2020 yılında Almanya’nın Frankfurt şehrinde katıldığım bilişim fuarını beğenmiş, 5 gün boyunca da keşke böyle bir fuar binası bizim şehrimizde olsaydı diye diye iç geçirerek gezmiştim.
Toplam 591.000 metrekare alana inşa edilmiş birbiriyle ve şehirle bağlantılı onlarca salonu olan Messe Frankfurt fuarı.
Her standın görünür ve işlevsel olarak planlandığı, kimsenin dipte köşede kalmadığı, 100’lerce bölümün hangisine girerseniz girin, o bölümde hangi firmanın olduğunu, ne sergilendiğini ve kaç numarada olduğu girişlere asılı panolardan rahatlıkla bulabildiğiniz, aynı branştan olanların aynı koridorlarda bulunduğu, yerin altında ve üstünde bölümleri olan, otopark sorunu da çözülmüş bir fuardı.
Bahsettiğim fuar nüfusu Kocaeli’mizin 1/3’ü kadar olan Frankfurt’ta düzenlenen paper world fuarı idi.
Meğer 750 bin nüfuslu Frankfurt’ta her yıl düzenlenen birbirinden farklı içerikli 10’larca fuar düzenleniyor, her fuarda ortalama 3.000 den fazla katılımcı firmaya ev sahipliği yapılarak milyonlarca Euro tutarında gelir elde ediliyormuş.
“Her firma 3 kişi ile katılsa her fuarda 10.000 den fazla katılımcı ve yüzbinlerce ziyaretçi!”
Taksicilerinden, restoranlarına, otellerinden, mağazalarına kadar herkesin kazandığı Alman devletinin de oluşan vergilerden payına düşeni aldığı kazan kazandır fuarı.
***
Geçen hafta Kocaeli Kongre merkezinde düzenlenen benim de katılımcı olduğum organizasyonda bir kez daha anladım ki, Sanayi kenti Kocaeli'mizin acilen bir fuar merkezine ihtiyacı var!
Fuar dediğin şey çadırlarda ya da konferans salonları arası ki koridorlarda olacak iş değil!
Keşke 14 millet bahçesinden birinin yerine üretime ve istihdama katkı sağlayacak yurt içi ve yurt dışında ki insanların Kocaeli’mize gelmesine gençlerimize yeni iş sahalarına vesile olacak bir fuar merkezi inşa edilseydi diye iç geçirdim içimden.
Keşke var olan interteks fuar alanını yıkmadan önce daha iyisini inşa etmiş olsaydık.
Aslında Eski İsmet Paşa Stadının yeri harika olurmuş ama o da park bahçe oldu, şehir içerisinde ki son büyük alan olan eski perşembe pazar alanımız bile değerlendirilebilirdi ya o da geçti…
Şehrimizin sembollerinden eski İzmit fuarında da böyle bir yapı galiba yok!
Bir fuar alanımız olmadan, yapılan iyi niyetli girişimlere ve verilen emeklere, şöyle olsaydı daha iyi olurdu böyle olsaydı daha iyi olurdu demenin doğru olduğunu düşünmüyorum.
Hiç olmamasındansa yine de bir şeyler oldu düşüncesi ile emeği geçen herkese teşekkür eder,
Şehrimizde sık sık organize edilen ve yöresel ürünlerin tanıtıldığı, Erzurum günlerinden, Sivas günlerinden, Gaziantep günlerinden bir nebze daha kapsamlı olan Kocaeli Bilim günleri için fuar demenin şimdilik erken olduğunu düşünüyorum!
Tasarruf ve harcama kısıtlamaları ile yüzleşmek, günden güne artan enflasyon rakamları ve işsizlik ile dertlenmek istemiyorsak siyasete ve diyanete ayırdığımızı enerjinin bir kısmını şehrimize ve ülkemize katma değer katacak, gençlerimize istihdam alanı açacak böyle projelere harcamak, kafası böyle işlere daha fazla çalışan vatandaşımızın da tahsilini, yeteneklerini düşüncelerini ve tecrübelerini bizimle aynı siyasi görüşten olmasa bile ziyan etmemek lazım.
Sürç-ü lisan ettimse hamd ola.