İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu “kontrollü normalleşme”nin ardından ektisini arttıran COVID-19 küresel salgınıyla ilgili bir açıklama yaparak salgınının baskılanmasına yönelik önerilerini paylaştı.
İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu pandemi açıklamasında bulundu. Küresel salgınında ilk dalganın 3. pikinin tepe noktasına bile varılamadan açıklanan en yüksek olgu ve ölüm sayıları nedeniyle Türkiye'nin Avrupa’da en çok olgu saptanan birinci, dünyada da dördüncü ülke konumuna geldiği kaydedilen açıklamada, yeni mutasyonların bulaşma hızlarının artması olgu sayılarında artışa ve hastalığın toplumda kontrolsüz biçimde yayılmasına neden olduğu altı çizildi.
‘Aşılama’ ve ‘kısıtlama’ önlemlerinin yanı sıra ‘aktif takip yapılması’ varyant virüse karşı en etkili önlemler olduğunu belirten kurul üyeleri, "COVID-19 küresel salgınının baskılanabilmesini sağlayacak önlemler için hızlı davranılmalı, bunu başaran ülkelerin uygulamaları izlenmeli ve konuyla ilgili meslek örgütleri, uzmanlık dernekleri vb. kurumlar ve toplumun her kesimiyle iş birliği yapılmalı, herkesin sürece katılımı sağlanmalıdır" diyerek COVID-19 küresel salgınının baskılanabilmesi için önerileri sıraladı.
* Kayıt içi ve dışı alanlarda çalışanların tümüne tam ücret, işsizlere asgari ücret verilerek tam kapanma sağlanmalı,
* Yaşam için zorunlu alanlar dışında üretim durdurulmalı, tüm iş yerleri kapanmalı
* Yüksek ve çok yüksek riskli illere giriş çıkış kısıtlaması getirilmeli, özellikle varyantların yaygın görüldüğü iller arasındaki ulaşım kısıtlanmalı ve sıkı takibi sağlanmalı,
* Enfekte kişilerin ülkeye girmelerini engelleyecek önlemler alınmalıdır:
* Çok riskli ülke ve/veya bölgeler tanımlanmalı, güncellenmeli ve bu bölgelerden girişler bir süreliğine tümüyle durdurulmalı,
* Tüm ülkelerden girişlerde negatif test sonucu belgesi aranmalı veya testin girişte yapılması zorunlu tutulmalı,
* Varyantların yaygın olduğu ülkelerden girişlerde giriş öncesi test, girdikten sonra test, karantina ve karantina sonu testi zorunlu olmalıdır.
* Yüksek ve çok yüksek riskli illerde sağlık kurumları başta olmak üzere zorunlu iş kolları dışındaki kapalı alanlarda 6’dan fazla kişinin bir araya gelmesine izin verilmemeli,
* Kuralların herkese eşit uygulanması sağlanmalı, ayrıcalık tanımlanmamalıdır.
Bu arada doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, temizlik kurallarına uyum, kalabalık ve kapalı alanlarda 15 dakikadan fazla bulunulmaması, mümkün olduğunca evde kalınması, gereksiz seyahatlerin ertelenmesi, sosyal ilişkilerin en az düzeye indirilmesi, kapalı ortamların iyi havalandırılması, önerilen izolasyon ve karantina sürelerine mutlak uyumun sağlanması yönünde de alınması gereken önlemlerde İzmir’deki her insanın, hizmet içi eğitime erişim konusunda sorun yaşayan gruplar mutlaka desteklenmesi gerektiği kaydedildi. Vatandaşlara ayrıca, "Aşı olsan da hastalığı geçirsen de Kişisel Korunma Önlemlerini Al (maske, mesafe, temizlik), insanlarla yakın temastan kaçın, kapalı, havalandırılmayan ortamlarda kalma ve GÖNÜLLÜ KARANTİNA uygula’ vb. kampanyalarla topluma bu sürecin aşılmasındaki katkıları hatırlatılmalıdır" denildi.