Kandıra Namazgah Barajı’nda Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER), İl Jandarma Komutanlığı, Kocaeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kandıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl
Kandıra ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının bir kısmını sağlayan Kandıra Namazgah Barajı’nda Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER), İl Jandarma Komutanlığı, Kocaeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kandıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından denetimler yapıldı. Denetimlerde zaman ve tür yasaklarına uymayan çok sayıda amatör balıkçıya tutanak tutularak, haklarında yasal işlem uyguladı.
Kaçak avcılıkta kullanılan çok sayıda malzemeye de el konuldu. 4/2 Numaralı Amatör Balıkçılığı Düzenleyen Tebliğlerde belirtilen zaman ve tür yasaklarına uymayan balıkçıların tuttuğu sazan balığı ve diğer türler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından tutanak altına alındıktan sonra canlı şekilde suya iade edildiler.
Av yasağı KAMADER
Başkanı Engin Uztürk, 4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ Hükümlerine göre, 15 Mart – 16 Haziran tarihleri arasında bölgemizde sazan balığı başta olmak üzere bazı diğer türlerin avı yasaktır. Çünkü bu dönem bu balıkların üreme dönemidir. Bir sazan balığı üreme döneminde 300-400 bin arası yumurta bırakmaktadır. Ancak bunun %1’i yaşama şansı bulmaktadır. Birde buna yoğun av baskısını eklersek bu rakam çok aşağılara düşmektedir. Av yasakları tamamen bilimsel çalışmalar neticesinde konulmaktadır. Örneğin sazan balığının avlanma boy limiti 40 cm.dir. Bunun sebebi sazan balıkları 30-40 cm. boya ulaştıktan sonra döl bırakmalarıdır. Ayrıca iklim şartları çok önemlidir. Marmara bölgesindeki hava şartlarına göre 15 Mart’ta başlayan yasak daha sıcak olan, “Akdeniz ve Egenin bazı illerinde 1 Mart-1 Haziran olarak belirlenirken, nispeten daha soğuk olan Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin çoğu illerinde 1 Nisan – 1 Temmuz olarak belirlenmektedir.” Hal böyleyken bize düşen Balık popülasyonunun artması ve sürdürülebilir avcılık için bu balıklara en azından bir kere döl şansı vermektir. dedi.
Bilinçli avcılık
Uztürk, açıklamasında şunları kaydetti: “Başta üyelerimiz olmak üzere ulaşabildiğimiz tüm amatör balıkçılara yönelik, balık türlerinin korunması, yaşatılması ve bilinçli avcılık için bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Av yasağıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordine içindeyiz. Denetimlerimizi diğer bölgelerimize de sıklaştıracağız. Amatör balıkçıların cezai işlemlerle karşılaşmamaları için av yasağının başlangıç ve bitiş tarihlerine, adet ve boy limitlerine uymalarını, uymayanları ise uyarmalarını bekliyoruz. Temiz çevre, sağlıklı yaşam ve sürdürülebilir avcılık dileğiyle, ‘herkese rast gelsin’ diyorum.”dedi