Kocaeli Doğa Koruma Derneği tarafından yaş tespiti yapılan, tedavisi ve tescili devam eden, Kocaeli'nin En Yaşlı Anıt Kestane Ağacı Tanıtımı ve Doğa Yürüyüşü Etkinliği Eski Halıdere Mahallesi'nde düzenlendi.
Kocaeli Doğa Koruma Derneği tarafından Kocaeli'nin En Yaşlı Anıt Kestane Ağacı Tanıtımı ve Doğa Yürüyüşü Etkinliğine büyük bir katılım sağlandı. Programa Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu, Karamürsel Orman İşletme Şefi, Başiskele, Gölcük Turizm Birliği Koordinatörü Ayşe Dışpınar, Kocaeli Doğa Koruma Derneği Başkanı Hasan Ali Demir ve yönetimi Veysel Kavrayan, Gülten Karaca, Mehmet Koyuer, Birgül Ayar Uçum, Eski Halıdere Belediye Başkanı Niyazi Çakır, TEMA Gölcük temsilcileri, Halıdere Ortaokulu 5 sınıf öğrencileri, basın mensupları ve köylüler katıldılar.
Açılış sunumunu Genel Sekreter Veysel Kavrayan selamlama ve konuya değinerek gerçekleştirdi. Ardından Kocaeli Doğa Koruma Derneği Başkanı Hasan Ali Demir konuşma yaptı. Demir konuşmasında şunları dile getirdi; “Kocaeli Doğa Koruma Derneğimizin amaçları: "İlimizin doğası, biyolojik çeşitliliği. ekolojik süreçlerinin takibi, korunması ve sürdürülebilir yönetimine katkı sağlamaktır. Derneğimiz bu amaçlara ulaşmak için insanları doğayla buluşturmayı görev edinmiştir. Doğanın bir bütün olarak algılamasını, sevilmesini, insanların doğaya zararı dokunmadan yaşama bilinci kazanmasını ve yerel değerlerin korunmasına çalışır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği oluşturur. Doğayla ilgili sorunlara kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışır'' dedi.
Sözlerine şöyle devam eden Demir; ''Dünyamızda yaşayan bazı ağaçlar gerçekten insan idrakini zorlayacak kadar yaşlı. Bazıları binlerce, yüzlerce yıllık tarihe tanıklık ediyorlar. Tarih ve ders kitaplarında okuduğumuz pek çok olayın canlı tanıkları. Medeniyetlerin kuruluşlarına, yok oluşlarına tanık olan bu ihtişamlı ağaçlar, dünyamızın tarihini bizden daha iyi tanıyorlar ve tanıklık etmeye devam ediyorlar. İşte tüm bu bilgiler ışığında bulmuş olduğumuz bu kestane ağacının yaşını tespit ettirdik. 400 ile 500 yıl arasında bir yaşta olduğu belirlendi. İlimizde tespit edilen en yaşlı kestane ağacımız maalesef biraz hasta, tedavisi devam ediyor. Anıt Ağaç başvurusu sonucuna göre tescilini yaptıracağız. Özel arazisinde bulunan bu ağaca sahip çıkarak koruyan, doğaya ve tarihe göstermiş olduğu saygı ve emekten dolayı; KDK adına Mensur Keskin beye teşekkür ederiz” diye ekledi.
Fethi Görmüş Kestane Ağacı
Daha sonra Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasında; “Aslında beden, bu ten, bu ağaçlar, bu kuşlar, bu doğa hepsi bize Allah’ın bir emanetidir. Mümin'in vasfı da Allah’ın emanetine sahip çıkmaktır. Allah emanetini koruyanları sever. Aslında bugün bu etkinliğimize katılım daha yoğun olacaktı ama araç sıkıntısından dolayı gelemediler. Kıymetli misafirler Orman İşletme Müdürü olarak kısaca kurumumdan bahsedip kısaca durumu özetlemek istiyorum. Biz işletme müdürlükleri olarak devletin bize verdiği ve kamu adına yaptığımız vazife aslında doğayı ve doğanın içinde ki bütün varlıkları ve en önemli öğesi olan ormanları korumak, geliştirmek ve bunları eko sistem bütünlüğü içinde bütünü gözeterek gelecek nesillere taşıma görevini ifa ediyoruz. Biz bu görevi yaparken aslında bütün doğa kaynaklarını koruyor, yönetiyoruz, ama biz bu görevi yaparken topluma da düşen ciddi bir denetim görevi vardır. Bunun sorumluluğunu bütün toplumda olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Doğayı koruma vazifesi sadece orman işletmelerinin değildir. İşte Kocaeli Doğa Koruma Derneği bizim vazifemizi kendine misyon edinmiş ve doğayı koruma adına çalışmalar yapıyor. Ben çok memnun ve mutluyum. Kendilerine yapacakları bütün çalışmalarda destek olmayı taahhüt ediyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Doğayı koruma konusunda eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Kaptanoğlu, Orman İşletme Müdürlüğü olarak Aytepe’de bir eğitim merkezi kurduk. Bu merkez de çocuklarımıza bu konuyla ilgili eğitim veriyoruz. Buradan on binlerce insan geçmiş ve bu ağaca bakmıştır. Fakat bu ağacı bir kişi gördü. Karamürsel Orman İşletme Şefi Mustafa Levent’e çok teşekkür ediyorum. Bu ağacın yaşlı bir ağaç olmasıdan öte daha önemli bir özelliği var. Bu ağaç evet yaşlı ama en önemli genlere sahip olmasıdır. Bu nedenle bu kestane ağacımız koruma altına alınmasının yanı sıra tohumları ile bu sağlam genleri daha da çoğaltılacaktır” dedi.
İnsan Çevresiyle Vardır
Daha sonra söz alan Gölcük Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu şunları dile getirdi Gülsuyu “Değerli misafirler insan çevresiyle vardır. Bindiğimiz dal, yaşadığımız ortam çevredir. Çevre yok olursa aslında bizlerde yok oluruz. Böyle bir kestane ağacının ilçemiz de olması bizleri mutlu etti. Çocuklarınız için doğayı tanımaları adına güzel bir etkinlik oldu. Geleceğe umutla bakan ve iyi yetişen bir nesil olmaları düşüncesiyle bu etkinliğe katılım sağladık. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Kocaeli Doğa Koruma Derneği'ne çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Bu Ağacın İlçemizde Olması Bizi Sevindirdi
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu’dan sonra düşüncelerini dile getiren Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Gölcük Belediyesi olarak doğaya ve doğayı koruma adına bir çok proje yürüttüklerini ifade ederek; “Gölcük Belediyesi olarak Erikli Tepe Tabiat Parkı'nı hayata geçirdik. Burada doğal yürüş parkurlarımız ile zaman geçirebileceğiniz aileniz ile birlikte gidebileceğiniz çok güzel bir park oldu. Ayrıca Gölük Belediyesi Tarih Koridoru projesi ile Yalı Evleri’nde Erikli Tepe’ye kadar bir tarih koridorumuz bulunuyor. Tabi böyle tarihi bir ağacın Gölcük sınırları içinde bulunması bizleri oldukça mutlu etti. Doğayı Koruma Derneği’ne de yapmış olduğu çalışmalardan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Plaket Töreni Teşfik Ediciydi
Son olarak ta plaket töreninde 400-500 yıllık olduğu tespitinde çalışan ve öneride bulunan Karamürsel Orman İşletme Şefi Mustafa Levent’in plaketini Eski Halıdere Belediye Başkanı 80 yaşındaki Niyazi Çakır ve Kocaeli Doğa Koruma Derneği Genel Sekreteri Veysel Kavrayan ile birlikte verirken; diğer plaketi ise özel arazisinde bulunan ağacın sahibi Halıdereli Mensur Keskin Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci ve Gölcük Orman İşletme Müdürü Hamdi Kaptanoğlu'nun elinden aldı. Köy katılımcılar tarafından gezildi. At harası, eski camii, hamam kalıntıları, doğa keşfi köylülerin misafirperverliği ile yapıldı. Köylüler tarafından çay ikramları yapıldı. Etkinlikte KDK misafirlerine mangalda köfte ikramında bulundu. HK Performans Doğa Sporları ve Detoks Merkezi'de 30 üyesiyle günlük sporlarını bu etkinlikte gerçekleştirdi ve KDK'ya destek verdi.