Sene 1980. Yani 35 sene öncesi. Roma'da bir bahar günü, gece şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ağaçlar devrildi.
Ertesi gün sabah, Roma'da geziyorum. Devrilen her ağacın altında görevli 3-4 kişi; Ağacın neden devrildiğini araştırıyorlar. Oradaki bütün ağaçlar içinde neden o ağaç devrilmiş.? Kök gelişimine bakıyorlar, toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceliyorlar, ağacın gelişimini belirliyorlar.
Bunu neden yapıyorlar? Cevabı çok basit : Kentin bir yerlerinde o ağaç türünün kullanılması konu olduğunda özellikle nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirlemek için.
Bu yıl kentimizde birçok yerde ağaçlar kurudu. Yaz başlangıcında, en aktif durumda olmaları gereken zamanda, örneğin Saat Kulesi'nin bulunduğu yerin denize bakan yamacında bulunan oldukça boylu ağaçlar kurudu. Cumhuriyet Çocuk Parkının doğu sınırında bulunan Sedir ağaçları kurudu. Genç ağaçlardı. Bunlar kesildi. Son zamanlarda kentin çoğu yerinde özellikle Sedir ağaçları kuruyor. Onlar Toros'ların ağaçları. Onları o parkta, kurudukları yere hangi bilimsel esaslara dayanarak dikmişlerdi? Acaba neden kuruyorlar? Merak etmesi görevinin bir parçası olanlar kurumalarının nedenini araştırdılar mı? Ne olduğunu kimler biliyor? Kimler bilmek zorunda olduğu halde bilmiyor veya bilemiyor.
Olayın başka bir yönü daha var: Dünya, bütün canlıların hayatını olumsuz etkileyen bir durumla karşı karşıya... Hava kirliliği kaynaklı küresel ısınma bitkilerin yaşamını da etkiliyor. Öyle ki zamanla bazı bitkiler bugüne kadar yaşadıkları yerlerde yaşayamaz olacaklar. İzmit'teki ağaç türlerinin yarısı Sedir gibi yabancı tür . Onlar küresel ısınmadan daha fazla etkilenecekler.
Nasıl oluyor da ben bir vatandaş olarak kurumuş bir ağaç görünce nedenini merak ediyorum ama kentin ağaçlarından doğrudan sorumlu olanlar merak etmiyor...Aslında bunu daha çok merak etmekteyim..