Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Artırılması Toplantısı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Artırılması Toplantısı
Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Artırılması Toplantısı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Wellborn Hotelde düzenlenen toplantıya; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök, Mülkiye Başmüfettişi Mete Gürbüz, Mülkiye Müfettişleri Cumhur Çilesiz, Dr. İmran Kürşad Ağca, Hakan Arıkan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Gündüz, Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, Baro Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Vali Yardımcıları Dursun Balaban, Dr. Osman Abdullah Günaydın, Suat Yıldız ve Ali Ada, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Aslan, basın kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök’ün konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında;
“Kolluk Gözetim Komisyonunun Kamu Farkındalığının Artırmaları çalışmaları kapsamında Kocaeli olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum. Güvenlik hizmetleri yürütülürken kolluk zaman zaman farklı ithamlarla karşı karşıya kalabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti geçmişten itibaren temel hak ve özgürlüklerin korunması, işkence ve kötü muameleyle mücadele konusunda çok önemli çalışmalar ortaya koymuştur. Benimde mülkiye müfettişliği dönemimde görev aldığım Başbakanlık İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu Sekretaryasında çalıştığım dönemde önemli çalışmalar ortaya konmuştu. İnsan Hakları Eğitimi komitesi oluşturulmuş ve 10 yıl boyunca Türkiye’de insan hakları konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirilmişti. Şimdi kaldırıldı. Hepinizin bildiği gibi sicil raporları doldurulurdu ve insan haklarına saygısı diye o dönem bir bölüm konmuştu. 4483 Sayılı Kamu Görevlileri ile ilgili Yargılama Usulünü belirleyen Kanun yine o dönemde temel hak ve özgürlüklerin korunması adına ortaya çıkan sonuçlardan sonra gerçekleşmişti. Ombudsmanlık Müessesesi o dönem yine tartışılmış ve bir kanun tasarı taslağı hazırlanmıştı. Sonraki dönemlerde de Kamu Denetçiliği Kanunu olarak ortaya çıkmıştı.
Devletimiz Özellikle İşkence ve Kötü Muamele Konusunda Kararlı ve Sıfır Toleransla Ülkeyi Yönetmeye Kararlı Bir Şekilde Devam Ediyor.
Devletimiz özellikle işkence ve kötü muamele konusunda kararlı ve sıfır toleransla yola çıkan bir anlayışla ülkeyi yönetme bakımından kararlı bir şekilde devam ediyor. Önceki tarihlerde sistematik bir kötü muamelenin bahsedildiği süreçlerin bahsedildiğini hatırlıyoruz. Ancak bu süreçte sistematik anlamda bu iddiaların gündeme gelmediği söz konusu olmadığı gibi bu tür ithamlarla da artık kolluk kuvvetlerimiz karşı karşıya kalmayacak şekilde kendisini geliştirdi, çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Özellikle kolluk kuvvetlerimizde bu anlamda oldukça duyarlı hale geldi. Polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz kendisini bu alanda yetiştirdi, eğitti ve önemli mesafeler aldı. Kolluk Gözetim Komisyonu da bu gelinen noktayı daha ileri bir boyuta taşıma amaçlı parlamentonun çıkardığı kanunla, yönetmelik çerçevesinde yapılan atama ve görevlendirmelerle farklı bir noktaya taşımak için ortaya konan bir uygulama. Bugünde Kocaeli’de ilk farkındalık toplantısını yaparak bunu toplumun tüm kesimlerine duyurmak ve bu konuda duyarlılığı daha üst noktalara taşımak amaçlanmıştır. Bu boyutuyla baktığımızda var olan, iddia edilen herhangi bir husus varsa bunları tek bir kayıt sistemi altında tutmak ve belirli bölgelerde ve noktalarda şikayetlerde bir artış varsa bunu gözlemleme fırsatı verecek olması bakımından oldukça önemli ve ileri bir adım olarak da görebiliyoruz. Devleti yöneten farklı kurumların temsilcileri, sivil toplum örgütlerimiz, akademisyenler, baromuzun temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon bununla ilgili çalışmaları gözlemleyerek, yapılması gereken bir takım çalışmalar varsa bunu ilgili bakanlıklara öneri halinde sunarak bu çalışmaları gerçekleştirecektir. Bu kolluk güçlerimizin büyük bir titizlikle yaptığı çalışmalarda hem kolluk güçlerimizin korunması, hem de kamuoyundaki olumsuz algının ortadan kalkması bakımından da bu çalışma önemli bir katkı sunacaktır. Bu anlamda bize ev sahipliği fırsatı verdikleri için İçişleri Bakanlığımız Teftiş Kurulumuza teşekkür ediyorum.” diyen Vali Aksoy,toplantının yapılacak çalışmalara katkı sunması temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından Mülkiye Başmüfettişi Hakan Arıkan, Dünyada ve Ülkemizde Kolluk Şikayet Sisteminin tarihsel süreci hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Mülkiye Başmüfettişi Cumhur Çilesiz ve Mülkiye Başmüfettişi Dr. İmran Kürşad Ağca, Kolluk Gözetim ile ilgili hukuki düzenlemeler hakkında, Bilgi İşlem Analiz Uzmanı tarafından da Merkezi Kayıt Sistemi E-İçişleri Kolluk Gözetim, Şikayet ve İhbar Sistemi Modülünün kullanımıyla ilgili birer sunum gerçekleştirdiler.