Özdilek

Güncel

Kocaeli Barosu 74 Yaşında

Kocaeli Barosunun 74. yaşı kutlandı günün önemi dalayısıyla Baro Başkanı Tamer Solakoğlu’nun yapmış olduğu basın açıklamasında önemli konulara değindi

17 Kasım 2012 Saat: 16:13
Kocaeli Barosu 74 Yaşında
Kocaeli Barosu 74 Yaşında

Baromuz kuruluşundan bugüne geçen 74 yılda her zaman demokrasi ve hukuk mücadelesi içinde olmuş ve ülkemizin saygın ve güçlü baroları arasına girmiştir.

Baromuzun bugünkü saygın ve güçlü kimliğine kavuşmasında katkısı olan baro başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve değerli meslektaşlarımıza minnet ve şükranlarımı sunmayı bir sorumluluk olarak görüyorum.

Hayatta olanlara sağlıklı, mutlu ve uzun bir yaşam, vefat edenlere ise Allah’ tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum.

Dünyanın her yerinde terörün başvurduğu yöntem ve hedef, hukuksuz bir toplum yaratmaktır. Bu yola başvuranlarla mücadele etmek devlet olmanın, egemenlik hakkına sahip bulunmanın hakkıdır. Gerek bu mücadele, gerekse güvenlikle ilgili alınacak önlemler konusunda duyarlı ve hukukun çizdiği sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Yine belirtmek isterim ki; meşru dil ve yöntemleri kullanmak yerine şiddete başvuranlara ve başta yaşama hakkı olmak üzere diğer bütün hak ve özgürlükleri ihlal edenlerle mücadele etmek sadece devletin değil, başta siyasi partiler olmak üzere tüm demokratik kurumların ve sivil mekanizmaların kısacası herkesin ortak görevi ve yükümlülüğüdür. Bu sebeple barış ve kardeşliğimizin yeniden teşkili için herkesi sağduyulu şekilde teröre karşı tavır almaya davet ediyoruz.

Özellikle iletişim teknolojisinde yaşanan gelişmeler dünyamızı küçültmekte, toplumların birbirinden etkileşimlerini arttırmaktadır. Yaşanan etkileşim ve değişimler toplumların algılarını, kurallarını, siyaset, hukuk, devlet, egemenlik ve bağımsızlık anlayışlarını etkilemekte ve dönüştürmektedir.

Dünyada yaşanan bu etkileşim ve değişimden ülkemiz de etkilenmektedir. Böyle bir etkileşim ve değişim ikliminde baroların üzerine önemli toplumsal sorumluluklar düşmektedir. Bu aşamada meslek örgütlenmesi olmanın dışında önemli bir toplumsal bir dinamik olan barolarımızın söyleyecek sözleri, etkileyecek gücü ve yön verecek görüşleri olmalıdır.

Hukuk devletinin en önemli niteliği tüm sistemin hukukun üstünlüğü ilkesine göre yapılandırılması ve tüm uyuşmazlıkların yargı organları tarafından çözülmesidir. Yargısının bağımsız ve tarafsız olduğundan şüphe duyulan devletin hukuk devleti olduğundan söz edilemez.

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının gerekçesi, yargının işlevini yerine getirirken her türlü egemen güce karşı korunmasının sağlanmasıdır. Bu, anayasal, demokratik hukuk devleti anlayışının doruk noktasıdır. Çünkü, herhangi bir harici etki veya baskıya karşı korunmadığı sürece, hâkim adaleti hukuka uygun olarak ve tarafsızca dağıtacak bir konumda değildir. Hâkimi tek bağlayıcı güç adalet, hukuk ve vicdanı olmalıdır.

Yargının bağımsız olması özgürlüklerin ana güvencesidir. Zira yargının bağımsızlığı adil yargılanma hakkına hizmet eder. Bu nedenle bağımsızlık yargıçlar için sağlanmış bir ayrıcalık değil hukukun tarafsız biçimde uygulanması için bir güvencedir.

Ülkemizde, anayasal düzlemde ilke olarak yargı bağımsızlığı kabul edilirken, uygulamada yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek mümkün değildir. Öteden beri yargı bağımsızlığının iyileştirilmesine dönük çalışmalar yapılmakta ise de, yapılan çalışmalar yargının tam bağımsız ve tarafsız olması için yeterli olmamıştır. Halen yargının idare ve denetiminin politikleştirme geleneğinin sürdüğü ve yargı bağımsızlığı bakımından ciddi tehlikelerin olduğu uluslar arası kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlara yansımıştır.

Yargı düzenin sağlıklı işlemesi çağdaş demokratik hukuk devletinin asgari gereğidir. Bunun olmazsa olmaz koşulu yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesidir. Ancak özgür savunmanın da yargı bağımsızlığı kapsamında olduğu tartışmasızdır. Hatta denilebilir ki; demokratik hukuk devletinin gücü savunmanın bağımsızlığı ile ölçülebilir. Bunun için savunmayı temsil eden avukatların ifade ettiği anlam sadece mesleki olarak değil, adaletin tecellisi, adil yargılanma ve kamu yararı bakımından büyük ve önemlidir.

Bugün için yargılamada biz avukatlara çeşitli sorunlar çıkarılmaktadır. Avukatlar, soruşturma aşamasında dosyaya ve delillere erişememekte, kovuşturma aşamasında ise savunma süresinin kısıtlanması, duruşma salonundan çıkarılması ve duruşmaya alınmama gibi cezalar ile karşılaşmaktadırlar. Bu ve benzeri uygulamalar adil yargılama ilkesine aykırı olan ve çağdaş hukuk devletlerinde örneği bulunmayan uygulamalardır. Bu uygulamalara derhal son verilmeli ve yargılamada delil toplama yetkisi dahil savunmanın görevini kolaylaştırıcı düzenlemeler getirilerek tam yargı bağımsızlığı sağlanmalıdır.

Ülkemizin ve yargımızın bugün yaşadığı sorunların bir çoğu mevcut Anayasamızdan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple ulusal varlık ve birliğimizi sürdürmemiz, ülke bütünlüğümüzü korumamız ve iç barışımızı tesis etmemiz için yeni anayasa yapım sürecini önemsiyoruz. Hazırlanacak yeni anayasa çağdaş değerleri özümsemeli, özgürlükleri kural, yasakları sınırlı ve istisna olarak düzenlemelidir. Anayasa, toplumun ortak rızasını taşıyan, insan onurunu değer olarak alan ve koruyan, hukukun üstünlüğü ilkesini ve yargı bağımsızlığını güvence altına alan ve her türlü ayrımcılığa karşı önlemler içeren kısa ve öz bir metin olmalıdır. Anayasa her siyasal partiden, barolardan, üniversitelerden, sivil toplum örgütü ve toplum kesimlerinden alınan görüş ve öneriler değerlendirilerek hazırlanmalıdır.

Bugüne kadar kararlı bir şekilde demokrasi ve hukuk mücadelesini sürdüren baromuzun 74. Kuruluş yılını kutladığımız bugünde, Baromuzun bundan sonra da tam demokrasi, çağdaş, demokratik ve hukuk devleti, bireysel hak ve özgürlüklerin sağlanması yönünde mücadelesine devam edeceğinin sözünü veriyor, barış ve huzur dileklerimizi sunuyorum. Daha nice kuruluş yıl dönümlerinde bir araya gelmek temennisiyle hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat