Yerel ve yöresel değerlerin korunması açısından büyük önem taşıyan coğrafi işaret başvuru ve tescil sayıları her geçen gün artıyor. 2014 yılında başvurusu yapılan coğrafi işaretlerin listesinde İzmit Simidi de yer aldı.
2014 yılında Turhal Yoğurtmacı, Maraş Burma Bileziği, Safranbolu Lokumu, Gönen İğne Oyası, Tomarza Kabak Çekirdeği ve Merzifon Keşkeği olmak üzere 6 coğrafi işaret başvurusu tescil edildi. Aynı yıl başvurusu yapılan coğrafi işaret sayısı ise 74 oldu. Ankara Simidi, Maraş Dondurması, Kars Balı, Hakkari Ters Lalesi, Şile Bezi bunlardan en bilinenleri.
TÜRKİYE MARKALAŞIYOR
AB nezdinde korunan yöresel değerler Türkiye’nin ülke olarak markalaşmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor. Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası, AB nezdinde koruma altına alınan ilk coğrafi işaret oldu. İnceleme süreci devam eden Aydın İnciri, Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırmasına 2014 yılında Malatya Kayısısı da eklendi.
İŞARETLERİN ÖNEMİ
Coğrafi işaret tescilleri, belirli bir coğrafyadan kaynaklanan belirli nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin “gerçek üreticileri” adına kayıt altına alınmasını sağlıyor. Ürünlerin geleneksel özelliklerinin, kalitesinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını mümkün kılması kadar, kaynaklandıkları bölgeye ve üreticilere kazandırdıkları marka değeri ile hem yerel hem ulusal ekonominin gelişmesine katkı sağlıyor.
SİMİDİMİZ MARKALANDI
2014 yılında başvurusu yapılan coğrafi işaretlerin listesinde İzmit Simidi de yer aldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde coğrafi olarak markalanan ürünlerin listesi yayınladı. Listenin beşinci sırasında İzmit Simidi yer aldı. Pişmaniyenin durumunun ne olacağı ise merakla bekleniyor.