Okumanın, bilgilenmenin, aydınlanmanın erdemine inanmış, kitabın değerini kavramış kentin bir bireyi olarak; 7. Kitap Fuarı’nın açılışı nedeniyle duyumsadığım sevinci ve mutluluğumu aktarmak;
Aşağıdaki, komitenizin ilke ve uygulamalarına yönelik eleştirilerimi saklı tutmak kaydıyla, sizlere katkı ve emeğinizden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Kentimizin, yöremizin kültürel ve sosyal kalkınmasına katkı yapacağı inancıyla; “Kitap Fuarı” oluşumunu desteklemiş, organizasyonun daha mükemmele ulaşması yönünde, geçmiş dönemlerde, yazılarımla destek olmaya ve uyarıda bulunmaya çalışmış bulunuyorum. Bu çerçevede, “7.Kitap Fuarı”nı gezip, programını irdelediğimde; maalesef iyi niyetle yaptığım uyarıların dikkate alınmadığını ve aynı hataların tekrar ettiğini görmek beni hayal kırıklığına uğratmış, aşağıdaki eleştirilerimi kaleme almama neden olmuştur.
- Komitenizin açıklamalarında; uygulama başarısının katılımcı sayısı ile ölçmeye çalışmanız, rakamlarla ispatlama gayreti içerisinde bulunmanız, olayın niceliksel değil, niteliksel özelliğini ve önemini ıskalamanıza neden olduğu anlaşılmıştır.
- Profesyonelliğin geçerli olduğu çağımızda; “Kitap Fuarı” gibi uzmanlık gerektiren bir konuda; TÜYAP gibi profesyonel kurumların deneyim ve bilgi birikiminde istifade etmek yerine, “Büyükşehir Belediyesi” önderliğinde bu işe soyunmanız başarılı bir sonuç almanıza engel olmuştur.
- Yayınevi ve konuşmacı yazar seçiminde ideolojik önyargıların etkisi altında kaldığınız izlenimini yarattığınız görülmüştür. Osmanlı geçmişimizi vurgulayan tarihsel ve teolojik yayınların öncelikli ve ağırlıklı yer aldığı kanaati uyanmıştır. Ayrıca; ulusalcı kimlik taşıyan birtakım yazarların, popüler kültür temsilcilerin programda yer alması tercihinizin, dengeleyici bir imaj yaratma hedefinizin bir sonucu olarak algılanmıştır.
- Türk edebiyatının yaşayan değerleri örneğin; Selim İleri, İhsan Oktay Anar, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Murathan Mungan, Enis Batur, Ahmet Altan, Hakan Günday, Yekta Kopan, Nedim Gürses vs gibi çağdaş yazarların fuarda konuşmacı olarak yer almaması, edebiyat okurları nezdinde bir eksiklik olarak değerlendirilmiştir. Öte yandan; İslamcı muhalif yazar kimliği ile sivrilen İhsan Eliaçık; bugün attığı bir twitte; Kocaeli fuarında kendisine konuşma hakkının tanınmama eleştirisi, organizasyon ve özgür düşünce uygulaması açısından şık olmamıştır.
- Bu yılkı organizasyonunda; ziyaretçi gençlerin fuar ile ilgili görüşlerine panoda yer vermesi uygulaması çok beğenilmiştir. Çok sayıda kaleme alınan izlenimlerden dikkatimizi çekenlerden birinde; “ farklı düşüncelerinde fuarda yer alması” bir diğerinde ise; “kitapların pahallı olduğu” görüşüne yer vermesi olmuştur.
- Yayınevi bazında; ağırlıklı olarak bayilerin fuarda yer alması, hem kitap çeşitliliği açısından sorun yarattığı, hem de, indirimlerin kitap fiyatlarına yansıtılması konusunda olumsuz bir tablonun ortaya çıkmasına yol açtığı anlaşılmıştır.
- Öğrencilerimizin eğitim gördükleri okulları kanalıyla fuara getirilmesini çok olumlu bulunmuştur. Ancak; gençlerimize gezi öncesi kitap tanıtımı ve tercihi açısından, okullarda yeterli eğitim verilip verilmediği konusunda, komitenizin açıklamalarında bir netlik olmaması, öğrencilerimizin kitap konusunda bilinçli bir tercihte bulunmasına engel olduğu endişemizi duyumsatmıştır.
- Yapılan açıklamalar esnasında; bir önceki fuarın katılımcı sayısı dışında, satış yapılan kitap türü ve tutarı gibi benzeri istatistiki bilgilerin bilinmemesi veya açıklanmaması bir eksiklik olarak görülmüştür.
- Kitap fuarı ile ilgili mali bütçenin açıklanmaması, yapılan harcamaların türleri itibariyle bilinmemesi , şeffaflık, hesap verirlilik ve çağdaş belediyecilik standartlarına uymadığı konusunu akla getirmiştir.
Yukarıda satırbaşları itibariyle sıraladığım hatalı uygulamaların; organizasyonun karnaval görüntü içermesine neden olduğu, fuar havasına bürünmesi engel olduğunu düşündürmüştür. Yapılması gerekenin ise; kentte yaşayan tüm bireylerin ortak istem ve özlemleri doğrultusunda bir fuar organizasyonu hedeflemek, bunun içinde katılımcı ve profesyonel bir anlayışı öncelemek gerektiğini önermekteyim. Bir kez daha; tüm eleştirilerime rağmen emeği geçen düzenleme komitesinin tüm üyelerine teşekkür eder, başarılar dilerim.
Saygılarımla,