Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan ve Türkiye genelinde uygulanan Sıfır Atık Projesini Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ön planda yer alıyor. ve uyguluyor.
İl genelinde sürekli eğitim ve etkinlikler yapılıyor.
19.10.18 tarihinde Sıfır Atık Projesi kapsamında İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, kurum idarecileri ve kurum çalışanlarının katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Şenol Ergüney "Kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun olabildiğince engellenmesi ya da minimuma düşürülmesi, israfın önüne geçilmesi, oluşan atıkların kaynaklarına göre ayrı ayrı toplanması ve bu atıkların geri dönüşüm ile enerji kaynağı haline getirilmesi ve dolayısıyla çevreye zarar verecek bir durumun engellenmesi amacıyla gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi kapsamında aktif olarak eğitimler, farklı çalışmalar ve bilgilendirici etkinlikler düzenliyoruz. Bu sayede gelecek nesillere daha temiz ve kaynakların israf edilmediği bir gelecek bırakmanın sağlanmasını hedefliyoruz" diyerek İl Sağlık Müdürlüğü ve İl genelinde bulunan geri dönüşüm alanlarını kullanmaya davet etti.
Valilik Yerleşkesinde Geri Dönüşüm Alanları Oluşturuldu
Proje kapsamında Kocaeli Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binası bünyesinde kapsamlı bir bilgilendirme ve atık toplama standı yapılarak, Valilik Yerleşkesi kantin alanına plastik atıkların geri dönüşüme kazandırılması amacıyla basketbol potası görünümlü atık kovası yerleştirildi.
Valilik Yerleşkesi C giriş kapısına yakın bir noktada Sağlık Müdürlüğü hizmet binasına kurulan ambalaj (kağıt, plastik, cam, metal vb.) ve tehlikeli atıkların (kartuş-toner, floresan, atık pil, bitkisel atık yağ, elektronik atık vb.) depolanabilmesi amacıyla geçici atık deposu kurularak Kocaeli’de bir ilke imza atılmış oldu.
Sıfır Atık Projesinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi, sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı Çevre Yönetim Birimi koordinatörlüğünde oluşturulan Sıfır Atık Projesi bilgilendirme standı ve atık toplama noktasında atıkların geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor. Bu sayede; üretilen atık miktarı azaltılmakta ve çevre kirliliği önlenmekte, atıkların sanayide hammadde olarak kullanılması ile enerji tasarrufu sağlanmakta ve doğal kaynakların kullanımı azalmakta, böylece milli ekonomiye katkı sağlanmaktadır.
İl Sağlık Müdürlüğünce çevre mevzuatına uygun olarak atık yönetimi uygulamaları hız kesmeden devam ettirilerek tüm sağlık kuruluşlarına “Çevre Dostu Hastane” Belgesi alınabilmesi için çalışmalar yürütülmektedir.