Özdilek

Güncel

''İzmit yozlaştırıldı''

Kocaeli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (KSMMMO) mart ayı meclis toplantısı farklı bir konsepte yapıldı.

28 Mart 2013 Saat: 23:33
''İzmit yozlaştırıldı''
''İzmit yozlaştırıldı''
Oda binasındaki toplantıya, meclis üyelerinin yanı sıra   İzmit’in çok önemli ve değerli isimleri  fotoğraf sanatçısı Cemal Turgay ile,  İzmit Tarihi araştırmacısı, yazar Şakir Balkı da davetli olarak katıldı.  Oda Yönetim kurulu Başkanı Ender Şenol’un evsahipliğinde gerçekleşen toplantıyı,  Oda Meclisi Başkanı Mehmet balimre yönetti.

TURGAY:DENİZ, DOĞA KALMADI
Muhasebeciler Odası Meclisi toplantısında konuşan İzmit’in sembol isimlerindenr, fotoğraf sanatçısı Cemal Turgay  geçmişe özlemini anlatırken şunları söyledi:

“- İzmit’in tarihi binalarını, geçmişte  kent yöneticileri yıktırdı. İzmit tren İstasyonunun bulunduğu alan, bir bakıma mesire yeri gibiydi. Orada randevulaşılırdı. Erkekler en yeni kıyafetlerini giyer, bayanlar akşamdan saçlarını bigudilerle sarardı.  Sabah treni ile  İstanbul’un gazete ve dergileri gelirdi. İnsanlar İstasyon lokantasında yer ayırtırdı. İzmit üzerinde bulunduğu coğrafyanın bedelini çok ağır ödedi. Deniz ve doğa kalmadı. Eskiden Yahya Kaptan üzerinden uçan kuşlar  bataklık nedeniyle ölürdü. Şimdi insanlar  kanser nedeniyle melek olup uçuyorlar. Kentimizde 5  kişyeden 3’ü  kanserden ölüyor. Onkoloji kliniklerinde yer kalmadı.”

İZMİT YOZLAŞTIRILDI
İzmit Tarihi araştırmacısı, değerli yazar  Şakir Balkı da  Muhasebeciler odası Meclisindeki konuşmasında eski İzmit’e olan özlemini dile getirdi. Şakir Balkı şunları söyledi:

“-İzmit kenti; insanların giyimi kuşamı, dodayı takibi ile İstanbul’un yakın bir semti gibiydi.  Cadde ve sokaklarında tarihi  binalar vardı. Çarşısı özeldi, güzeldi.  Ahşap binalar, mimarinin güzelliklerini sunardı. Saat Kulesi yakınlarındaki evlerden ud sesleri gelirdi. Seka lojmanlarında keman çalan dostlar otururdu. Sinema ve tiyatro tutkunları vardı. Ancak günümüzde İzmit yozlaştı. Ben 84 yaşındayım. Her geçen gün İzmit’in biraz daha yozlaştığı duygusuna kapılıyorum. İstasyon’a girdip, anılarımı  tazeleyerek ısınıyorum. Elimde olsa, D-100 üzerinde yapılan demir yığını  köprüleri yıkarım.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat