Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce; İnterteks Fuar Sahası’nda 5. Si düzenlenen “Kitap Fuarı”, rekor bir katılımcı sayısına ulaşarak sonlanmıştır.
Fuara özellikle gençlerimizin ve halkımızın ilgisi geleceğimizin biçimlendirilmesi açısından umut verici bulunmuştur. Panayır havasında ve şenlikçi geçen “Kitap Günleri” nedeniyle, organizasyonda emeği geçen yetkililer yanında, böylesine bir tesisi kentimize kazandıran Sayın Sirmen’ e de teşekkür etmek gerekmektedir.
Kitaplar ruhumuzu huzura kavuşturan, yolumuzu aydınlatan, geleceğimizi şekillendiren meşalelerdir. Bu nedenle, toplumun kitapla buluşmasını çok önemsiyor ve bu yolda yapılan çabaları tüm içtenikle destekliyorum. Bu bağlamda; önümüzdeki fuarların sayısal katılım yanında, organizasyon kalitesinin yükseltilmesi yolunda görüşlerimi kamuoyu ile paylaşmayı görev sayıyorum.
Uzmanlaşmanın önem kazandığı, profesyonelliğin prim yaptığı bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle; “Büyükşehir Belediyesi” bünyesinde oluşturulan, düzenleme komitesinin iyi niyetli çabalarına karşın, fuar organizasyonunda, amatörce bir havanın oluştuğunu kabul etmek gerekmektedir. Önümüzdeki dönemlerde “Tüyap” gibi fuar organizasyonlarında uzmanlaşmış gruplardan destek alınmasının yerinde olacağını düşünmekteyim.
Fuara katılan, 350 yayınevinin çoğunun sektörde tanınmış ve genel kabul görmüş firmalar olmadığını kabul etmek gerekmektedir. Önemli bölümünün kitap bayii firmalardan oluştuğu, çok azının ana yayın ve dağıtıcı firma olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle, kitap satış fiyatlarında uygulanan iskonto oranları piyasa fiyatına(popüler kitaplar piyasada 5 TL’ye satılmaktadır) göre düşük düzeyde kalmıştır. Katılımcı firma konusunda kurulun nasıl bir yöntem uyguladığını bilememekteyim. Sadece bundan sonraki dönemlerde; katılımcı firmaların seçiminde, ülke genelinde satış ve ulaşılan okuyucu sayısı açısından bir kriterin oluşturulmasını tavsiye etmekteyim.
Fuar alanında; Osmanlı tarihi ve Teoloji yayınlarının ağırlıkta olduğu görülmüştür. Bu durum halkımızın tarihte yaşananları öğrenmek, dini bilgilerini geliştirmek ihtiyacı ile ilgili olduğu öngörülmüştür. Söz konusu oluşumu, özgürlükler ortamının gelişmesi ile de bağlantılı ve normal saymak gerekmektedir. Burada, sadece, din felsefesi yanında bilim felsefesi ile ilgili yayınlarında eşitlikçi bir anlayışla ve yan yana sergilenmesini, halkımızın tüm bilgileri önyargısız değerlendirmesi özlemimi belirtmek isterim.
İl genelinde öğrencilerin ve kursiyerlerin toplu taşıma araçları ile fuar alanına getirildiği görülmüştür. Bu konuda yapılan harcamanın Belediye’ye ne kadar bir maliyete neden olduğu konusunu merak etmekteyim. Bu arada; yoğun trafik nedeniyle fuar alanında kargaşa yaşandığı not edilmeli, gelecek yıllarda bu konuda çözüm bulunmalıdır. Ayrıca; ziyaret öncesi okullarımızda, gençlerimize eğitmenlerce, aydınlatıcı bilgi aktarımına yer verilip, bilinçli bir okuyucu konumunda olmalarının sağlanıp, sağlanmadığını öğrenmeyi istemekteyim.
Fuar hitamında bir takım istatistiki bilgilerin derlenmesinin gelecek dönemki düzenlemelere ışık tutacaktır. Örneğin katılımcı sayısı yanında, satışı yapılan kitap sayısı, tutarı ile kitabın türüne göre bilgilerin derlenmesinin; ayrıca, tüm bu bilgiler yanında, fuar ile ilgili yapılan tüm harcamaların kalemler itibariyle kamuoyuna açıklanması şeffaflık ve hesap verirlik ilkeleri açısından yerinde olacağını hatırlatmak isterim.
Harcamalardan bahis açmışken; fuar alanı içinde kurulan, “Büyükşehir Belediyesi” standında; “Önce İnsan Sonra İnsan, Kocaeli Doğa Yürüyüşleri Parkurları, Alt Yapıya Üst Düzey Yatırım, Çalışınca Oluyor ( İbrahim KARAOSMANOĞLU) “ adlı kitaplar ziyaretçilere ücretsiz dağıtıldığı tespit edilmiştir. Reklama dönük söz konusu kitaplar için Belediye kaynaklarından ne tutarda bir harcama yapıldığını vatandaş olarak bilmek, bu tür yayınların israfa neden olduğunu kabul etmesi ve harcamalar konusunda daha duyarlı davranması gerektiğini Başkan’a hatırlatmak isterim.
Sonuç itibariyle; kültürel hayatımız açısından önemli bir kazanım olan “Kitap Fuarı” organizasyonunda emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyor, şahsım adına teşekkür ediyorum. Ancak, yukarıda ki paragraflarda vurguladığım gibi, profesyonel destek alınarak, nitelik itibariyle daha üst düzeyde bir organizasyona imkan sağlanmasını da talep ediyor, kent olarak bunu hak ettiğimizi düşünüyorum.
Saygılarımla,
Cavit İNAM