Tüketicilerin yaklaşık dörtte biri, tahmin edilmesi son derece kolay şifreler kullanıyor. Siber uzmanlara göre kadınların ürettiği şifreleri daha zor 'hack'leniyor.İSTANBUL (İGFA) - Tüketicilerin yaklaşık dörtte biri, tahmin edilmesi son
Tüketicilerin yaklaşık dörtte biri, tahmin edilmesi son derece kolay şifreler kullanıyor. Siber uzmanlara göre kadınların ürettiği şifreleri daha zor 'hack'leniyor.
İSTANBUL (İGFA) - Tüketicilerin yaklaşık dörtte biri, tahmin edilmesi son derece kolay şifreler kullanıyor. Erkeklerin basit bir şifre kullanma olasılığı yüzde 31 iken bu oran kadınlarda yüzde 23.
Bitdefender Antivirüs’ün hazırladığı Siber Güvenlik ve Çevrimiçi Davranışlar raporuna göre, 54 ve daha büyük yaştaki kullanıcılar 18-44 yaş aralığındaki kullanıcılara göre daha güçlü şifreler kullandığı ortaya çıktı. Araştırmalara göre ankete katılanların yüzde 28 kadarı da unutma korkusuyla şifrelerini bir yere açık bir şekilde yazdıklarını kaydetti.
Bitdefender’in Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kullanıcıların neredeyse üçte biri cep telefonlarında 0000, 1111 ve 3333 gibi tahmin edilmesi kolay şifreleri tercih ettiği ve kullanıcıların yüzde 11'nini telefon kilitlemeyi bile etkinleştirmediğini öne sürdü. "Kötü şifreler, hesap ele geçirmenin önde gelen nedenidir" diyen Akkoyunlu, "Siber suçlular, zayıf şifreleri tahmin etmek ve hesapları çalmak için sözlük saldırıları kullanır ve bu da kurban için dolandırıcılık da dahil olmak üzere her türlü soruna yol açar. İster SMS yoluyla gönderilen bir dizi numara, ister gelen kutunuza düşen dört harfli bir kod olsun, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), oturum açanın parolanızı çalan biri değil, siz olduğunuzu gösterir. Bunu sunan sosyal medya ve bankacılık hizmetleri başta olmak üzere her hizmet için mutlaka özelliği etkinleştirin" uyarısında bulundu.