmosfere çıkan zararlı gazların sera etkisi oluşturmasının minimize edilmesini sağlayacak. Bu gazların toplanıp bertaraf edilmesi ile atmosfere 750 bin ila 1 milyon ton Karbondioksit salınımı da engellenmiş olacak. Patlayıcı olmasının yanında molekül bazda karbondioksitten 20 kez daha güçlü bir potansiyele sahip olan metan gazının küresel ısınma üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi sağlanacak. Ayrıca bu tür tesislerin ülkeye getirdiği başka bir avantaj da Kyoto Protokolü çerçevesinde, ortaya çıkan karbon emisyonu karşılığı 'karbon kredisi' kazanılması olacak.