Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda sanayi tarihinin en eski özel kuruluşu tartışılacak.
Tekstil sektörünün en eski kuruluşu ele alınacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 03-05 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştireceği Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Türk tekstil sanayisinin özel sektördeki en eski kuruluşu olan Karamürsel Mensucat Fabrikası ele alınacak. Sempozyumda fabrikanın sosyolojik ve ekonomik etkileri ile kuruluşundan İstanbul’a taşınmasına kadar olan dönemden söz edilecek.
Karamürsel Mensucat Fabrikası’nın Türk tekstil sanayi tarihinin en eski özel sektör kuruluşu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cumhur İskefiyeli fabrikanın “Karamürsel Fes, Çuha ve Şayak Fabrikası” adıyla İzmit Körfezi’nin Karamürsel sahilinde 1890 yılında Mustafa ve Yusuf Efendiler tarafından tesis edildiğini ifade etti. İskefiyeli “Fabrikanın faaliyete başladığı tarihte devlete ait birkaç fabrikanın dışında sanayi ve ticaretin neredeyse tamamı yabancıların elindeydi. Karamürsel fabrikası çok kısa süre içinde İstanbul’un dışında Trabzon, Bursa, İzmit, Adapazarı, Selanik, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Biga ve İnegöl’de bulunan bayileri aracılığıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaştı. Başarılı çalışmalarından dolayı kurucularından yöneticilerine hatta ustalarına kadar pek çok kişi Padişah II. Abdülhamit tarafından çeşitli nişanlarla ödüllendirildi” dedi.
SANAYİ MADALYASI VERİLDİ
KARAMÜRSEL’DEN İSTANBUL’A TAŞINDI
Milli Mücadele yıllarında da fabrika ürünleri ile Kuvayi Milliye’ye destek verdi. Ancak savaş sırasında Karamürsel’deki fabrika işgal kuvvetleri tarafından 1921’de bombalanarak yıkıldı. Bunun üzerine fabrika Cumhuriyet döneminde ismini taşıdığı Karamürsel yerine İstanbul’a taşındı. Fabrikanın günümüze kadar ulaşan bacası Altınkemer’de yer alıyor. Karamürsel Mensucat Fabrikası’yla ilgili Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cumhur İskefiyeli sunum yapacak. WellBorn Hotel’de gerçekleşecek sunum 05 Nisan Pazar, Piri Reis Salonu’nda, saat 09.45’te yapılacak.