Son yıllarda kira geliri elde edip (Gayrimenkul Sermaye İradı Sahipleri) bu gelirlerini beyan edenlerin sayısı Ticari kazanç elde edenlere yaklaşmış bulunmaktadır.
Bu nedenle kira gelirlerinin beyanında özellikle bazı konuları hatırlatalım istedik.
- Kimler beyanda bulunmak zorunda
Sadece işyeri kira geliri elde edip, bu gelir üzerinden stopaj yapılması durumunda yıllık kira bedelinin 30.000,00 TL geçenler ile, Mesken olarak kiraya verilen yerlerden yıllık kira bedeli 3.800,00 TL’ yi geçenler kira gelirlerini beyan etmek zorunda.
Ayrıca hem işyeri hem de mesken kira geliri elde edenler için 30.000,00 TL sınırın hesabında, işyeri kira gelirleri ile mesken kira gelirinden istisna düşüldükten sonra (istisna 3.800,00 TL) 30.000,00 TL’ yi geçiyorsa beyan zorunludur.
- 3.800,00 TL istisna her durumda uygulanır mı?
Gerçek usulde Ticari, Zirai ve Serbest Meslek Kazançları nedeni ile beyanda bulunması gerekenler ile, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı ve birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye, kira geliri ve diğer kazanç ve iratları toplamı 110.000,00 TL’ yi aşanlar 3.800,00 TL konut istisnasından yararlanamaz. 3.800,00 TL istisna şahsa bağlı olduğundan meskenin hisseli olması durumunda tüm hisse sahipleri ayrı ayrı 3.800,00 TL istisnadan yararlanır.
- Kira gelirinden hangi masraflar indirilir
Kira gelirlerinden düşülebilecek giderlerde iki usul bulunmaktadır.
1) Götürü Usul; Bu usulde kira gelirinden istisna düşüldükten sonra %25 oranında gider düşülür. Bu usulü seçen mükellefler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler.
2) Gerçek Gider Usulü; Bu usulde sayılan başlıca giderler şunlardır;
- Isıtma, aydınlatma ve asansör giderleri
- Sigorta Giderleri
- Mesken olarak kullanılan Gayrimenkulün 5 yıl süre ile alım bedelinin %5 tutarı. %5 lik inidirim iktisap tarihi ile başlar, kiraya verilme tarihi ile değil,
- Kiraya verilen mülkün amortisman giderleri
- Kiraya verilen yerin bakım ve idame gideri
- Başka bir konuta ödenen kira giderleri
Gerçek usulü seçen mükellefler gider olarak kullandıkları belgeleri zamanaşımı süresi içinde (5 yıl) saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
Kiracıların kira tutarlarını bankadan yatırma mecburiyeti olduğundan (Aylık konut kira 500,00, işyerinde sınır yok) idare tarafından takibinin kolaylıkla yapıldığı bilinmektedir. Bu nedenle kira geliri elde eden vatandaşların Mart ayının 25 ine kadar bu yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir.