Kocaeli AFAD İl Müdürlüğü, Bütünleşik Risk Haritalarının Hazırlanması Projesi kapsamında İlimizdeki belirleme çalışmalarını tamamladı.
5902 sayılı AFAD Teşkilat Kanununda İl Müdürlüklerine verilen İlin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek görevi kapsamında 2015 yılı sonunda başlatılan Kocaeli tespit çalışması tamamlanarak onay için AFAD Başkanlığına gönderildi.
MTA verileriyle 2500’e yakın alanın incelemesinde GIS tabanlı programın kullanıldığı ve arazi ve büro çalışmasını kapsayacak şekilde heyelan, kaya düşmesi ve çığ duyarlılık analiz raporlarının hazırlandığı öğrenildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Kocaeli AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Canan Güçlü, heyelan için yapılan değerlendirmelerde aktif ve aktif olmayan heyelan türlerinin ayrıştırıldığını, Karamürsel, İzmit, Kandıra ve Başiskele yoğunluklu olmak üzere 194 aktif heyelan alanı tespit edildiğini, duraklamış-kalıntı anlamında aktif olmayan 7 alanla birlikte 201 heyelan kayıt formunun doldurulduğunu vurguladı.
Güçlü, kaya düşmesiyle ilgili yapılan çalışmaları ise şöyle özetledi:
“Bahse konu alanlar için güzergah etütlerini uzaktan algılama çalışmalarına göre yaptık. Uydu görüntüleriyle taranan alanlarda dikkat çeken noktalar baz alınarak arazi güzergahları oluşturuldu. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı çok kriterli karar verme analizi kullanılarak alana ait potansiyel zemin hareketleri duyarlılık haritası ortaya çıkarıldı ve İlimizin güney yakalarında 43° nin üzerinde eğime sahip 5 potansiyel kaya düşmesi alanını belirlemiş olduk.” Çığ için ise, yapılara dönük tehlike oluşturan belirgin bir riskin olmadığını ifade eden Güçlü, envanter kayıtlarının da bunu teyit ettiğini söyledi.
Çalışmaya başlarken 2500’e yakın olan inceleme alanının heyelan ve kaya düşmesi bakımından 206 risk barındıran alana indiğini dile getiren Güçlü, AFAD Başkanlığına gönderilen analiz raporlarının onaylanması ardından Kocaeli Bütünleşik Risk Haritası sürecinin tamamlanacağını sözlerine ekledi