Kocaeli Doğa ve Hayvan Hakları Savunucuları Derneği(KOHSAVDER), ‘Doğa ve Hayvan Hakları’ paneli düzenledi.
Panelde uzmanlar, insanların hayvanlara bakış açısı, hayvanlar ve ekolojik denge konularına değinildi.
Sivil toplum Merkezi’nde gerçekleşen Moderetörlüğünü Soner Kılıç’ın yaptığı panelde Konak Hastanesi Psikologlarından Esin Aşkın, İl Müftülüğünden Servet Yalçın, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendislik Bölümünden Doç Dr. Mahlaz Gümrükçüoğlu ve Kohsavder Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Çetin Erdurmaz panelist olarak katıldı.Dağcı Sporcu, Rıdvan Şükür panelin onur konuğuydu.
Uzmanlar, insanların hayvanlara bakış açısı, hayvanlar ve ekolojik denge konularına değindi. Panelde sevimliliği ile ön plana çıkan 9 yaşındaki Alabay cinsi Türkmenistan Çoban Köpeği Gümüş, katılımcıların gönlüne yerleşti.
EDURMAZ,"Yanlış uygulamaların yansıması bencilliğimizin ifadesidir".
Paneldein açılış konuşması yapan Kohsavder Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Çetin Erdurmaz, “ oysa yaptığımız yanlış uygulamaların dönüşleri yine insanoğlunu olumsuz yönde etkilemektedir. İnsanoğlu kendi hayatını geliştirmek isterken doğayı, doğanın dengesinin önemini ve bu gezegeni birlikte paylaştığı ve en az kendisi kadar yaşama hakkı olan canlıları unutmuş onları sonucu
besbelli olan bir var olma savaşının içine hapsetmiştir. İnsanlar yüzyıllar öncesinden hayvanları evcilleştirerek yaşamlarının içine dahil etmiş ve evcilleştirdikleri hayvanlardan hep yararlanmışlardır. Bencilce hep kendimizi düşünüyoruz “ ifadelerine yer verdi
SERVET YALÇIN
İl Müftülük görevlisi Vayiz Server Yalçın’dan çarpıcı açıklamalar geldi.
Kurandan örnekler vererek,İslamın hayvana ve hayvan haklarına dair bakışını örneklerle anlattı.
“Bu Dünya bize emanet verilmiştir,çevreve hayvanata sahip çıkmalıyız.” dedi,
“HAYVANLARA NASIL DAVRANIYORUZ”
Devamında Erdurmaz, “ Yıllarca hayvanlarla birlikte yaşama paralel olarak hayvan sevgisinin de artması gerekirken aksine şehirleşme ile birlikte hayvanlar insanların korkulu rüyası haline gelmişler ve hayvanlar; pis, dokunulmaz, acıkmaz, susamaz, barınaklara kapatılması, tecrit edilmesi, sokaklarda dolaşmaması ve hatta yaşamaması gereken canlılar olarak görülmeye ve davranılmaya başlanmıştır. Oysaki hayvanların biz insanlara duydukları sadakat, sevgi, hissettikleri duygular inanılmaz boyuttadır. Bizler tarafından korunması ve gözetilmesi şart olduğu da ne yazık ki unutulmuştur “ dedi.
“EKOLOJİK DENGE BOZULABİLİR”
Son olarak Erdurmaz, “ Hayvanlar en yabanisinden en evciline direkt veya dolaylı olarak bizlerin hayatına katkısı olan canlılardır. Şimdiden bizden sonraki kuşaklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamalıyız ki onlara daha iyi bir dünya bırakmak için sarf ettiğimiz çabalar boşa gitmesin. Hayvanlarımızın besi zincirinin halkalarından biri olduğunu, halkalardan bir koptuğunda insan yaşamının da tehlikeye gireceğini, ekolojik dengenin bozulacağını unutmamalıyız” şeklinde konuştu.
“KURANDA İNSAN GİBİ BAHSEDİLİR”
Etkinliğe panelist olarak katılan Konak Hastanesi Psikoloğu Esin Aşkın; “ İnsanoğlu’nun geçmişinden beri insanlarda hayvanların yeri ve önemi ve çocuklara hayvan sevgisinin verilmesinin önemi hakkında bilgi verdi. Her şeyin özünde sevgi eksikliği çıkıyor dedi. İl Müftülüğünden Servet Yalçın, “ İslam’da doğa ve hayvan haklarına değinerek hayvanlar bizlere emanettir. Emaneti korumak bizim için önemlidir. Çevre de, hayvanlar da bize emanettir ve iyi korunması gerekir. Kuran hayvanlardan tıpkı insanlar gibi bir ümmet ile bahseder. Hayvanların ekolojik yerde ayrı bir yeri vardır “ dedi.
“NE YAZIK Kİ ZALİMİZ”
SAÜ Çevre Mühendislik Bölümünden Doç Dr. Mahlaz Gümrükçüoğlu ise, “ Ekolojide her şey birbirlerine bağlıdır. Doğada her şeyin bir amacı var. Bu şekilde bakınca dünyayı koruyabiliriz. Doğanın her şeyi bildiğini kabul ederek yolumuza devam etmeliyiz. Dünyada sadece hayvanlara değil, her şeye bir zalimliğimiz var ne yazık ki. Ve en büyük şiddeti doğaya karşı yapıyoruz. İnanılmaz bir tüketim içindeyiz. Doğaya zarar vermek rüzgara karşı tükürmek gibidir “ dedi.