İzmit Körfezi'nde 7 yıldır tehlike saçmaya devam eden Likit Petrol Gazı (LPG) yüklü geminin satışının gerçekleşmesinin ardından yakıt başka bir gemiye nakledildi.
Böylelikle 'saatsiz bomba' olan gemi LPG'den arındırıldı. Çürümeye başlayan gemi de sahipleri arasındaki yargı sorunun çözülmesinden sonra götürülecek.
İzmit Körfezi'nin ortasında pimi çekilmiş bomba gibi bekleyen Panama bandıralı 'Chernomores' adlı geminin hikâyesi, Temmuz 2007'ye dayanıyor. Bu tarihte, Rusya'dan aldığı bin 800 ton LPG'yi İzmit Körfezi'ne getiren gemiye, kaçakçılığa teşebbüs suçlamasıyla el konuldu ve kamu davası açıldı. Yerel yargılamanın sonunda Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, gemi ve yükünün karar kesinleştiğinde sahibine iadesine karar verildi. Ancak, Gümrük Müdürlüğü, bu duruma itiraz etti. Karar, 3 yıldır Yargıtay'ın önünde sonuçlandırılmayı bekliyordu.
Davanın sonuçlanmaması sebebiyle 7 yıldır İzmit Körfezi'nde bekleyen gemi çürümeye başladı. Bu sebeple, gemideki gaz sızıntısı korkunç boyutlara ulaştı. Yapılan gaz kaçak kontrolü raporunda, gemi için 'adeta bir bomba' ifadesi kullanıldı. "Geminin, deniz trafiği üzerinde, TÜPRAŞ ve yerleşim yerlerine yakın olması, durumu çok daha tehlikeli hale getiriyor." uyarısı yapıldı. Bakan Hayati Yazıcı da Kocaeli'nde yaptığı açıklamada gemi için "Gemi bizim ayıbımız.''demişti. Yazıcı, "Ne olursa olsun, yargıya takılmış olsa da Türkiye'nin yaşadığı bu ayıp bizim ayıbımız. Bundan ötürü ben herkesten şahsen özür diliyorum. İnşallah bunu kısa zamanda, o kirliliği o görüntüyü ortadan kaldırırız." ifadelerini kullanmıştı.
Bütün bu gelişmeler gözleri, İzmit Körfezi'ndeki tehlikeye çevirdi. Yargıtay 7. Dairesi de önündeki dosyayı inceleyerek gemide kaçakçılığa hükmetti. Yargıtay'ın kararının gümrük yetkililerine ulaştı. Gümrük yetkilileri, devlet malı sayılan LPG'nin ihale yoluyla satılması için Kocaeli İl Özel İdaresi'ne yazı yazdı. Gemi için alıcı bulunamayınca satış işlemi sürüncemede kaldı. Ancak sonunda geminin satışı ihale yoluyla gerçekleşti. ARGAZ LPG Dolum Tevzii İnş. San. Tic. A.Ş.'nin verdiği teklif uygun görüldü.
İhaleyi alan şirketin, geminin hareketinden tasfiye sonuna kadar her türlü güvenlik tedbirlerini almaktan sorumlu olmasına, genel giderler ve her türlü vergileri ödemesine karar verildi. Boşaltma ve miktar tespiti İl Özel İdaresi, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Kocaeli Liman Başkanlığı elemanlarının gözetiminde yapıldı. Gemideki yakıt başka bir gemiye nakledilerek götürüldü. Böylelikle çürümeye başlayan ve 'saatsiz bomba' olan gemi LPG'den arındırıldı. Gemi de sahipleri arasındaki yargı sorunun çözülmesinden sonra demirli olduğu yerden alınarak, Marmara Ereğlisi'ne götürülecek.