Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki operasyonda ele geçirilen 36 keklik, doğaya salındı.
Belçika'dan kaçak yollarla Türkiye'ye sokulduktan sonra Kartepe ilçesindeki operasyonda ele geçirilen 36 keklik, doğaya bırakıldı.
Kartepe Emniyet Müdürlüğü ile Kocaeli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekiplerince 7 Aralık 2013'te Y.A'ya ait dükkanda el konulan 36 Kınalıkekliğin Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'ndeki bakım ve tedavisi tamamlandı.
Keklikler, ekipler tarafından TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) doğaya salındı.
Kocaeli Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Nevzat Alğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay yurt dışından kaçak getirilen 36 keklik, 10 "Bohema" ördeği, 3 Sibirya kazı, 4 çift "Tropagan" ve 5 "Monay" türü sülüne el konulduğunu söyledi.
Bakımı tamamlanan keklikleri doğaya saldıklarını anlatan Alğan, tedavi ve bakımları devam eden sülünleri de ilerleyen günlerde doğaya bırakacaklarını, diğer hayvanların ise hayvanat bahçesinde kalacağını dile getirdi.
Y.A'ya bin 700 lira cezs kestiklerini, 30 bin liralık tazminat davası açtıklarını belirten Alğan, TÜBİTAK Gebze'deki 850 hektarlık sahaya 2008 yılında 11 geyik saldıklarını, şu an sayılarının 13-14 olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.
Ağaçlara monte ettikleri "fotokapanlarla" geyikleri izlediklerini aktaran Alğan, şöyle konuştu:
"Yaban hayvanlarına yaklaşmamız mümkün değil. Bu nedenle fotokapanları kullanıyoruz. Ağaçlara monte ettiğimiz bu fotokapanlar önlerinden bir hayvan ve geçtiğinde otomatik fotoğraf çekiyor ve video kaydı yapıyor. Bu sayede yaban hayvanlarının durumunu görebiliyoruz. Daha önce bu bölgeye 6 tane kurduk, şimdi 4 tane daha kuracağız. TÜBİTAK'a ait arazinin yüzde 80'e yakını ormanlık. Bu nedenle geyik, Sülün, keklik için çok ideal. Suyumuz mevcut. Kayalık ve taşlık alanlar var. Keklik de bu tür yerleri sever. Etrafı kafes telle çevrili ve korunaklı alan olması da bizim için büyük avantaj. TÜBİTAK bu konuda bize ciddi destek veriyor."
Tarım ve Çevre İşleri Birim Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Fehmi Baş ise yaban hayvanlarının yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmeleri için gerekli koşulları temin ettiklerini vurgulayarak, "Arazimiz tamamen dışarıya kapalı, içeride ise doğal ortam mevcut. Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı 24 saat güvenliğimiz var. Hayvanlar için de burada çoğalmalarını sağlayacak doğal ortam mevcut" şeklinde konuştu.
Kartepe Emniyet Müdürlüğü ile Kocaeli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekiplerince 7 Aralık'ta Y.A'nın sahibi olduğu dükkana düzenlenen operasyonda, ülkeye kaçak yollarla sokulduğu belirlenen 36 keklik, 10 "Bohema" ördeği, 3 Sibirya kazı, 4 çift "Tropagan" ve 5 "Monay" türü sülüne el konulmuştu.