Katma Değer Vergisi Kanunu ile ilgili olarak yapılan yeni düzenlemeler 23.03.2019 tarihinde yayınlandı. Yeni düzenlemelerde önemli bazı değişiklikleri sizlerle paylaşalım istedik.
KDV’de önemli değişiklikler
Katma Değer Vergisi Kanunu ile ilgili olarak yapılan yeni düzenlemeler 23.03.2019 tarihinde yayınlandı. Yeni düzenlemelerde önemli bazı değişiklikleri sizlerle paylaşalım istedik.
Gazete ve Kitapta KDV Sıfırlandı
Poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi 22/02/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV’den istisnası getirilmişti.
Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği tebliğe göre, istisna, basılı kitap ve süreli yayınların (ikinci el olanlar dahil) yurt içindeki her safhada tesliminde ve ithalinde uygulanacak.
Ders kitapları, dini kitaplar, ansiklopediler, almanaklar, hikaye ve romanlar (foto roman, çizgi roman dahil), yemek kitapları, kitap şeklindeki harita ve atlaslar, soru ve bilgi bankası kitapları, mevzuat seti kitapları da istisna kapsamında olacak.
Devreden KDV’ye İade Hakkı Getirildi
Yapılan düzenlemeye göre;
İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında;
a) Asgari 50 milyon TL tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yüklenilen ve 2017, 2018 ve 2019 yıllarının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde;
b) 50 milyon TL tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yüklenilen ve 2017, 2018 ve 2019 yılları sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen yıl içerisinde,
talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olacak.
Özel Halk Otobüslerine Hasılat Esaslı KDV Uygulaması Getirildi
İlgili Kararda;
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında belediyeler tarafından ruhsat verilen, toplu taşıma hatlarını kiralayan, toplu taşıma hizmetinin hizmet satın alma yollarıyla yerine getirilmesi halinde bu hizmeti sunan ve gelirlerinin tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla tahsil eden otobüs işletmelerinin (belediyelerin otobüs işletmeleri ile doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %51 veya daha fazlası belediyelere ait şirketler hariç) münhasıran il sınırları içinde, otobüsle (sürücüsü dahil en az on sekiz oturma yeri olan) yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin 3065 sayılı Kanunun 38’inci maddesinde yer alan hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak olacaktır.