Kaptan, tarihçi yazar F. Yavuz Ulugün tamamının denizcilerden oluşan yönetim kadrosuyla Kocaeli Denizciler odası subesi yönetimini devir almaya hazırlanıyor.
Zordur Denizci Olmak…..
Denizcilik kendine has bir sektördür. Sosyal bilimler ile fen bilimlerimin birlikte harmanlanması gereken bir meslek gurubudur.
“Deniz esnafı” olursanız malınızı sattıktan sonra da geminin ömrü boyu arkasında durabilme zorunluluğu içindesiniz demektir.
“Deniz işletmecisi” olursanız sabit giderleriniz sabit kalmayıp aksine artarken, düşen navlunlarla boğuşursunuz demektir.
“Deniz sanayicisi” olursanız diğer devletlerin yat – römorkör – kargo gemi yapımcılarına sağladığı sübvansiyon ve vergi imtiyazları karşısında çaresiz kalır, çarkı döndürmeye çalışırsınız.
“Deniz emekçisi” olursanız Dünya Riskli İşler Sıralamasında madencilikten sonraki en zor iş kolunu seçmiş bir gurbetçi olursunuz.
Eğer “Kaptan” iseniz. Teknolojinin ve telekomünikasyonun bu denli gelişmesine rağmen işvereninizin zarara uğramaması ve görevlerinizi basiretle yerine getirirken deniz ticaret hukukunu, deniz ticaretinin hakim dili İngilizceyi, meteorolojiyi, vs kisaca mesleğinizi çok iyi biliyor olmanız gerekir.
Şartlar gerektirdiğinde kimi malı denize atabilir, bazen gemiyi satabilir, bazen deniz ödüncü verebilir, bazen seferi uzatabilir, değiştirebilir, bazen gemiyi karaya oturtabilir veya tersaneye çekebilir, bazen donatım iştirakini saf dışı edebilir, bazen tüccara bu malı taşımam diyebilirsiniz. Ancak Kaptan aynı zamanda iyi bir yöneticidir. Çalışanını kollar ama işverenini de korur. Taşıdığınız yükü emniyetle ve en kısa sürede yerine ulaştıracaksınız. Ticari belge ve terimlere hakim olacaksınız. Konserve içinde balık misali bir gemi içinde yaşamak zorunda personelinizi sadece mesleki değil ruhsal açıdan da iyi idare edeceksiniz. Geminize iyi bakacaksınız. Acil durumlarda nasıl müdahale edeceğinizi iyi bileceksiniz. Canı ve malı kollayacaksınız.
“Deniz Liman İşletmecisi” iseniz iyi bir kapasite kullanım oranı yakalamış ve yeni yatırımlar öngörmüş olsanız bile prosedür süreci ve bürokratik işlemler sizi yıldıracak noktaya ulaşacaktır. Liman büyümelerinin komşu işletme ya da kentle olası arazi çatışmaları üzerine hiçbir projeksiyon, düşünsel düzeyde bile olsa yapılmamaktadır. Yıllar önce Garanti Bankası toplantısında sadece bu kentin bir insanı olmak sorumluluğu içinde yaptığımız öneriler sonucu bugün ancak trenyolu bağlantıları konuşulur olmuştur. Bununla ilgili gazete nüshası aşağıdadır.
Nihayetinde tüm denizciler aynı ama çok özel bir kovanın içinde yüzen balıklar gibidir. Gayeleri ve tasaları mutlaka bir noktada kesişmektedir. Bu anlayış içinde çözümlerinde de birlikte olabilmelidirler. Eminim ki gailesi yalnızca Kocaeli ve denizcilik olan biz bağımsız Kocaelili denizciler olarak bunu hep birlikte başaracağız. Odamızı doğru temeller üzerinde sağlıklı bir biçimde yapılandıracağız. Katkılarınız için şimdiden teşekkürler.
Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Oluşumu Üzerine
Bildiğiniz üzere Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi kurulması üzerine ben Kaptan F. Yavuz Ulugün (Melodi Gemi Acenteliği Ltd ortağı ve Genel Müdürü) ve arkadaşlarım, Kocaelilik ruhu ve denizci olmanın onuru içinde “Kocaeli Denizciler Grubu” adı altında bir araya gelerek yönetime aday olduk. Kocaeli’de yeni kurulan odamızın kentimizden izler taşıması ve denizciler tarafından temsil edilmesi en büyük arzumuzdur. Bu anlayış içinde bizlerle birlikte olursanız çok mutlu oluruz.
Kaptan Yavuz Ulugün’un Özgeçmişi:
1956 İzmit doğumludur. 1967 İzmit Ulugazi İlkokulu, 1976 Galatasaray Lisesi, 1981 YDO Mezunudur.
Yerli ve yabancı gemilerde çalışmıştır. 1990-1996 yılları arasında Derince Limanında kılavuz kaptanlık yapmıştır. KOÜ Karamürsel Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’nda öğretmenlik yapmıştır.
Denizcilik üzerine "Guide to Turkish Ports" ile "Kocaeli ve Çevresi Denizcilik Tarihi" adlı kitapları vardır. Bunun dışında yöre tarihi ile ilgili 14 kitabı ve bir çok makalesi vardır.
1992 yılından bu yana Melodi Gemi Acenteliği Limited Şirketi ortağı ve Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.
İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
Üç dönem İMEAK Deniz Ticaret Odası Acenteler Komitesinde ilimizi başarı ile temsil etmiştir. KOSİAD Yön. Krl. Üyeliği ve KYÖD Yön. Krl. Başkanlığı yapmıştır.
İşte Projeleri
- 1 Mart 1958 Üsküdar Vapuru Faciası Anıtı
Yöremizin en acılı faciasını, yitirdiklerimizin unutulmaması ve bir kez daha yaşanmaması temennisi ile bir anıtla genç kuşaklara anlatacağız. Bundan böyle deniz şehitlerimizi anarken odamızın da çelengini denize bırakacağız.
-Yüksek Öğrenim Lisans ve Yabancı Dil Bursları. Staj Yardımları.
Kocaeli’de Eğitim veren Denizcilik Meslek Liseleri ve Fakültelerinde okuyan öğrenciler ile Kocaeli dışındaki Denizcilik Fakültelerinde okuyan desteğe muhtaç Kocaelili öğrencilere başarıları ve ihtiyaçları devam ettiği sürece üniversite eğitimi boyunca eğitim ve ingilizce dil bursları vereceğiz. Zorunlu stajları için gönüllü yardımcıları olacağız.
-Yüksek Lisans Bursları
Kocaeli’de Eğitim veren Denizcilik Meslek Liseleri ve Fakültelerinde okuyan öğrenciler ile Kocaeli dışındaki Denizcilik Fakültelerinde okuyan çok başarılı Kocaelili denizcilik öğrencilerinden yurt içi veya yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenlerin önlerini açacağız.
-Deniz Hukuku Yüksek Lisans Bursları
Bugün İhtisas Mahkemeleri açılmış olmasına rağmen en büyük sorun Deniz Hukuku üzerine uzmanlaşmış savcı ve hakimlerin nerdeyse yok denecek sayıda az olmalarıdır. Bu yönde yüksek lisan bursları vererek savcı ve hakimleri bu yönde özendireceğiz.
-Meslek içi Eğitim Kursları
Bölgemiz denizcilik sektörü çalışanlarının kendilerini yenilemeleri ve bölgemiz denizciliğini daha ileri taşımak için sektörel meslek içi eğitimleri düzenleyeceğiz. (Örneğin tersane ve su altı çalışanlarına yönelik özel kaynak teknikleri, brokering & chartering kursları, vb.) Bu çalışmalarımız içinde liman çalışanlarına yönelik olanlar ayrı bir önem arz edecektir.
-Deniz Temalı Fotoğraf Yarışması
Denizi özellikle genç nesillere sevdirmenin en kısa yolu fotoğraf. Bu nedenle gençlere yönelik, deniz ve bölgemiz temalı fotoğraf yarışması açacağız.
-Bölgemiz Denizcilik Tarihi
Roma İmparatorluk başkenti İzmit’i ve Boğazları koruyan Roma Donanmasının demirlediği Körfezimizde Osmanlı’nın ilk tersanesi Karamürsel’den İzmit Tersanesi’ne uzanan süreci irdeleyen denizcilik tarihi çalışmalarına destek vereceğiz. Bununla ilgili olarak daha önce yaptığım bir çalışma aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.