Kocaeli Akademik Odalar Birliği, gerçekleştirdiği basın toplantısında “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin evsel atık tesisi projesinin yeri değişmediği takdirde kent olarak ciddi insan ve çevre sağlığını tehdit edecek,dedi.
Kocaeli Akademik Odalar Birliği (KAOB) dün Kocaeli Yüksek Öğrenim Mezunları Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi. Geçtiğimiz Salı günü 30 Ocak tarihinde yapılması planlanan toplantının valilik engeli sebebiyle ertelenmesinin ardından önceki gün gerçekleştirilebildi. KAOB Dönem Sözcüsü Kocaeli Serbest Mali Müşavirler Odası (KSMMMO) Başkanı Fikret Gökmen, KAOB tarafından hazırlanan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin (KBB) Evsel Atıktan Enerji Üretim Tesisi projesiyle ilgili kitap haline getirilen raporu kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin artık atık bertarafını değil atık önlemeyi konuşması gerektiğini belirten Gökmen, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin evsel atık tesisi projesinin yeri değişmediği takdirde kent olarak ciddi insan ve çevre sağlığı problemleriyle karşı karşıya kalacağız” ifadelerini kullandı.
Geniş katılım sağlandı
Basın toplantısına KAOB Dönem Sözcüsü KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen’in yanı sıra; Kocaeli Yüksek Öğrenim Mezunları Derneği Başkanı B. Mehmet Toker, , Kimya Mühendisleri Odası Başkanı M. Halim Karabekir, Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Kamuran Öztekin, Kocaeli Tabipler Odası Başkanı Aynur Karadenizli, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kürekci ve Halkevleri, Kocaeli Barosu temsilcileri katılım gösterdi.
Kısıtlamalarla toplum yönetilemez
KAOB’un 30 Ocak Salı günü gerçekleştirilmesi planlanan basın acıkması, valilik engeline takılmış ve ertelenmişti. Konuyla ilgili konuşan KAOB Dönem Sözcüsü KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, “O gün yapacağımız açıklamayı bugün izin almış olarak yapacağız. Kentsel yaşamın iyileştirilmesi ve sorunlara çözümler üretmek, gerektiğinde kent yöneticilerini uyarmak işlev ve sorumluluğunu üstlenerek oluşmuş KAOB’un kentimizin çok temel bir sorununa ilişkin hazırlanmış ve aylar önce KBB Genel Sekreterliği’ne verilmiş bilimsel bir raporun, kent dinamikleri ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla kamuoyuna açıklanması içerikli bir basın toplantısının izne tabi tutulması ve izin alınmadığı için engellenmesi kentimiz ve ülkemiz açısından en hafif ifadeyle bir talihsizliktir. Kent halkını bilgilendirmek biz akademik odaların varlık nedenidir, en temel görev ve sorumluğudur. Bu temelde görev ve sorumluluklarımızın yapılmasının izne tabi tutulmasını doğru bulmuyoruz, kınıyoruz. 21’nci yüzyılda insan hak ve özgürlüklerinin ve çağdaş demokratik hakların kısıtlanması ile toplumların yönetilemeyeceğini herkesin kavraması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“Yakma ile bertaraf etmek ciddi sorun yaratır”
Sözlerinin devamında Gökmen, “Atık yönetimi ve atık hiyerarşisi göz önüne alındığında, Evrensel düzeyde bilimsel çözümlerin; atık önleme, atık azaltma ve geri dönüşümü ile yeniden kullanımı aşamalarından sonra yakarak bertarafının hedeflenmesi gerektiğini tüm gerekçeleriyle ilgili birimlerin dikkatine sunduk. Yine atık yönetiminde; biyogaz, biyomeditizasyon ve kompostlaştırma gibi metodlar da olmasına karşın ve yukarda belirtilmiş olan basamaklar tüketilmeden hemen yakarak bertarafın düşünülmesinin yanlışlığını defaaten dile getirdik. Evsel diğer katı atık sorununun kentimiz açısından yakıcı bir sorun olduğunu ancak bu sorunun sadece yakma ile bertarafının kent yaşamını ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacağını ısrarla belirttik” şeklinde konuştu.
Her gün çıkan 2 bin ton atık ne olacak?
Halihazırda Kocaeli’de Dilovası ve Solaklar mevkiinde bulunan iki adet düzenli depolama alanından Dilovası’nda bulunan ömrünü tamamlayarak kapatılmış, Solaklar’da bulunanın ise bir yıldan daha az bir ömrü kaldığının altını çizen Gökmen, “Yapımı planlanan tesis için bugün işlemlere başlansa bile tesisin işletmeye açılması için yaklaşık beş yıla ihtiyaç vardır. Kocaeli’den her gün 2 bin ton atık çıkıyor. Tesis tamamlanana kadar çıkan bu atık ne olacak? Bu durumda KBB ivedilikle yeni bir depolama alanı açmalıdır. Atık yakma tesisinden verim alınabilmesi için öncelikle atıkların yerinde layıkıyla ayrıştırılarak yakma tesisine kalorifik değeri yüksek atıkların gitmesi gerekmektedir. Oysa hepimizin bildiği üzere evsel atıkların büyük oranını organik atıklar oluşturmaktadır. Bu nedenle de acilen şehrin en az dört noktasında evsel atıkların toplanması ve ayrıştırılması için gerekli adımların atılması gerektiğini belirttik. Ancak KBB ayrıştırma yapılmadan tüm atıkların yakılacağı bir tesis yapmayı planlıyor. Bu durumda tesisten verim alınamayacaktır” ifadelerini kullandı.
Bertarafı değil atık önlemeyi konuşmalıyız
KAOB’un tarafından kitaplaştırılan 2016 yılında başlayarak bir yıllık çalışma sonucunda hazırladıkları rapordan söz eden Gökmen, “Atık yakma tesisi için yer seçimi kriterleri, atık bertaraf yöntemleri, atık yönetimi ve atık hiyerarşisi, yakma tesisi inşaat ve işletme maliyetleri, Avrupa ve dünyadaki bertaraf yöntemlerini detaylı bir şekilde sunduk. Türkiye artık atık bertarafını değil atık önlemeyi konuşmalıdır. Artık ağaç talanı çevre katliamı gibi yanlışlardan bir an önce dönülmelidir. Tüm atıklar yerinde ayrıştırılmalı ve olabildiğince yenilenebilir kaynaklar kullanılmalıdır dedik. KAOB olarak, atık yönetimi ve atık hiyerarşisinin basamakları tüketilmeden, yerinde ayrıştırma gerektiği gibi yapılmadan, dünya sıfır atığı konuşurken kentimizde Evsel Atık Yakma tesisinin konuşularak inşasına geçilmesinin ve KBB'nin tesis için belirlediği yerde yapılmasının yanlış ve son derece sakıncalı olduğunu, yapılması durumunda karşı karşıya olduğumuz yığınla soruna ek olarak kentsel yaşamımızda ulaşım, çevre ve sağlık temelinde ciddi sorunlara kaynak oluşturacağını, kentsel yaşamımızın sürdürülebilirliği açısından ciddi bir risk oluşturacağını, kente karşı duyduğumuz akademik, bilimsel ve sosyal sorumluluk çerçevesinde beyan ediyor ve tüm sorumluları uyarıyoruz” dedi.