Özdilek
Mecit Ünal
Mecit Ünal

Kayıplar Mahallesi “Kayıp” Olacak

Başlıkta sözünü ettiğim Kayıplar Köyü, üçbin yıllık tarihi kökleri bilinen Kandıra sınırları içinde yer alan bir yerleşim ve yaşam merkezi.

1 Temmuz 2024 Saat: 10:07

Bu günlerde hızlı bir şekilde sürmekte İzmit-Kandıra arası bölünmüş yol projesinin inşa çalışmaları Kandıra’ya bağlı Kocakaymaz Köyü Kayıplar Mahallesinde derin bir mağduriyet yaratmış durumda.

Bu haliyle Kayıplar Mahallesi Köy Statüsünde olsa herhangi bir sorun yaşanmayacaktı. Yol yapımını üstlenen firma aynı yolları daha da konforlu hale getirerek işine devam edecekti.

Kayıplar Köyü sakinlerine mağduriyeti yaratan yasal düzenleme Kocaeli’nin Büyükşehir olmasıyla birlikte başlıyor. Yani yeni Büyükşehir Yasası ilde idari sınırlarla coğrafi sınırları bütünleştirince il sınırları içinde yer alan bütün belde ve köyler mahalle statüsüne kavuşturuldu.

Kayıplar Mahallesi yasanın sakat yanını yol yapımıyla birlikte yaşadı. Eski planda yer alan köy yolları yeni planda yer almıyor. Üstelik yeni plan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanmış. Buda bize gösteriyor ki, Büyükşehirde işin detaylı çalışmasını yapacak liyakatli çalışanı yok. Belki başka başka sorunlar diğer ilçelerde zamanla yaşanacak. Onları da yaşayarak görüp öğrenmiş olacağız.

Kayıplar sakinleri isyanda. Köylerinin daha önce İzmit yönünden gelirken bir girişi, Köyün tam orta yerinden bir girişi ve Köy çıkışında bir girişi olmak üzere üç girişi bulunuyordu ve köylünün yolla ilgili hiç şikayeti de yoktu. Şimdi yol yapımı başlayınca yollar birer birer kapanıyor ve isyan burada başlıyor.

Kayıplar Mahallesi Derneği Başkanı Mükremin Yelmer, bu yol hikayesinin başlamasıyla birlikte en çok çaba sarfeden kişi konumunda. Yelmer, konuyla ilgili olarak, “Bizim köyümüzle alakalı yol sıkıntımız var. Şu anda burada Kandıra İzmit yoluyla alakalı bir çalışma var. Şu anda bariyerlerle kapatılan yoldan köyümüze giriş yapıyorduk. Bu giriş kapandı. İkinci bir girişimiz de çalışma sebebiyle kapatıldı. Şu an açık olan bir girişimiz kaldı oda 2 gün sonra kapanacak. Zaten buradan köye girişlerde oldukça zor hafriyat kamyonlarının ve makine ekipmanlarının çalışmalarından köye girişler tek yerden oldukça zor bir şekilde giriş yapılıyor. O yol da kapanırsa köyümüze giremeyeceğiz. Bunu çözebilecek kurumlar Karayolları, Valilik ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kandıra Belediyesidir. Biz kapatılan bu yolun tekrar açılmasını istiyoruz. Bizim köyde şu an Diyaliz hastamız var. Yaşlılarımız ve çocuklarımız var. Bir an önce bizim köyümüzün yollarının, eski hale getirilmesini talep ediyoruz. Eski proje üzerinden bize çözüm üretiliyor fakat yeni proje de bizim köyümüze giren veya çıkan bir yol bulunmuyor. Köyümüze giriş ve çıkış yapılan 3 yol da yeni projede kapatılıyor şekilde çizilmiş. Yani bu köye resmi olarak hiçbir yol yok. Otobüs duraklarımız da kaldırıldı. Bizim burada Tarım Kredi Kooperatifimiz de var. Buraya tarımsal aletler ve ürünlerimiz geliyor” diyor.

Yelmer ile birlikte en çok çaba sarfeden, Tarımsal Kalkınma Köy Kooperatifi Eski Başkanı Kadir Türkan, “Yol çalışmaları nedeniyle eski projede köyümüze bir giriş çıkışın olduğu görünüyordu. Fakat 31 Mart yerel seçimler sonrası yeni çıkan projede köyümüze giriş çıkışların ortadan kalktığını görmekteyiz. Bu konu hakkında Kocaeli Valiliğine, Kandıra Kaymakamlığına, KBB Başkanı Tahir Büyükakın ve Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’e defalarca köy halkı olarak gittik. Bize eski projeyi gösteriyorlar eski projede yolumuz var görünüyor. Fakat son projede yolumuz görünmüyor. Köyümüzden belediye başkanına çok az oy çıkması sebebiyle Kandıra Belediye Başkanı bizi görmemezlikten geliyor” diyerek işin siyasi bir boyutunun da olduğunu dile getiriyor.

Burada, Kocaeli Büyükşehir’in hatasının yanında en büyük hatası olan kurum Kandıra Belediyesi gözüküyor. Kandıra Belediye Başkanı işi bilmediği için “bana az oy çıktı” gibi ucuz bir acizlik sergiliyor. Oysa sorunun çözümünün ilk ayağı olduğunun farkında bile değil. Sadece bildiği bir şey var, oda işin kolayına kaçıp topu taca atmak. Erol Ölmez, önce görevinin ne olduğunu öğren ve bu sorunu çöz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Teşekkürler Atasoy Bilgin…3 Nisan 2024 Saat: 12:29
31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimiyle bir yerel seçimi daha geride bıraktık.
Eski Bayramları Özlemek2 Mayıs 2022 Saat: 10:57
Bir aylık ramazan Ayı’nın, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Ramazan-ı Şerif olan bir Ramazan Bayramı’na ulaşmış bulunmaktayız.
İGF’nin Önemi!..12 Temmuz 2021 Saat: 10:25
İGF, İnternet Gazeteleri Derneği olarak bizim de içinde yer aldığımız İnternet Gazetecileri Federasyonu.
Yerel Gazetecilik8 Temmuz 2021 Saat: 14:19
Ülkemizde yerel gazetecilik genelde; -Baba mesleğini yaşatma isteği, -Meslek tutkusu,
Lider Olabilmek…19 Haziran 2021 Saat: 23:06
Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat