Kısa adı KEFEK olan Başkanlığın Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu kuruluşunun yaptığı 8. Yılında önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 8. Kuruluş Yıl Dönümünde düzenlenen ‘Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyum’ Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanvekili Ahmet AYDIN, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Ravza Kavakçı Kan ve Öznur Çalık, KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Milletvekilleri, yabancı temsilciler, iş dünyası, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.
“3,5 milyon kadın istihdamı sağlandı”
Sempozyumun açış konuşmasını gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2009 yılında Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun kuruluş aşamalarında yer aldığını belirterek, bunu da bir milat olarak değerlendirdiğini ifade etti. Kadın istihdamına ilişkin rakamlar veren Bakan Sarıeroğlu, “Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde ortaya konulan milli istihdam seferberliği ile önemli bir performans ortaya konulmuştur. Bu kapsamda 7 milyon 775 bin kişi son 10 sene içerisinde iş gücü piyasamıza girmiş. 6 buçuk milyonluk bir istihdam sağlanmış. Bu istihdamın 3 buçuk milyonunun kadın istihdamı olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.
“165 bin dar gelirli kadına 675 milyon kredi desteği”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da açılış konuşmasında, son 15 yılda Ak Parti iktidarları döneminde kadınların toplumsal statülerinin güçlendirilmesi konusundaki başarıların ve gelinen noktanın çok önemli olduğunu söyledi. Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlayacak tüm haklardan erkeklerle eşit yararlanmalarının Bakanlığının öncelikli hedefi olduğunu aktaran Kaya, "Ekonomide 2023 hedeflerimize ulaşmak için kadınları ekonominin daha fazla içine sokmak durumundayız. Azami ölçüde özellikle Ar-Ge'de, teknolojide, yazılımda, daha yüksek katma değerli alanlarda da kadın oranını artırmak durumundayız." ifadesini kullandı. Devletin çok önemli desteklerinin olduğunu belirten Bakan Kaya, mikro kredi uygulamasıyla 165 bin dar gelirli kadına 675 milyon kredi desteği verildiğini, 138 bin aktif kadın üyenin bu desteklerden faydalanarak kredi kullanmaya devam ettiğini kaydetti. Bakan Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile 300 organize sanayi bölgesine 300 kreş açılması çalışmalarının başladığını bildirdi.
En önemli adım kefek’in kurulması
Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temalı Sempozyumun kapanış oturumunda konuşmasını gerçekleştiren KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, toplumsal hayatta kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik atılan en ciddi adımlardan birinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında 2009 tarihinden bu yana faaliyet gösteren Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun kurulması olduğunu belirtti. Katırcıoğlu, TBMM içinde çok önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, “Erken yaşta evlilikler başta olmak üzere kadına yönelik şiddet, geleneksel evlilikler, kadın istihdamı, mobbing konularında çalıştık. Bütçeleme, eğitim, medya, kırsal alanda kadın, engelli kadın ve yurt dışında yaşayan kadınlarımızın sorunlarını ele aldık.” şeklinde konuştu. Konuşmasının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Kadınsız siyaset, kadınsız demokrasi, kadınsız yönetim sadece kadınlar için değil, bütün toplum için eksikliktir, büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır.” sözünü tekrarlayan Katırcıoğlu, KEFEK olarak bu doğrultuda hizmetlerini devam ettireceklerini ifade etti.
Sempozyumun kapanış oturumunda konuşan ve KEFEK Ödülleri Töreninde ödül takdiminde bulunan Başbakan Yıldırım gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Yıldırım, “Krizlerin çözümü noktasında Türkiye çok önemli sorumluluk alıyor. Dünyada ve bölgemizde bu yapılanların ne kadar hayati olduğu artık bugün daha iyi anlaşılıyor. Yaşadığımız sıkıntılı dönemin çıkış yolu huzurun, istikrarın adresi olarak Türkiye’nin savunduğu barışçı, tez ve önerilerdir. En son Kuzey Irak’ta yaşananları gördük. Türkiye olarak zamanlıca uyarılarımızı yaptık. Buna rağmen bunlar dikkate alınmadı ve sonunda mağdur olan oradaki insanlar oldu. Bu işi yapanlar da bedelini ödedi. Sadece ülkemizde değil bölgemizdekilere de kayıtsız kalmıyor, mazlum insanların yanında olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Kadınların toplum hayatında üstlendiği görevlerin büyük önem teşkil ettiğine vurgu yapan Başbakan Yıldırım, “Kadınlarımızı bu barış ve adalet misyonumuzun öncüleri ve bayraktarı görüyoruz. Bütün toplumda kadınların yönetimleri adil, sağduyulu, barışçı olmaya sevk eden önemli bir güç teşkil ediyor. Bizim kadınlarımız tarih boyunca bu görevi başarı ile üstlenmiş. Her alanda sevginin, merhametin savunucusu olmuştur. İnanıyorum ki bir gün bölgemiz huzura kavuştuğunda Türk kadının bu gayreti minnet ve şükran ile anılacaktır. Her alanda gerçekleştirdiğimiz reformlarda, kadınlarımız çok önemli bir paya sahip. Türk kadını, bugün Türkiye’nin ekonomisine, siyasetine, sosyal hayatına akademik hayata bütün kurumlarda ağırlığını koymuş durumda” ifadelerini kullandı.
“15 TEMMUZ’DA MEYDANLARA İLK İNEN KADINLARDI. HER İKİ KİŞİDEN BİR TANESİ KADINDI”
Başbakan Yıldırım, “15 Temmuz’da meydanlara ilk inen kadınlardı. Her iki kişiden bir tanesi kadındı. Kadınlarımız o gece alçaklara geçit vermedi. İşte böylesine güçlü, yiğit kadınları olan bir milletin sırtı yere gelmez. Kadınların karar alma mekanizmalarında her geçen gün artan konumu bizim hedeflerimize ulaşılmasında çok büyük katkı sunacak. Kadınlarımız güçlendikçe ülkemiz güçlenecek. Türkiye’nin dinamizmi ve dayanıklılığı daha da aratacaktır” diye konuştu.
“HEDEF YARI YARIYA”
Kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini Yıldırım, "Ak Parti’nin Meclis’e giriş yılı olan ilk yıl kadın vekil sayımız 24’tü. Bugün 81. Yetmez. Hedef yarı yarıya. Nüfusumuzun yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkekse her şey eşit olmalı. Biz varız. Ama bu bir lütuf değil hak. Kadınlarımıza fırsat verme ile ilgili bir şey. Fırsat verildiği zaman kadınlarımız her alanda başarılı olacaktır. Zaten sınavlarda birinci olanlar hep kız öğrenciler. İlk 5’te kızlar geliyor ondan sonra erkekler geliyor. Eğitimde, sağlıkta, iş hayatında kadın istihdamı arttıkça hem kalkınma yolunda hem de refah yolunda çok daha hızlı yol alacağız. Buna yürekten inanıyorum. Kendi kendinin patronu olan kadın, ekonominin de ana direği olacaktır” açıklamasında bulundu
Ödüller en çok kadın istihdam eden firmalara
Konuşmaların ardından geçilen KEFEK Ödülleri Töreninde, Türkiye’deki en büyük 1000 firma ve KOBİ niteliğindeki 1000 firma arasından seçilen ve en çok kadın istihdam eden firmalar, ödüllerini Başbakan Yıldırım ve KEFEK Başkanı Katırcıoğlu’nun elinden aldı.