Kinezyolojik bantlar “Ağrının Azaltılmasından Dokuların İyileşmesine Kadar Birçok Fayda Sağlıyor”
Kinezyolojik bantlar, spor yaralanmaları sonrası veya sakatlanma riskine karşı sporcular tarafından kullanılabildiği gibi, fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalarında da vücudun doğal iyileşme sürecini kolaylaştırması nedeni ile tercih ediliyor.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr Sadi Kayıran yöntemle ilgili ayrıntıları bizlerle paylaştı.
Kinezyolojik Bantlamayı Klasik Bantlardan Ayıran Özelliği Nedir?
Klasik bantlar eklem hareketliliğini kısıtlayarak o bölgedeki hareketi sınırlıyor. Bu özel bantlama yöntemi ise, eklem hareket açıklığını kısıtlamaksızın kas, eklem ve bağ yapılarına destek olmayı , ödemi azaltarak vücudun doğal iyileşme sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Ağrılı ve ödemli kaslar şiştikleri için o bölgede alan daralıyor. Kinezyolojik bantlama ile cilt kaldırılıyor, bu sayede cilt ile cilt altındaki alanın yanı sıra dolaşım ve hareket de artırılmış oluyor. Dolaşım ve hareketin artması o bölgede enflamasyonun yani ödemin azalmasına yol açıyor. Bu şekilde ağrının azaltılması , performansın artırılması, zedelenmenin önlenmesi , dolaşımın ve doku iyileşmesinin hızlandırılması amaçlanıyor. Ayrıca kas iskelet sistemi, dolaşım sistemi veya sinir sistemi yapılarının yeniden normal işlevlerine dönmesi hedefleniyor. Girişimsel olmayan ve uygulaması kolay olan bu bantlar, aynı zamanda düşük zamanda düşük maliyetli ve istenildiği zaman hasta tarafından kolayca çıkarılabildiği için tercih ediliyor.
Özellikleri nelerdir?
Kinezyolojik bant, cildin özelliklerini yansıtacak şekilde ve uzunlamasına mevcut halinin % 55-60 oranında bir gerginliğe izin verecek şekilde tasarlanıyor. Gerginlik derecesi insan cildinin elastik özelliklerine benziyor.
Bandın elastikiyeti 3-5 gün süreyle etkinliğini koruyor. Ürünün kalınlığı, cildin epidermis tabakasının kalınlığı ile hemen hemen aynı oluyor. Uygulamadan yaklaşık 10 dakika sonra , kişi cildinde bir bant bulunduğunu genellikle unutuyor.
Uygulamada Nelere Dikkat Edilmeli?
Uygulamadan önce cilt, yağ ve nemden arındırılıyor. Bandın uygulandığı bölgede fazla miktarda tüy bulunması yapışmayı engelleyebileceği için bölgenin traş edilmesi gerekebiliyor. Bant cilde hemen yapışıyor ancak 20-30 dakika için yapışma derecesi en üst düzeye ulaşıyor. Uygulandıktan sonra hafifçe bastırılarak ovulması yapışmasını kolaylaştırsa da bu süre içinde bandın çıkmasına neden olmamak için zorlu hareketlerden kaçınılması gerekiyor. Bant birkaç gün uygulandığı bölgede kalabiliyor.
Ne Zaman Kullanılabiliyor?
• Boyun, sırt, bel, diz, omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek gibi omurga ve eklemlerde ağrıya yol açan mekanik sorunlar,
• Yumuşak doku kas ağrıları
• Bölgesel kas spazmları ,
• Eklem burkulma ve zorlanmaları,
• Skolyoz ( Omurga Eğriliği)
• Duruş Bozuklukları
• Ortopedik Cerrahi Girişimler Sonrası Eklem Kireçlenmesi
• Kas-İskelet sistemi travmaları
• Topuk Dikeni
• Sinir Sıkışmaları ve zedelenmeleri
• Beyin Felçleri
Sorularınız İçin : kocaeliinfo@asg.com.tr
Vuslat Özal
Acıbadem Kocaeli Hastanesi
Kurumsal İletişim ve Pazarlama Sorumlusu
ALO ACIBADEM
444 55 44
www.acibadem.com.tr