Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, 'Kentsel Dönüşüm Planlarında Esnaf Unutulmasın' dedi.
Dönüşüm seferberliği aynı anda 35 ilde başlayarak ilk etapta 6 bin 500 konut ve iş yerinin yıkılarak, afetlere karşı dayanıklı yeni yerleşim yerlerinin yapılmaya başlanıldığını söyleyen Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman , 'Kentsel dönüşüm programı çerçevesinde 35 ilde yıkımlar başladı. Yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında dükkanlarda var. Ama yıkılan evlerin yerine yeni projede ev yapılırken, dükkanı yıkılan esnaf için yeni dükkan düşünülmemiş. Planlara bakıldığında çarşılar yerine Alış Veriş Merkezi (AVM) yapılması için yerlerin ayrıldığını görüyoruz. Böyle dönüşüm olursa esnafın mahalleden silineceği bir dönüşüm yaşanacaktır' dedi.
-'ESNAF BAŞKA BİR YERE GİDEMİYOR'
Kentsel dönüşümde ilk yıkımların İstanbul, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'dan başlanarak, 20 yıl gibi bir süreçte 7 milyon binanın yıkılacağını belirten Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman 'Yıkım başlayan yerde esnaf başka bir yere gidemiyor. Yıkım başlasa bile mahalleyi en son esnaf terk ediyor. Çünkü veresiye defteri dolu olduğu için -Acaba tahsil edebilir miyim?- diyerek son ev yıkılıncaya kadar mahalleyi bekliyor. En önemlisi Esnaf olmaz ise yapılan binaların ekonomik değeri de olmaz. Diğer bir önemli konu ise esnaf ve sanatkar mahallenin ışığı ve güvenliğidir.' diye konuştu.
-'ESNAF ÇARŞILARI YAPILMALI'
Esnaf çarşılarının mahalle yaşantısına alışkın insanların yeni yerlerine alışmalarına da faydası olacağına inandığını açıklayan Kocaman, 'Yeni projeler içinde, mimarisiyle, halkın ihtiyaçlarına uyumlu esnaf çarşıları yapılmasını istiyoruz. Bu insanlar mahallesinde esnafın olmasına alışkındırlar. Esnaftan alış veriş yaparlar. 20 yıl sürecek çok büyük bir dönüşümün insan odaklı olmasına da yardımcı olacak esnaf çarşılarına önem verilmelidir. Planlamalar sırasında ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınması ile sorunlar minimuma inecektir. Bunun için dönüşüme evet, kültürün kaybolmasına hayır diyoruz' dedi.