Kocaeli Barosu hukukçuları HSYK Kanunu, İnternet Kanunu ve MİT Yasası’nda yapılan değişikliklerin anti demokratik düzenlemeler olduğunu belirtti
Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu ve baro üyeleri hükümetin jet hızıyla HSYK Kanunu, İnternet Kanunu ve MİT Yasası’nda değişikliğe gitmesiyle ilgili dün Kocaeli Adliyesi Baro Büro’sunda bir açıklama yaptı.
Solakoğlu şu görüşlere yer verdi:
17 Aralık "Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu" sonrasında, yürütme ve yargı erkleri arasında güç savaşı yaşanmaya başlamış ve bunun sonucunda, siyasi iktidar tarafından Jet hızı ile "HSYK Kanunu" ve "İnternet Kanunu" nda değişiklikler yapılmıştır.
Her iki yasada değişiklik yapılması aşamasında insan hak ve özgürlüklerine, yargı bağımsızlığına ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu tarafımızdan yapılan basın açıklamaları ile dile getirilmiş ve bu yasalarda yapılmak istenen değişikliklerin evrensel hukuk ilkelerine uygun hale getirilmesi talep edilmiştir.
Toplumumuzun bir çok kesimi tarafından dile getirilen bu talepler, siyasi iktidar tarafından dikkate alınmadığı gibi, ülkemizde OHAL uygulamasını başlatacağını düşündüğümüz "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu' nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" de geçtiğimiz hafta içerisinde TBMM' de görüşülmeye başlanmıştır.
Siyasi iktidarın MİT Kanunu' nda yapmak istediği değişikliklerle;
a) MİT, Cumhuriyet Savcılıklarında yürütülen soruşturmalarda, ifade tutanaklarına her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilecek ve belgelerden örnek alabilecektir.
b) Cumhuriyet Savcıları MİT' in görev ve faaliyetleri ile ilgili ihbar ve şikayetlerde öncelikle MİT'le irtibata geçecekler ve kanunun MİT' in faaliyet alanına ilişkin olduğunun belirlenmesi halinde, şikayet ile ilgili herhangi bir işlem yapılamayacaktır.
c) MİT görevlileri ve MİT' te görev yapmış olanlar, MİT' in görev ve faaliyetleri ile ilgili tanıklık yapamayacaklar, zorunluluk halinde ise tanıklığa MİT Müsteşarı, MİT Müsteşarı' nın tanıklığına ise Başbakan tarafından izin verilecektir.
d) MİT görevlerini yerine getirirken Ceza ve İnfaz Kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle mahkeme kararı olmaksızın, önceden bilgi vermek kaydıyla görüşebilecektir. Görevi gereği terör örgütleri dahil bütün yapılarla irtibat kurabilecektir.
e) MİT bütün kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum niteliğindeki meslek odaları, bankalar ve diğer tüzel kişilerden bilgi ve belge alabilecek, arşivlerinden yararlanabilecektir.
Bütün bu düzenlemeler, kendini demokratik hukuk devleti olarak tanımlayan bir ülkede hiçbir kurum veya kuruluşa verilemeyecek, yürütmenin diğer erkler, kurum ve kuruluşlar üzerinde tahakkümüne yol açacak antidemokratik düzenlemelerdir.
Yürütme gücü tarafından Anayasamız ile güvence altına alınmış kişi hak ve özgürlüklerinin, yargı kararı olmaksızın ihlal edilmesi tehlikesi taşıyan bu değişikliklere karşı olan görüşleri dikkate almak yerine, bu görüşlerin çarpıtılarak, siyaset malzemesi yapılması, halkımızın yapılan değişiklikler hakkında doğru bilgilendirilmesinin ve muhtemel olumsuz sonuçların fark edilmesinin önüne geçilmek istenmesi, ülkemizin demokrasi kültürüne ve gelişimine fayda yerine zarar getirmektedir.
Ülkemizde sıkıyönetim ve olağanüstü hal dönem uygulamalarını getirecek, hiçbir şekilde kabul edilemez MİT yasa değişikliğinin derhal yasama organından geri çekilmesi gerekmektedir.
Ülkemizin ihtiyacı olan barış ve huzur ortamına ancak daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi ile ulaşabileceğine inanarak, yüksek sesle haykırıyoruz;
Ülkemizi çağdaş, demokratik hukuk devleti haline getirmek zor değildir. Bunun için her yurttaşın kendini içerisinde bulduğu ve benimsediği sivil bir Anayasa yapılması önceliktir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin etkin bir şekilde uygulandığı bir sistem oluşturulmalıdır. Tam yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Yerelden genele tüm kamu yönetiminin şeffaf ve halka hesap verir hale getirilmelidir.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.