Son zamanlarda Kocaeli’de en çok konuşulan konulardan birisi İZAYDAŞ ve YENİ KATI ATIK TESİSLERİNİN YAPIM İŞİ.2016 yılından bu yana bu konu kentte tartışılıyor.
Kocaeli büyükşehir belediye başkanlığı toplumsal baskıları da dikkate alarak bu tesisi çok doğru bir kararla Umuttepe’de yapmaktan vazgeçti.Ama arkasından İzmit dışında birisi Kandıra’da olmak üzere iki tesis yapacağını ilan etti.Yani Nesrettin hocanın hikayesinde olduğu gibi tencere doğurdu .Muhalefet de bu yaklaşımı olumlu bulan demeçler vermeye başladı.
Rahmetli Uğur mumcu’nun “ bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz “ şeklinde çok bilinen bir sözü var.
Oturup İzaydaş,ın 2018 faaliyet raporunu inceleyin çok sürpriz sonuçlara varacaksınız.İzaydaş Türkiye çapında ,yani Kocaeli dışında olmak üzere içinde Bayer ilaç,Deva holding,Mustafa nevzat ilaç,sanovel ilaç,çevresel kimya,Basf kimya gibi kimyasal üretim yapan firmaların yanında Ereğli demir çelik gibi ciddi çelik işletmeleri ve diğer işletmelerin de olduğu yaklaşık 100.e yakın ciddi sanayi tesisinin atıklarını alarak yakan bir işletme .Yani İzaydaş sadece Kocaeli’nin değil Türkiye’nin tehlikeli atığını yakıyor.Gemilerden gelen atıklardan eğer yabancı gemiler varsa,dışarıdan da tehlikeli atık alarak yakıyor.
Bu konuda kentin ve öncelikle muhalefetin bilgilenmesi ve buna göre bir değerlendirme yapması gerekmez mi ?
Şirketin 2018 yılı brüt satış kar ve zararı,(16.817.166,42) TL,faaliyet karı veya zararı(eksi 3.759.589,27) TL,olağan kar veya zararı 175.006,62, TL ,dönem karı ve zararı ( eksi 699.119,11) TL dönem net karı veya zararı ise ( Eksi -745.223.77) TL .Yani şirket 2018 yılında zarar etmiş gözüküyor .Neden ?(Kaynak izaydaş faaliyet raporu)
Zekeriya ÖZAK, Ömer POLAT, Osman GÜNLER, Hasan ÖZER, Ali BİLGİ, Lütfi EFİL.den oluşuyor.Bunların hangi veri ile görevlendirildikleri,gerçek mesleklerinin ne olduğu ,ne ücret aldıkları,ne iş yaptıklarını ve 2020 itibariyle halen görevlerine devam edip etmediklerini,yenileri varsa kimler olduğunu araştırmak gerekmez mi ? Bu konuda da kentin ve öncelikle muhalefetin bilgilenmesi ve buna göre bir değerlendirme yapması gerekmez mi ?
İzaydaş önce,şeffaflık içinde ne işler yaptığını,hangi lisanslarla çalıştığını,kar yada zarar hesabını, hangi bağımsız kuruluşun çevre ve mali denetime tabii olduğunu,hata ve zarar varsa yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna gidilip gidilmediğini açıklayacak.Belediyeden alınan 200 trilyon nakit ve bu miktara yakın aynı sermayeyi ne yaptığını da açıklayacak.Daha sonra neden iki yeni tesise duyulduğunu,tesislerin hangi amaçla çalışacağını,hangi lisansları alacağını,ne yakacağını,kar zarar hesabını açıklayacak, yani şeffaf olacak ki ,bilelim de yeni iki tesise gerek var mı,yok mu ? Karar verelim.
Atık ve geri kazanım konusu daha teknik ve beceri isteyen bir konu.AKP li belediye hala şeffaflıktan uzak bir şekilde ve amatörce çalışıyor. İyi incelemeden bir sonuca varmamak gerekir.Uğur Mumcu’nun söylediği gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunursa muhalefet dahil herkes hata yapabilir ve kente yazık etmeye devam edilir.
Benden söylemesi ………………!