Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Özellikle 35 yaşından sonra kadınlarda 10 yılda bir ortalama kas kütlesinde yüzde 10’a varan kayıplar olur. 45 yaşındaki bir kişi aslında 35 yaşınd
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Özellikle 35 yaşından sonra kadınlarda 10 yılda bir ortalama kas kütlesinde yüzde 10’a varan kayıplar olur. 45 yaşındaki bir kişi aslında 35 yaşındaki kilosu ile aynı olsa bile yaklaşık 8 kg kas kaybeder ve onun yerine yağ koyar. Bu değişim metabolizma hızında 50 kalorilik bir azalmaya neden olur. Bu da ne yazık ki yılda 5 kg artış demektir. Aynı durum erkekler için de geçerlidir. Fakat erkeklerde süreç daha yavaş ilerler" dedi.
İSTANBUL (İGFA)- Günlük yaşantıda yapılacak bazı değişikliklerle metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında kilo alımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, kışı zayıf ve fit geçirmek için metabolizmayı hızlandırmanın 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
FİZİKSEL AKTİVİTELERİ ARTTIRIN
Metabolizmamızı hızlandırmanın ilk yolu fiziksel hareketleri artırmak. Kış mevsiminde dış ortamda yapılan spor aktivitelerinin azalması ve evde daha çok zaman geçirme isteğiyle hareketsizlik artıyor. Ev koşullarında da size uygun egzersizler yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
KAHVALTIYI İHMAL ETMEYİN
Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamayı ihmal etmeyin. Düzenli beslenme sağlıklı çalışan bir metabolizma için çok önemli etkendir ve bunun en iyi yolu güne iyi bir kahvaltı ile başlamaktır.
YÜKSEK KALORİLİ BESLENMEYİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel “Hareketsizlikle birlikte gün içerisinde yüksek karbonhidratlı ve yağlı gıda alımı kilo artışını hızlandırır. Metabolizmayı bozan basit şekerler, cips ve yağlı, hamurlu gıdalar basit karbonhidratlardır. Bu tarz fazla alınan karbonhidratlar vücutta yağ olarak depolanırlar. Yemek seçimlerimiz bu dönemde; enerji içeriği düşük, daha doyurucu, sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek, dengeli protein ve düşük karbonhidratlı gıdalardan oluşmalıdır” diyor
GECELERİ ERKEN YATIN
Uyku düzensizliği ve azlığı kilo vermeye veya mevcut kiloyu korumaya çalışırken sıkıntı yaratabilir. Uykusuzluk, vücudumuzun yiyecekleri metabolize etme yeteneğine müdahale eder ve daha da çok aç kalmamıza neden olur. Yaşam döngüsü içerisinde sirkadiyen ritim (vücudun biyolojik saati) önemlidir. Ortalama 7-8 saat civarlarında uyku tercih edilmeli.
YETERLİ SU İÇİN
Su, insan vucudunun en büyük bileşenidir ve bir çok metabolik işlevde görevi vardır. Gün içersinde düzenli tüketilen su vücutta ısı dengesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
YEŞİL ÇAY VE KAHVE TÜKETİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel “Kahvenin içerisindeki kafein metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olur. Aynı şekilde yeşil çay da vücudumuzdaki zararlı maddelerin atımını ve metabolizmamızı hızlandırmayı sağlar. Yapılan araştırmalara göre; yeşil çay vücutta depolanan yağların serbest yağ asitlerine dönüşümüne yardımcı olarak kilo vermemizi kolaylaştırır. Ancak kilo vermeye ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olsalar da bu iki içeceği kontrolsüz tüketmemek gerekir" ifadelerini kullandı.