SAÜ Yerbilimleri ve Araştırma Topluluğu Kefken-Kerpe'de Teknik Gezisi yaptılar
Sakarya Üniversitesi Yerbilimleri ve Araştırma Topluluğu (YAT) tarafından Kefken ve Kerpe’ye teknik gezi yapıldı.
Geziye 43 öğrenci ile Yrd. Doç. Dr. Şefik Ramazanoğlu, Arş. Gör. Emrah Budakoğlu, Arş. Gör. Hilal Yalçın, Arş. Gör. Hüseyin Kalkan katılmışlardır.
Teknik gezi
Teknik gezi Adapazarı-Kaynarca-Kefken-Kerpe-Kandıra-Kaynarca-Adapazarı hatlarında gerçekleştirilmiştir. Yeni yapılan Adapazarı –Kaynarca yolundaki yol yarmalarında şev, şev kademeleri ve kütle hareketleri gözlenmiştir. Bu yolun önemli bir bölümü fliş arazisi üzerinde olup, öğrenciler derslerde öğrendikleri fliş istiflerini görme fırsatını bulmuşlardır.
İlk hedef noktası Pembe Kayalar
Daha sonra gezinin ilk hedef noktası olan Pembe Kayalar mevkiine gelinmiştir. Pembe Kayalar, Kandıra (Kocaeli) ilçesinin Kefken ve Cebeci köyleri arasındaki bir burunda bulunmaktadır. Burada beyaz, bej renkli ve yatay tabakalı kireç taşları ve bunların arasında kırmızı renkli tabaklar bulunmaktadır. Bölgenin adı da bu tabakalardan gelmektedir. Bu lokasyonda olağan sedimantasyon şartlarında beyaz renkli kireçtaşları çökelirken, zaman zaman gelişen sıra dışı olaylarla bu kireçtaşlarını oluşturan kalsit minerallerine muhtemelen demirli unsurların karışması ile bu kırmızı tabakalar ortaya çıkmıştır. Buradaki sıra dışı olay, bölgede yaygın olan volkanik aktiviteden kaynaklanmaktadır. Öğrencilerin bu noktalarda öğrendikleri en önemli husus, sedimantasyon şartlarındaki değişikliklerin (iklim, tektonizma, volkanizma, süre) tabaklanmayı nasıl etkilediğini bizzat görmeleri olmuştur. Buradaki kayalar seyrek ve düzenli bir çatlak sistemine sahiptirler ve bu çatlak sistemlerinden yararlanarak tarihte yapı taşı olarak çıkartılmışlar ve kullanılmışlardır.
İkinci inceleme yeri Kerpe kayalıkları
İkinci inceleme yeri Kerpe kayalıkları olmuştur. Kefken-Kumcağız-Kerpe sahil yolundan Kerpe Köyündeki kayalık ve mağaralara gidilmiştir. Bu kayalıkları oluşturan kireçtaşları da yatay tabakalı olup, Türkiye Jeolojisi dersinde öğretilen Türkiye’nin önemli Kuvaterner oluşumlarından denizel taraça, mağara ve falezler öğrencilere tanıtılmıştır.
Üçüncü gözlem yeri Baba Tepesi
Üçüncü gözlem yeri Baba Tepesi’dir. Bu tepe Kandıra ilçesi (Kocaeli) Babaköyü kuzeyinde olup volkanik bir bacadır. Bölgede yaygın olarak mostra veren andezitik lav ve piroklastiklerin kaynağı Baba Tepesi’dir. Bu tepe bölgenin en yüksek yeri olduğundan daha önce gezilen Kefken ve Kerpe ile doğudaki Cebeci Köyü ve Cebeci Adası bir bütün olarak görülmüştür.
Gezi amacına ulaştı
Mevsimine göre oldukça ılık ve hafif rüzgârlı bir havada gerçekleştirilen bu teknik gezide öğrenciler çok memnun kaldıklarını ifade etmişler ve gezi amacına ulaşmıştır.